Hybride zonnepanelen; warmte en stroom uitzonlicht

Met de introductie van hybride zonnepanelen kan stroom en warmte worden onttrokken van hetzelfde dakvlak.
Hierdoor wordt energieneutraal wonen voor iedereen bereikbaar.
Deze panelen kunnen tot 100% van de jaarlijkse behoefte aan warmte leveren maar kunnen ook gebruikt worden in combinatie met een zonneboiler of als zwembadverwarming.Hybride zonnepanelen zijn panelen die zowel stroom als warmte leveren.
Een hybride zonnepaneel wordt samengesteld uit een zonnepaneel (stroomvoorziening) en een warmtewisselaar (warmtevoorziening) waardoor van hetzelfde dakoppervlak zowel stroom als warmte kan worden geoogst.
Een zonnecollector voor een zonneboiler is niet meer nodig, het hele dakvlak kan indien nodig van zonnepanelen worden voorzien.
Alle beschikbare energie op het dak kan met hybride zonnepanelen effectief worden gebruikt voor:
- Als je naast stroom ook warm water duurzaam wilt opwekken
- Als je je huis via zonne-energie wilt verwarmen (direct als lucht-warmtewisselaar voor een warmtepomp of indirect als bronregeneratie)
- Als je je beschikbare dakoppervlak zo effectief mogelijk wil gebruiken
- Als je een de meest elegante oplossing zoekt die warmte en stroom geeft

Stroom en warmte
Het hybride zonnepaneel wordt samengesteld uit normale zonnepanelen, je kiest dus het zonnepaneel dat het best bij jouw situatie past en wij voegen hier de warmtewisselaar aan toe. Hierdoor wordt het dakoppervlak dubbel gebruikt. Doordat warmte achter het zonnepaneel wordt ontrokken en daardoor het zonnepaneel koelt kan op deze panelen tot wel 10% meer stroom worden opgewekt. De gewonnen warmte wordt via leidingen opgeslagen in een boiler, zo heb je van de zon naast stroom ook een duurzaam opgewekte voorraad warm tapwater.

Hybride zonnepannelen in combinatie met een warmtepomp
Hybride zonnepanelen kunnen ook gebruikt worden iom je huis te verwarmen. Dan worden de hybride zonnepanelen aangesloten op een warmtepomp. De warmtepomp gebruikt de hybride zonnepanelen nu om energie uit de buitenlucht te halen. Een warmtepomp gebruikt deze energie om warmte te maken voor verwarming of warm tapwater. Dit kan als aanvulling op een bestaand CV-systeem, maar ook om de volledige woning te verwarmen, hiermee kan je jouw woning al snel volledig loskoppelen van het aardgas.

Maximaal gebruik van hybride zonnepanelen
Grijs naar groen ontwikkelde met hybride zonnepanelen "Synergie", een energiesysteem waarbij de energie van het dak wordt gebruikt voor:
- Onttrekken van zonnewarmte (vanaf middelhoge temperaturen in voorjaar, zomer en herfst) voor opslag in een zonneboiler (warm tapwater)
- Het regenereren van aardwarmte-bron met lagere temperaturen uit zonlicht en omgevingswarmte (lucht, regen en zonne-energie)
- Voor gebruik als luchtwisselaar met een water/water warmtepomp in hetzelfde systeem, door de constante hoge brontemperatuur is het rendement van de warmtepomp zeer hoog waardoor het stroomverbruik voor de warmtepomp tot 30% kan verminderen.

De mooiste oplossing voor NOM en energieneutrale woningen
Hybride zonnepanelen bieden de unieke mogelijkheid om het dak op een elegante manier volledig te benutten.
Dit werkt goed uit op het rendement van het systeem en op de waarde van uw woning.
Een win-win situatie voor het milieu en voor u.

Voetnoot
Deze panelen worden ook wel PVT panelen genoemd. PVT betekent: Photovoltaïsch Termisch = Zon en Warmte dus. De gekozen zonnepanelen voor elektriciteit worden gecombineerd met een voor warm water. Een PVT systeem kan ook aan een warmtepomp worden gekoppeld.