Energie besparen kan op veel manieren, hoe we omgaan met energie bepaald voor een groot deel hoeveel we ervan gebruiken. Als je bijvoorbeeld minder of slimmer verwarmt, verbruik je minder gas. Dat is goed voor het klimaat en voor je energierekening. Omdat de warmtevraag in woningen het grootse deel van het energiegebruik is, zal zuinig verwarmen het grootste deel van de besparing bepalen. Grote stroomgebruikers kan je soms korter of niet aanzetten om zo op stroomkosten te besparen.
Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht. Hiermee bespaar je gemiddeld 150 m3 aardgas per jaar.
Zorg dat het syteem niet bevriest!
In slecht geïsoleerde woningen of bij verwarmingsleidingen op koude of tochtige plaatsen, kan bij strenge vorst het verwarmingssysteem bevriezen. Zorg dan dat radiatoren in niet verwarmde ruimtes slechts een klein beetje warm worden door de radiatoren een beetje open te zetten, zo voorkom je bevriezing.
Houd de deuren overal in huis dicht, vooral ook boven. Hiermee bespaar je gemiddeld 150 m3 aardgas per jaar.
Tip: een deurdranger zal de deuren automatisch sluiten, dan hoef je er zelf niet meer aan te denken.
Daarmee bespaar je tot wel 10% op kosten voor verwarming. Als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.
Hiermee bespaar je gemiddeld 110 m3 aardgas per jaar.
Let op:
Vloerverwarming?
Begin dan eerder met het opwarmen van de woning.
Ventilatiewarmtepomp en een redelijk tot goed geïsoleerde woning?
Dan kan je beter geen nachtverlaging toepassen, de woning zal namelijk zeer voordelig warm worden gehouden (voordeliger dan bij toepassen nachtverlaging).
Ventilatiewarmtepomp en een slecht tot matig geïsoleerde woning?
Laat dan een tweede thermostaat monteren, alleen voor de ventilatiewarmtepomp en stel deze in op de gebruikelijke kamertemperatuur (continu). Je kan op de cv-ketel nu gewoon nachtverlaging toepassen.
Dit kan je tot wel 15% op aardgas per jaar besparen, vooral bij woningen met veel glas in de verwarmde ruimtes.
Dichte gordijnen helpen uitstekend om de warmte binnen te houden als ze niet voor de radiator hangen. Zorg er daarom voor dat de gordijnen op de vensterbank vallen zodat de opstijgende warmte van de radiator langs het gordijn de kamer in komt en niet richitng het raam verdwijnt.
Als de zon schijnt kan je eenvoudig warmte in je huis krijgen door alle gordijnen en jaloezieën te openen zodat de warme zonnestralen je huis kunnen binnenkomen. Zodra het donker of bewolkt wordt, houd je de warmte in huis het beste vast door de gordijnen en jaloezieën weer te sluiten. Door goede raambekleding te plaatsen welke goed aansluit op het kozijn, en die te sluiten zodra het donker wordt, kan je per jaar tot wel 250 m3 aardgas besparen.
Heb je radiatoren onder het raam, dan is het belangrijk dat de raambekleding, de bank of andere spullen de radiator niet helemaal afsluit. Hierdoor voorkom je dat de warme lucht blijft hangen en dat je daardoor onnodig veel energie gebruikt. Zorg er dus voor dat de luchtstroom altijd vrij langs de radiator kan stromen.
Oudere apparaten kunnen soms veel stroom gebruiken in de stand-by stand. Zet deze apparaten met een schakelaar helemaal uit om sluipverbruik te voorkomen.
Op lagere temperatuur wassen kost minder stroom nodig. Probeer eerst eens met een programma op 10 graden lager te wassen. Met de eco-stand was je automatisch langer op lagere temperatuur en je was wordt net zo schoon.
Je kan hierdoor al snel 35 kWh per jaar besparen.
Let op: Soms is wassen op 60 graden wel verstandig zoals bij het ontsmetten van ziektekiemen of bij huisstofmijt. Vaatdoeken en kleertjes of luiers van (zieke) kinderen moet je vaak ook op 60 graden wassen.
Als je de vaatwasser pas aan zet als hij helemaal volgeladen is, bespaar stroom doordat je minder wasbeurten draait. Dat scheelt per jaar al snel meer dan 30 kWh.
Als je gemiddeld 2 keer per week je was aan de lijn laat drogen in plaats van de wasdroger gebruikt, bespaar je al snel meer dan 200 kWh per jaar.
Veel vaatwassers hebben een ECO-stand waardoor deze minder stroom gebruikt. Door elke dag op deze knop te drukken bespaar je al snel 65 kWh per jaar. Dat is makkelijk verdiend!
Korter of net wat minder douchen kan je veel besparen want we gebruiken best veel aardgas om al dat water op te warmen. Met korter douchen bespaar je snel 80 m3 aardgas per jaar.
Beter niet meer dan 5 minuten
Een douchetimer helpt je herinneren om maximaal 5 minuten te douchen.
Stap liever even onder de douche dan vaak het bad te gebruiken. Je gebruikt met een bad namelijk 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten!
Stappenplan
Kleine maatregelen
Mogelijkheden per bouwjaar
Warmtepomp-check
50 graden verwarmingstest
Subsidie en financiering
Grijs naar groen
De Lange Schaft 9G
3991 AP Houten
T: 085-2129316
E : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.