Je woning helemaal isoleren

Door je woning te isoleren, kan je veel energie besparen. Vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of dubbel glas voorkomt dat kostbare energie verloren gaat. Vooral in oudere huizen valt winst veel te behalen en is de terugverdienperiode soms zelfs enkele jaren.

 

Lagere energierekening is de eerste winst
Met een investering in isolatie heb je meer rendement dan op uw spaarrekening. Daarnaast ben je minder afhankelijk van stijgende gasprijzen. 
Maar isolatie van de woning heeft nog meer voordelen.

Hoger wooncomfort
Isolatie zorgt er in de winter voor dat de warmte binnen blijft en houdt in de zomer de warmte buiten. Vocht en tocht is verleden tijd en dan voelt je huis veel comfortabeler.

Milieusparend
Met het isoleren van je woning draagt je bij aan een beter milieu. Het zorgt voor een besparing op het energieverbruik en daarmee een vermindering van CO2 uitstoot.

Bij verkoop krijg je meer voor je huis
Door de invoering van het energielabel en de stijgende energieprijzen kopen mensen liever een hui met minder kosten voor energie.
Als je huis geïsoleerd is zal de waarde aanzienlijk hoger zijn bij verkoop.
Welke isolatiemaatregelen al in je huis aanwezig waren bij de bouw kan je hieronder zien.


Bouwjaar 1983

De isolatie van iets oudere nieuwbouwhuizen is voldoende, maar de isolatiewaarde van het materiaal is aan de lage kant. Als u plannen heeft voor groot onderhoud, loont het de moeite om extra isolatiemateriaal aan te brengen. Bijvoorbeeld als u ramen moet vervangen of een zolder bewoonbaar gaat maken.Recente nieuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd; daar hoeft u niets aan te doen.

Bouwjaar 1976 - 1982

De isolatie van iets oudere nieuwbouwhuizen is voldoende, maar de isolatiewaarde van het materiaal is aan de lage kant. Als u plannen heeft voor groot onderhoud, loont het de moeite om extra isolatiemateriaal aan te brengen. Bijvoorbeeld als u ramen moet vervangen of een zolder bewoonbaar gaat maken.
De isolatie van woningen uit deze bouwperiode gaat vooruit met vloerisolatie en isolerend glas (HR++ glas) in ramen die nog enkel glas hebben. En als de ramen of kozijnen in de woonkamer aan vervanging toe zijn, dan is vervanging van het dubbel glas aldaar door HR++ glas aan te bevelen. Wanneer u plannen heeft voor een renovatie van het dak of de zolder, denk dan aan extra dakisolatie.

Bouwjaar voor 1976

Huizen van voor 1976 zijn bij de bouw niet (of nauwelijks) geïsoleerd; de meeste huizen gebouwd na 1920 hebben wel een spouw. Na de bouw is er mogelijk alsnog isolatiemateriaal aangebracht. Of dat zo is, moet helder zijn voordat u aan de slag gaat. Zorg voor goede inventarisatie van isolatie in het dak, de gevel, de beganegrondvloer of de bodem van de kruipruimte, en de ramen. Doe eventueel navraag bij vorige bewoners, kijk in (ver)bouwtekeningen of raadpleeg een isolatiedeskundige.

Tips

Een investering in isolatie rendeert beter dan je geld op de spaarbank.
Hieronder de rendementen van verschillende types isolatie
- Gevelisolatie > 12 procent
- Dakisolatie > 9 procent
- Vloer- en bodemisolatie > 8 procent
- Dubbel glas > 7 procent
Kies isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde, dat zorgt voor een grotere besparing, een adviseur kan hier natuurlijk bij helpen.
Als het huis beter wordt geïsoleerd zal de natuurlijke ventilatie afnemen, denk hieraan!

Welke isolatiemaatregelen
Welke maatregelen geschikt zijn voor jouw woning, hangt af van welke isolatie al in de woning aanwezig is. 
We willen je hierbij graag adviseren, vraag een gratis adviesgesprek aan.

Lagere btw voor isolatie eigen huis
In 2009 heeft de overheid het btw-tarief voor vloerisolatie, dakisolatie en gevelisolatie van woningen verlaagd naar 6%. Het lage tarief geldt voor arbeidsloon.


Maak zelf je isolatieplan


Bereken de kosten voor het isoleren van jouw woning