Skip to main content

Muurverf met een keramisch filter

ClimateCoating is een hightech keramisch filter. Het keramische filter heeft een grote, positieve invloed op de temperatuur -en vochtregulering, lichtreflectie en de akoestiek. Het is dun, extreem sterk en kan binnen en buiten worden toegepast. Het is bovendien een gecertificeerd milieuvriendelijk vloeibaar keramisch filter met een zeer lange levensduur en eigenschappen, die zowel het leefcomfort en binnenklimaat in een ruimte verbeteren en de energiekosten verlagen.

Het effect van ClimateCoating

Naast het energiebesparende effect van ClimateCoating zal ook het binnenklimaat duidelijk anders worden. Koudeval en kille muren zullen verminderen, de luchtvochtigheid zal beter worden gereguleerd en door de refelcterende eigenschappen van deze coating zal het lichter zijn in de woning.

Geluid van buiten klinkt minder hard, galmen wordt minder.
ClimateCoating producten hebben door het keramische filter ook een goed effect op de ruimtelijke akoestiek. Het vermindert het ‘galmeffect’.

Dit moet je wel weten over de werking van dit product

Wij moeten hier wel bij vermelden dat het effect van dit product zwaar leunt op reflectie (het terugkaatsen van warmte) en vrijwel niet op isolatie (warmteweerstand). Stralingswarmte van je eigen lichaam en warmte uit de ruimte waar je bent, zal door dit effect gedeeltelijk wordt teruggekaatst, waardoor het sneller behaaglijk zal aanvoelen. Door dit effect zal je minder snel geneigd zijn om de thermostaat hoger te zetten zodat je energie bespaard. Maar omdat dit product bij hoge temperaturen ook zijn werk doet, zal het in de zomer warmer aanvoelen dan je gewend bent.

De eigenschappen van ClimateCoating

Warmtereflectie

Met ClimateCoating behandelde binnenwanden (en/of plafonds) reflecteren de warmte-energie voor een belangrijk deel weer terug de ruimte in. Dit betekent dat niet alle warmte door de gevel de ruimte verlaat! Het filter, dat voor een belangrijk deel bestaat uit keramische microscopische bolletjes, verdeelt deze warmte naar alle kanten waardoor de ruimte snel maar vooral ook gelijkmatig wordt verwarmd.
Hierdoor ontstaat er een geringere werveling van de interieurlucht waardoor het comfort in de ruimte wordt verbeterd. Het bekende probleem van een warm hoofd en koude voeten, behoort tot het verleden, muren stralen geen koude meer af en die tochtstroom is voorgoed verdwenen!
Het effect van ClimateCoating is een behoorlijke besparing (gemiddeld 10%) op de energierekening omdat minder warmte nodig is om de gewenste interieurtemperatuur te bereiken en te handhaven.

Zonlichtreflectie

Het keramische filter, verwerkt in de buiten- en daktoepassingen van ClimateCoating, werkt in hoge mate zonlichtreflecterend waardoor gebouwen niet overmatig opgewarmd worden. Dit scheelt, met name bij platte daken, enorme koelkosten. Reductie van warmtelast op een gebouw vanwege zonlichtreflectie betekent een (koel)energiebesparing in dezelfde mate!
De zonlichtreflectie reikt tot 86% bij de kleur wit maar ook donkere kleuren geven hogere reflectiewaarden dan standaard als gevolg van deze keramische filtertechnologie (een aantrekkelijk unicum voor architecten).
Door de keramische bestanddelen van ClimateCoating op de buitengevel blijft de warmte ’s zomers vooral buiten en ’s winters houden de muren de warmte vast. Het keramische filter biedt daarnaast een hoge bescherming tegen schadelijke UV-straling waardoor de kans op verbleken minder groot is.

Geluid

ClimateCoating producten hebben door het keramische filter een goed effect op de ruimtelijke akoestiek. Het vermindert het ‘galmeffect’ en alles wat je zegt klinkt warmer. In 2011 zijn in het Laboratorium voor Akoestiek van Peutz BV te Mook, geluidsabsorptiemetingen uitgevoerd aan ClimateCoating Interieur. Ook voor geluiddempende materialen kan ClimateCoating worden ingezet, zij het onder bepaalde voorwaarden.

Diffuse Lichtreflectie

Door significant méér weerkaatsing van licht via wanden en plafonds is er met ClimateCoating LUMEN minder (kunstmatig) licht nodig en kan het aantal kunstlichtbronnen worden verminderd. Hierdoor is er minder energie nodig om een gebouw te verlichten en daalt zodoende de energierekening en CO2-uitstoot. ClimateCoating LUMEN kan een ruimte echt lichter maken en zo bijdragen aan een meer duurzame wereld.
De keramische filtertechnologie verhoogt de verlichtingssterkten van wanden en plafonds ten opzichte van de taakgebieden en kan daarbij zorgen voor een juiste helderheidbalans binnen de ruimte. Ook zorgt deze techniek voor een hogere gelijkmatigheid van de verlichting en kan daarmee hinderlijke contrast-verschillen voorkomen (zonder zichtbare spiegeling, minder schaduwvlakken).
ClimateCoating LUMEN brengt ontwerp en functionaliteit naar een hoger niveau en draagt bij aan gezondheid, welzijn, (werk)plezier en de productiviteit van mensen in kantoren, scholen, zorgcentra en andere commerciële omgevingen.
Extern en onafhankelijk licht-onderzoek volgens NEN 1891 door Meutzner Light Vision toont in het brede kleurengamma van ClimateCoating LUMEN aan dat deze geavanceerde verf “best in class” waarden behaalt, die veel hoger zijn dan van de reguliere professionele bouwverven. De minimale verbetering (bij wit, RAL 9010) geeft al een verbetering te zien van maar liefst 12%! Andere, donkere kleuren geven nog grotere verbeteringen te zien.

