Gasprijs fors hoger in 2018, stroom juist voordeliger

Een gemiddeld huishouden gaat in 2018 zo’n 110 euro meer betalen bij een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m3 gas. In 2019 komt daar nog eens 150 euro op.
Omdat steeds meer aardgas in het buitenland zal worden ingekocht zal deze de aankomende jaren aanzienlijk stijgen, stroom daarentegen wordt goedkoper.


Het is de combinatie van hogere belastingen, netwerkkosten en energietarieven, die voor een flinke stijging van de energierekening in 2018 zorgen. Daarom gaat een huishouden met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m³ gas in 2018 zo’n 110 euro meer betalen.

Vooral meer belasting
De hogere tarieven zijn gedeeltelijk een gevolg van hogere inkoopprijzen voor stroom en gas. Het grootste gedeelte van de totale stijging van de energierekening, zo’n 70 euro, wordt veroorzaakt door hogere belastingen. Dit blijkt uit onderzoek van de vergelijkingssite Pricewise.

Nog meer belasting in 2019
“Volgens onze berekeningen betaalt een huishouden met gemiddeld verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas in 2019 nog eens zo’n 150 euro meer aan belastingen dan in 2018. Ook in de jaren erop blijven de belastingen verder stijgen. Dé manier om je energierekening laag te houden, is door minder energie te verbruiken en besparende maatregelen te treffen in huis, zoals zonnepanelen en betere isolatie.”

Aardgas besparen vaak hoger rendement dan stroom opwekken
De laaste jaren waren vooral zonnepanelen in trek bij veel consumenten vanwege de combinatie van duurzaamheid en financieel rendement.
De aankomende jaren zal door de stijgende aardgasprijs steeds meer de focus komen te liggen op isolatie en warmteterugwinning.
Investeringen zullen vanwege de dalende stroomprijs daarom vaak beter in gas-besparende maatregelen kunnen worden gedaan dan in het opwekken van stroom.
Betere isolatie geeft overigens ook meer comfort en minder schimmels in de woning.