Isolatie

Een lekker warm en gezond huis met weinig stookkosten, wie wil dat niet?
Goede isolatie en ventilatie draagt bij aan een energiezuinig, gezond en comfortabele woning of werkplek.
Het directe financieel rendement kan oplopen tot 20% en de waarde van het huis stijgt ook nog eens flink.


Alle reden dus om je woning te upgraden.
Bereken vloerisolatie
Bereken dakisolatie
Bereken spouwmuurisolatie
Vraag een isolatieadvies aan

voordelen van goede isolatie

Investeren in isolatie is éénmalig en heeft grote voordelen. Logisch, want isolatie beschermt ons huis tegen koude, warmte en vocht. Wie goed isoleert zal dus heel wat minder energie verbruiken om de temperatuur in zijn huis aangenaam te houden.
Bij een goede isolatie zal het in de winter behaagelijk warm in huis zijn met minder energie en in de zomer zal er ook minder warmte binnenkomen.
Isolatie verdient zich vaak al in enkele jaren terug en geeft veel wooncomfort. 


Bouwjaar 1983 of later

De isolatie van iets oudere nieuwbouwhuizen is soms voldoende, maar de isolatiewaarde van het materiaal is aan de lage kant. Als u plannen heeft voor groot onderhoud, loont het de moeite om extra isolatiemateriaal aan te brengen. Bijvoorbeeld als u ramen moet vervangen of een zolder bewoonbaar gaat maken.Recente nieuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd; daar hoeft u niets aan te doen.

Bouwjaar 1976 - 1982

Huizen gebouwd in de periode 1976 tot en met 1982 hebben tijdens de bouw spouwmuurisolatie gekregen en 5 centimeter dakisolatie. Alleen de ramen in de woonkamer hebben dubbel glas.
De isolatie van woningen uit deze bouwperiode gaat vooruit met vloerisolatie en isolerend glas (HR++ glas) in ramen die nog enkel glas hebben. En als de ramen of kozijnen in de woonkamer aan vervanging toe zijn, dan is vervanging van het dubbel glas aldaar door HR++ glas aan te bevelen. Wanneer u plannen heeft voor een renovatie van het dak of de zolder, denk dan aan extra dakisolatie.

Bouwjaar voor 1976

Huizen van voor 1976 zijn bij de bouw niet (of nauwelijks) geïsoleerd; de meeste huizen gebouwd na 1920 hebben wel een spouw. Na de bouw is er mogelijk alsnog isolatiemateriaal aangebracht. Of dat zo is, moet helder zijn voordat u aan de slag gaat. Zorg voor goede inventarisatie van isolatie in het dak, de gevel, de beganegrondvloer of de bodem van de kruipruimte, en de ramen. Doe eventueel navraag bij vorige bewoners, kijk in (ver)bouwtekeningen of raadpleeg een isolatiedeskundige.

Tips

Een investering in isolatie rendeert beter dan uw geld op de spaarbank.
Hieronder de rendementen van verschillende types isolatie

- Gevelisolatie > 12 procent
- Dakisolatie  > 9 procent
- Vloer- en bodemisolatie > 8 procent
- Dubbel glas > 7 procent
Kies isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde, dat zorgt voor een grotere besparing. Een adviseur kan hier natuurlijk bij helpen.
Als het huis beter wordt geisoleerd zal de natuurlijke ventilatie afnemen, denk hieraan!