Skip to main content
  • Meer comfort met vloerisolatie

Minder stookosten en meer comfort

Met vloerisolatie bespaar je energie en voorkom je koude voeten.
Omdat er minder warmte weglekt zal de woning ook minder snel afkoelen en de vloer blijft warmer.

Is vloerisolatie ook geschikt voor mijn woning?

Vloerisolatie is voornamelijk interessant voor huizen die voor 1983 gebouwd zijn. Deze huizen zijn vaak niet of matig voorzien van vloerisolatie, waardoor de woning snel en vaak koud aanvoelt omdat warmte door de vloer verloren gaat. Bij jongere woningen zal de besparing minder tot niets zijn doordat de isolatiewaarde van de vloerisolatie steeds verder omhoog is gegaan. Voor woningen van na 2000 is isoleren meestal zinloos.

Welke isolatiesoorten zijn er voor mijn vloer?

De grootste energiebesparing zal worden gehaald als de isolatie op of direct onder de vloer kan worden aangebracht.  Als isoleren aan de bovenzijde en onderzijde niet mogelijk is, of de kruipruimte zeer laag is kan worden gekozen voor bodemisolatie isolatie op de vloer of isolatie in de bodem.

De voordelen van vloerisolatie

  • Een lager energieverbruik

  • Warmere vloer

  • Minder koude trek over de vloer

  • Geen schimmelvorming door condens

  • Voorkomt houtrot van houten balken

  • Laag BTW tarief op arbeid

  • Waarde vermeerdering woning

  • Isolatie onderzijde vloer

    De onderzijde van een vloer isoleren via de kruipruimte betekent dat het isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte gespoten of bevestigd wordt.
    Wanneer jouw woning een kruipruimte heeft is de beste manier om de vloer te isoleren aan de onderkant van de vloer. Zo voorkom je warmteverlies direct bij de bron. Deze isolatiemethode is mogelijk als er een kruipruimte aanwezig is die toegankelijk is en de kruipruimte ten minste 45 cm hoog is.

  • Bodemisolatie

    Bij bodemisolatie wordt de isolatie aangebracht op de bodem van de kruipruimte. Bodemisolatie is dus niet hetzelfde als vloerisolatie. Door dit misverstand kiezen mensen regelmatig voor bodemisolatie zonder te weten dat de besparing zeker minder is dan vloerisolatie op of onder de vloer.
    Bodemisolatie kan net als vloerisolatie wel helpen bij vochtproblemen.
    Toe te passen bij zeer lage kruipruimtes (minder dan 40 cm) en water in de kruipruimte.

  • Isolatie op de vloer

    Een vloer isoleren aan de bovenzijde is, in tegenstelling tot isoleren aan de onderzijde vaak wat complexer. Als er ruimte is kan de isolatie op de vloer zonder dat de doorgangen bij de deuren te laag worden of de vloer boven de dorpel uit komt, kan dit een uitkomst zijn. Met de nieuwe isolatietechnieken, die een zeer lage hoogte hebben is dit wel vaak nog mogelijk. Het is zeker de overweging waard als je geen kruipruimte hebt.

  • Isolatie onder de woning

    Bij woningen gebouwd op zandgronden is de betonvloer vaak op het zand gestort en niet op de fundering gelegd. Deze woning hebben geen  kruipruimte. Betonvloeren op zand komen voor in grote delen van Nederland. Tot het bouwbesluit van 1983 was er geen of zeer beperkte isolatie vanuit de bouw. Airofill innovative floor insulation is een methode waarbij zand gecontroleerd in stroken onder de bestaande vloer wordt weggezogenen direct per strook vervangen door constructief dragend isolatiemateriaal.