Skip to main content

Staal is licht, sterk en 100% recyclebaar

iBouw is het nieuwe staalskeletbouw-systeem op basis van koudgewalste profielen voor duurzaam en snel bouwen. Deze frames zijn maatvast en er ontstaat geen afval bij de verwerking. Daardoor is er geen materiaalverlies en zijn de frames recyclebaar. Installaties zijn in de toegankelijke spouw aan te brengen waardoor hak- en breekwerk niet nodig is.

Voordelen van bouwen met iBouw

  • Design: Elk project vereist een uniek frame. Dit gebeurt met gespecialiseerde 3D-software. Pas nadat alle details zijn vastgelegd worden de data doorgestuurd naar de productiemachine. Hierdoor kan nagenoeg zonder maattoleranties en zonder afval worden geproduceerd.
  • Toepasbaarheid: Door bekleding aan binnen- en buitenzijde van het frame wordt er een holle ruimte gecreëerd waarin alle installaties eenvoudig zonder hak- en breekwerk aan te brengen zijn. Natuurlijk is er in het ontwerp rekening gehouden met alle installatieonderdelen. Alle voorzieningen en doorvoergaten zijn reeds bij de productie in de fabriek opgenomen.
  • Compleet en snel: Waar traditioneel bouwen vaak samen gaat met hoge arbeidskosten en milieubelasting, kent iBouw die nadelen niet door engineering in 3D en fabrieksmatige productie.

De techniek

De profielen die de basis vormen, hebben veel weg van metal stud profielen. Echter niet in constructief opzicht: bij metal stud hebben de staalprofielen - van ongeveer 0,6 millimeter dik- geen dragende functie. Een iBouw frame - met één tot drie millimeter dik - heeft dat wel. Hiermee zijn afbouw- en constructieve profielen in één product verenigd. Deze profielen, stijlen en regels zijn voorzien van een binnenafwerking, isolatie in de holle ruimte én een buitenafwerking. De stalen frames vormen de kapstok waar verdere functionaliteiten aan op worden gehangen. Het is een zeer flexibel bouwsysteem. Afhankelijk van het architectonische ontwerp biedt het een ruime keuze voor de afwerkingsmaterialen, maar ook voor het aanbrengen van functionaliteiten, zoals leidingen, kabels of kabelgoten, ventilatie en isolatie. Afhankelijk van de toepassing en de omstandigheden worden elementen in de fabriek gemonteerd of op de bouwplaats. Binnen iBouw is ook gezocht naar alternatieve oplossingen voor andere bouwelementen, zoals de fundering. Er is nu een schroeffundering beschikbaar met stalen stelschroeven, die volledig hydraulisch en in elk type ondergrond kan worden aangebracht. Graafwerk, bekisten en beton storten is hierdoor niet langer nodig.