• Bewust stookgedrag

Meer grip op de energierekening

Het energieverbruik van een woning wordt niet alleen maar beïnvloed door  de dikte van het isolatiepakket en welk type glas er is toegepast. Ook jouw gedrag als bewoner beïnvloed de uiteindelijk energierekening aan het einde van het jaar. Lees hoe jij invloed krijgen op de energierekening.

Welke ruimtes wil je eigenlijk verwarmen?

Ga eens na welke ruimtes er op dit moment in de woning verwarmd worden en of dit wel noodzakelijk is. Het niet verwarmen van de verdieping en zolder bij een gemiddelde woning zorgt voor een besparing van 12-35 procent per jaar. Dat scheelt al snel ruim 100 euro tot 250 euro per jaar op de gasrekening. Bij een beter geïsoleerde woning is dit effect op de energierekening minder. Zorg er ook voor goede warmteafgifte heeft (waterzijdig inregelen). Het is verstandig om bij radiatoren deze niet te blokkeren door bijvoorbeeld een bank, gordijn of een radiatorombouw.

De thermostaat

Ook de manier waarop je de thermostaat bedient kan een behoorlijke impact hebben op het gebruik in jouw woning. Door de thermostaat twee graden lager in te stellen als je weg of bezig bent kan er een besparing worden verwacht van rond de 20 procent op de gasrekening. Elke graad die je de thermostaat lager zet dan jouw standaard stookpatroon vermindert het gasverbruik met ca 8%. Deze besparing geldt voor zowel oudere minder goed geïsoleerde woningen als nieuwere woningen. Bij minder goed geïsoleerde oudere woningen is het  voordeliger om nachtverlaging toe te passen. Verwarm je jouw woning met radiatoren? Bij voorkeur zet je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al lager om nog wat extra te besparen. Verwarm je jouw woning met vloerverwarming? Dan kan het bij het toepassen van nachtverlaging te lang duren voordat de woning weer op temperatuur is. In dat geval kan je de thermostaat beter op een gelijke temperatuur laten staan.

Korter douchen en een spaardouchekop

Het verwarmen van douchewater kost veel energie en kan een aanzienlijk deel uitmaken van de energierekening. De helft korter douchen levert een besparing tot 16% op de gasrekening. Gebruik daarnaast ook een waterbesparende douchekop om nog meer te besparen.

 • Standaard instellingen

  De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80 graden, maar werken efficiënter onder 60 graden en je huis wordt even warm.

 • Ventilatoren

  Door meer lucht door de radiator te blazen zal er meer warmte uit de radiator komen, daardoor kan de temperatuur van de cv-ketel ook naar beneden.

 • Vloerverwarming

  Met vloerverwarming ben je klaar voor de toekomst en krijg je veel comfort.

 • Vloerverwarming

  Vervang de bestaande radiatoren voor lage temperatuur convectoren.

Ventilatie

Ventileren is belangrijk voor de gezondheid maar kan ook veel energie kosten. Let daarom op de volgende zaken om energiezuinig te ventileren.

Ventileren zonder ventilatiesysteem

Laat ramen in het stookseizoen niet onnodig lang open staan. Volledig geopende ramen hebben grote impact op de warmtevraag. de kierstand is normaal gesproken al voldoende om de lucht te verversen. Ben je afwezig, dan kan het raam dicht.

Mechanische ventilatie

Zet het mechanisch ventilatiesysteem op de laagste stand als je niet thuis bent. Controleer met een CO2 meter of het mechanisch ventilatiesysteem voldoende afzuigt. Gebruik een vochtsensor voor de badkamer.

Ventilatieroosters

Gesloten ventilatieroosters is ongezond voor de inwoners, te veel ventileren kost energie en is niet comfortabel. Laat  ‘zelfregulerende’ ventilatieroosters plaatsen, deze ventileren in alle gevallen voldoende.

Ga je verbouwen? Denk aan energiezuinige ventilatie

Denk dan na over de manier waarop je wilt ventileren. Een decentraal of centraal ventilatiesysteem kan automatisch en op een energiezuinige wijze de woning van voldoende gezonde lucht voorzien.

CONTACTGEGEVENS

Grijs naar groen
De Lange Schaft 9G
3991 AP Houten
T: 085-2129316
E : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verduurzamingspartner van:
Naar boven

© | Grijs naar groen