Skip to main content

Vloerverwarming: energiebesparing en maximaal comfort

Verwarmen met vloerverwarming is zeer energiezuinig en comfortabele verwarming. Door de lage temperatuur werkt de cv-ketel of warmtepomp efficiënter en de gelijkmatige warmte vanaf de vloer geeft een aangenaam comfort zonder tocht. Omdat er geen radiatoren worden gebruikt kunnen ruimtes ook flexibeler worden gebruikt en beter worden schoon gehouden.

Hoe werkt vloerverwarming?

Bij vloerverwarming worden slangen in de vloer gelegd, hierdoor stroomt het warm water van de ketel of warmtepomp waardoor de vloer opwarmt. Door de gelijkmatige warmteverdeling vanaf de grond bereik je sneller een comfortgevoel. De thermostaat kan hierdoor vaak wel 1 tot 2°C lager om hetzelfde comfort te krijgen als bij radiatorverwarming.

  • Nat systeem

    Het natte vloerverwarmingssysteem of vloerverwarming de meest gebruikte soort. Hierbij worden de buizen rechtstreeks in de cementdekvloer of anhydrietdekvloer verwerkt. Onder de vloer of dekvloer wordt eerst een isolatielaag aangebracht. Daardoor varieert de opbouwhoogte tussen 16 en 20 cm. Het natte systeem is dan ook enkel geschikt voor nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten waar voldoende inbouwhoogte voorzien wordt. Een bewapening in de dekvloer en een dilatatie tussen de verschillende ruimtes voorkomt scheuren van de dekvloer/tegels.

  • Droog systeem

    Bij dit systeem liggen de verwarmingsbuizen in voorgevormde isolatieplaten van piepschuim of polystyreen. Deze zijn leverbaar in verschillende uitvoeringen isolatiewaardes, leidingdiktes en legafstanden. Het gekozen type/soort is bepalend voor de hoeveelheid warmte die de vloer kan afgeven en wordt bepaald door een calculator. De inbouwhoogte bij het droge vloerverwarmingssysteem is minimum 2 centimeter. In vergelijk met het natte systeem heb je dus 14 centimeter minder opbouwhoogte nodig. Het droog systeem wordt vooral toegepast bij renovatie met een beperkte vloeropbouw en houtskeletbouw woningen.

  • Infrezen

    Het is ook mogelijk om vloerverwarming in te werken in de bestaande vloer door middel van frezen. In de bestaande worden sleuven gefreesd waarin de verwarmingsleidingen komen te liggen.Bij dit type grondverwarming liggen de buizen dicht bij de uiteindelijke vloerafwerking. Dat zorgt ervoor dat de vloer snel warm wordt en dat het warmteverlies naar onder toe beperkt blijft. Infrezen wordt vaak toegepast bij casco projecten en bij renovatieprojecten waarbij de opbouw beperkt is of de dekvloer nog in goede staat is.

  • Elektrische vloerverwarming

    Toegepast in een goed geïsoleerde woning kan vloerverwarming in toilet of badkamer een alternatief zijn voor vloerverwarming met water. Deze vloerverwarming is echter wel duurder in gebruik en niet zo duurzaam als reguliere vloerverwarming.