Skip to main content

Douche WTW systemen, bespaar tot 62% op energie.

Tijdens het douchen gebruik je gemiddeld 60 tot 80 liter warm water dat direct daarna in het riool stroomt. Dat is natuurlijk zonde van kostbare energie! Met een douche-wtw (Douche warmte terugwin installatie) hergebruik je deze restwarmte om koud aanvoerwater voor te verwarmen.Door de warmtewisselaar verwarm je alvast het koude water, dat naar de douchemengkraan gaat, voor. Daardoor hoeft de warmwatervoorziening zoals een warmtepomp of cv-ketel minder heet water te leveren.
Dit geeft dan ook een flinke besparing op energie voor warm water en kan oplopen tot wel 62%.


Douchegoot WTW

Bespaar tot 52% op warm water

Bij een standaard douchegoot stroomt warm douchewater direct naar het riool. Om zoveel mogelijk warmte aan het douchewater te onttrekken is de douchegoot-wtw uitgerust met een koperen warmtewisselaar. Hierbij stroomt het warme douchewater eerst over de koperen buizen en geeft de energie af aan het koude leidingwater. Hierdoor hoeft de warmtepomp of cv-ketel minder heet water te leveren om de gewenste temperatuur te bereiken en kan hierdoor soms worden volstaan met een kleinere warmteopwekker en/of boiler.

Dochepijp WTW

bespaar tot 62% op warm water

Tijdens het douchen stroomt warm douchewater zo het riool in. Om de restwarmte te hergebruiken zijn ook douchepijp-wtw’s ontwikkeld die warmte terugwinnen in een verticale opstelling.
Door deze tussen de afvoer van de douche en het riool te plaatsen, glijdt het warme water eerst langs de wand van de warmtewisselaar. Hierbij geeft het de restwarmte af aan de koperen wanden. Aan de andere kant stroomt koud leidingwater dat door deze energie warmer naar de douchemengkraan, warmtepomp of cv-ketel stroomt. De warmtepomp of cv-ketel hoeft hierdoor minder heet water te leveren en dat scheelt flink in de energiekosten.