Skip to main content

Infrarood verwarming

Convectiewarmte en stralingswarmte

Bij infrarood verwarming denk je misschien aan zo'n straalkacheltje dat elektriciteit werkt. Het klopt inderdaad dat deze vorm van verwarmen op stroom gaat maar toch mag deze vorm van verwarmen zich echt duurzaam noemen mits deze goed wordt ingezet. Infrarood verwarming werkt namelijk heel snel en is richtbaar. Hierdoor is dit zeer goed toepasbaar in bijvoorbeeld een badkamer of werkruimte.

Verwarming voor specifiek gebruik

Badkamer

In een De badkamer is een plek welke lastig duurzaam te verwarmen is. Omdat we hier toch vaak meer comfort willen en er maar enkele momenten per dag zijn is het verspilling om deze ruimte continu warm te houden.

Gerichte warmte

Doordat infrarood warmte objecten verwarmt en niet de ruimte zelf kan er in een koelere ruimte toch een comfortabele plek worden gecreëerd. Denk hierbij aan een (tijdelijke) werkplek of iets meer comfort op een plek zonder de verwarming hoger te zetten.

Veelgestelde vragen infrarood verwarming

Is infrarood verwarming duurzaam?

Nee, het volledig verwarmen van woningen met infrarood is bijzonder vervuilend ten opzichte van het verwarmen met een warmtepomp en zelfs vervuilender dan verwarmen op aardgas. Dit komt omdat er voor het maken van één kWh stroom ca twee kWh energiedrager nodig is in de vorm van kolen en gas. Voorstander zeggen dat dit allemaal uit zon en wind komt, de praktijk is echter anders. In de winter als de zonnepanelen weinig opleveren en we door de koude veel warmte nodig hebben zal het overgrote deel van de stroom uit fossiele brandstof komen. Daar om is infrarood bij voorkeur niet de manier om huizen volledig te verwarmen. Omdat verwarmen met stroom veel duurder is dan verwarmen met een warmtepomp of aardgas, zal dit over het algemeen niet gedaan worden. Bovendien zou het Nederlandse stroomnet en de centrales de stroomvraag niet aankunnen als dit grootschalig zou worden toegepast.

Hoe werkt een infraroodpaneel?

Infraroodpanelen warmen een ruimte op door middel van warmtestraling (vergelijkbaar met die van de zon). Vijf tot tien minuten na het aandoen zijn deze op werktemperatuur van 80 tot 90 graden Celsius en geven ze stralingswarmte af. Ze warmen echter de lucht niet op, zoals dat bij conventionele verwarming wel het geval is (conventie), maar alleen en personen en materialen in hun omgeving. Deze geven na opwarming pas warmte af aan de omgeving.

Hoe ver gaat deze warmte?

Infraroodpanelen hebben een reikwijdte van ongeveer drie meter. Buiten het bereik van de panelen blijft het dus koud. Met andere woorden: om een grotere ruimnte te verwarmen, heb je dus meerdere infraroodpanelen nodig.

Zou ik infrarood panelen moeten aanschaffen?

Infraroodpanelen hebben soms voordelen ten opzichte van andere verwarmingssystemen. Zo zijn ze gemakkelijk zelf te installeren en nemen ze weinig ruimte in beslag. De aanschafkosten zijn daarnaast relatief laag. Een stuk lager dan die van de installatie van een convector of radiator bijvoorbeeld. Ook zijn ze in staat om een plek snel comfortabel laten voelen. Verder zijn ze stil en hebben geen onderhoud nodig.

Is infrarood verwarmen goedkoper dan warmte van een warmtepomp?

Het rendement van de omzetting van stroom naar warmte uit een warmtepomp is één. Dat wil zeggen dat een infraroodpaneel van één deel stroom ook één deel warmte zal maken. Een warmtepomp maakt van één deel stroom tot wel vijf delen warmte. (doorgaans uitgedrukt met de term COP, wat Coëfficiënt of performance betekend. Een warmtepomp kan dus veel goedkopere en milieuvriendelijker warmte maken dan infrarood panelen.

Wie kan infrarood panelen plaatsen?

Zelf doen? Wie verkoop infrarood panelen?

Infrarood panelen met 7,5% korting met kortingscode: grijsnaargroen