Via het leidingwerk van het verwarmingsysteem kan veel warmte verloren gaan. Als er ongeisoleerde leidingen door ruimtes lopen die niet verwarmd worden zal veel van de warmte verloren gaan voordat deze nuttig gebruikt kan worden. Door het leidingwerk in onverwarmde ruimtes of ruimtes waar je weinig aanwezig bent of verwarmt te isoleren, kan je het warmteverlies verminderen.
Een CV-leiding/buis is de transportroute voor warmte die bedoeld is voor het afgiftesysteem (radiatoren, convectoren of vloerverwarming). Als deze leidingen door onverwarmde ruimtes lopen (bijvoorbeeld de zolder of kruipruimte) waar je de warmte niet nodig hebt, zal er dus verlies zijn. Ook zal de leiding afkoelen waardoor de cv-ketel een hogere temperatuur moet geven dan nodig als de leidingen en buizen zijn geïsoleerd. Goede isolatie van de verwarmingsbuizen/leidingen bespaart jaarlijks ca 3 m3 gas per meter buis/leiding die je isoleert. Er zijn verschillende soorten isolatie te koop met verschillende isolatiewaardes te koop die je makkelijk om de leiding kan schuiven. De CV-leidingen/buizen In verwarmde ruimtes hoef je niet te isoleren, deze geven immers de warmte af aan de ruimte die je wilt verwarmen.
Een snelle besparing
Meet buizen/leidingen waar jij isolatiemateriaal omheen wilt maken. Neem het iets ruimer, afkortenis eenvoudig. meet ook de diameter van de buizen. Als je weet hoeveel je nodig hebt van welke diameter dan kan kun je het isolatiemateriaal bestellen of halen.
Er zijn twee systemen in buisisolatie: buisisolatie mét sluiting en buisisolatie zonder sluiting. Buisisolatie zonder sluiting heeft een plakrand, dat werkt natuurlijk makkelijker, maar is wat duurder. Bij buisisolatie zonder sluiting moet je zelf alle naden dicht plakken met speciale tape voor buisisolatie.
Rechte stukken zijn eenvoudig. Door het isolatiemateriaal te opnenen kan je het over de buis te schuiven en met de sluitstrip of tape dicht plakken. Zorg er voor dat je bij de bochten en T-stukken voldoende ruimte overhoud die later kunt isoleren.
Een T-stuk kan je het beste isoleren met twee stukken isolatie. Neem eerst het horizontale stuk van de T. Teken het midden af en snijd een hoek van 45 graden in het isolatiemateriaal. Neem daarna het verticale deel van de T en maak van het uiteinde een punt, in een hoek van 45 graden. Conmtroleer of de punt in het gat van de andere buisisolatie valt. Schuif dan de twee buizen in een T in elkaar en plak deze dicht.
De hoeken kosten vaak meer tijd. Neem hierbij de buis en snijd deze af op de juiste lengte. Schuif dan de buis om de hoek heen en markeer het deel waar de buis een knik maakt. Haal dan de isolatie er weer af en snijd een aantal partjes uit het deel waar de hoek valt. Vouw dan de buis om de hoek en kijk of het goed aansluit, plak dan de buis vast.
Is dit lastig? Koop dan kant-en-klare hoeken.
Als de isolatie over de buizen/leidingen zit, bekijk dan nog even of je alle naden en kieren goed hebt afgeplakt.
Stappenplan
Kleine maatregelen
Mogelijkheden per bouwjaar
Warmtepomp-check
50 graden verwarmingstest
Subsidie en financiering
Grijs naar groen
De Lange Schaft 9G
3991 AP Houten
T: 085-2129316
E : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.