Opslag en afgifte van waterdamp

Bij hoge luchtvochtigheid ontstaat condensvorming op koude plaatsen op wanden en plafond. Wanneer deze met ClimateCoating behandeld worden, ontstaat een vergroot, keramisch oppervlak met daarin allerlei, minuscuul kleine, holle poriën (micro-capillaren). Het keramische filter compenseert een (te) hoge luchtvochtigheid door waterdamp tijdelijk op te slaan in deze poriën; de piekbelasting aan vocht wordt dus in feite ‘afgetopt’. Bij een verlaging van de luchtvochtigheid, bijvoorbeeld wanneer het raam wordt opengezet, geeft ClimateCoating de waterdamp weer terug aan de ruimte. Hierbij is het filter dusdanig ingesteld dat de relatieve luchtvochtigheid rond ca. 55% gehouden wordt. Door deze vochtregulerende werking voelen wanden en plafond ook droger aan.

Dampdoorlatend

Het keramische filter van ClimateCoating heeft een open structuur waardoor vocht uit de gevel kan worden onttrokken. Hierbij is tevens ruimte voor het onttrekken van eventuele zouten. Deze zouten worden door het filter naar de oppervlakte getrokken alwaar het zich op de oppervlakte kristalliseert. Veelal kan men met een droge borstel deze zoutkristallen verwijderen en blijft er een onbeschadigde wand achter.

Schimmelwerend

Bij hoge luchtvochtigheid ontstaat condensvorming op koude plaatsen op wanden en plafond. Wanneer deze met ClimateCoating behandeld worden, ontstaat een vergroot, keramisch oppervlak met daarin allerlei, minuscuul kleine, holle poriën (micro-capillairen). Het keramische filter compenseert een (te) hoge luchtvochtigheid door waterdamp tijdelijk op te slaan in deze poriën; de piekbelasting aan vocht wordt dus in feite ‘afgetopt’. Bij een verlaging van de luchtvochtigheid, bijvoorbeeld wanneer het raam wordt opengezet, geeft ClimateCoating de waterdamp weer terug aan de ruimte. Door deze vochtregulerende werking voelen wanden en plafond ook droger aan. Schimmels wordt zodoende hun voedingsbodem ontnomen.

Waterafstotend

Het energiebesparende effect van de buitentoepassingen van ClimateCoating kan worden verklaard door het vochtregulerende filter.
Materialen met een hoge vochtigheid geleiden warmte beter dan materialen met een laag materiaal vochtgehalte. Het is dus belangrijk om het vochtgehalte in de gevel zo laag mogelijk te krijgen en te houden.
Het vochtregulerende keramische filter in ClimateCoating zorgt ervoor dat het vochtgehalte in de gevel daalt.
Deze technologie werkt door haar samenstelling vochtregulerend. Op het moment dat er geen sprake is van een vochtbelasting van buiten (regen, mist e.d.) is ClimateCoating damp-open en wordt vocht in de constructie afgevoerd door verdamping. In geval van een vochtbelasting van buiten sluit ClimateCoating haar keramische filter en kan vocht de achterliggende constructie niet binnendringen.
In de basis is er dus sprake van een damp-open filter door de (microscopische) bolletjes structuur van ClimateCoating. Bij een vochtbelasting van buiten is ClimateCoating damp- en waterdicht. Dit is een principieel verschil met traditionele verven die een constante dampeigenschappen hebben.
Onderzoek wijst uit dat toepassing van ClimateCoating leidt tot een energiebesparing van zo’n 10-20%, voornamelijk bij constructies met een lage warmteweerstand.

Algenwerend

Het vochtregulerende keramische filter in ClimateCoating zorgt ervoor dat het vochtgehalte in de gevel daalt.
Deze technologie werkt door haar samenstelling vochtregulerend.
Op het moment dat er geen sprake is van een vochtbelasting van buiten (regen, mist e.d.) is ClimateCoating damp-open en wordt vocht in de constructie afgevoerd door verdamping. In geval van een vochtbelasting van buiten sluit ClimateCoating haar keramische filter en kan vocht de achterliggende constructie niet binnendringen. Hierdoor wordt het risico van ongewenste begroeiing, welke als bijverschijnsel van condensvorming en blijvend vochtige gevels veelvuldig ontstaat, verminderd.
De damp-open structuur van ClimateCoating met micro-capillaren ontvochtigt de gevel en ontneemt schimmels, algen en mossen hun voedingsbodem.
Giftige bestanddelen zijn derhalve in de verf niet nodig. De keramische bestanddelen laden zich niet statisch op, daardoor zijn de vuilafzettingen gering. Het weinige vuil kan relatief eenvoudig met water en eventueel reinigingsmiddel worden verwijderd.

ClimateCoating HISTORY

ClimateCoating LUMEN

ClimateCoating NATURE

ClimateCoating-THERMO-PLUS

ClimateCoating THERMO-PROTECT

ClimateCoating THERMO-VITAL