• Gezond en energiebewust ventileren

Je leeft het beste in gezonde lucht!

De lucht die we in onze woningen en bedrijven inademen raakt op allerlei manieren vervuild. In veel ruimtes is de lucht vervuild door CO2, fijnstof, schimmels, micro-organismen en chemicaliën uit het interieur en de producten die we gebruiken.

Goed ventileren en toch energie besparen

Voldoende ventileren is dus noodzakelijk voor een gezond woon en werkklimaat. Gelukkig zijn er moderne en energiezuinige ventilatiesystemen voor bestaande en nieuwe situaties waarbij je vaak wel honderden Euro's kan besparen. 

Welke ventilatiesystemen zijn er?

Voor elke woning is een van energiezuinig ventilatiesysteem met warmteterugwinning beschikbaar. Het bestaande ventilatiesysteem bepaald welke mogelijkheden er zijn. Klik op het ventilatiesysteem welke in de woning aanwezig is en lees hoe je gezond en energiezuinig kan ventileren.

Goede ventilatie is belangrijker dan ooit

  • Goede ventilatie verkleint de kans op infectieziekten, astma, allergieën en luchtwegaandoeningen

  • Een modern ventilatiesysteem is energiezuinig en kan tot 95% warmte terugwinnen.

  • Een goed geventileerd huis is minder vochtig. Schimmel, huismijt en zilvervisjes daardoor weinig weinig kans.

  • Ventileren met warmteterugwinning kan honderden Euro's besparen.

Misverstanden over ventilatie

Ventileren is energieverspilling

Een groot misverstand is dat ventileren energieverspilling is omdat de binnekomende lucht telkens weer verwarmd moet worden. Ventileren is echter absoluut geen energieverspilling, niet alleen is droge en schone lucht makkelijker en sneller op te warmen, waardoor het dus ook minder energie kost, ventileren is ook ontzettend belangrijk voor de gezondheid.

Ik bespaar energie in mijn woning zonder ventilatie

Woningen van voor 1975 hebben vanaf de bouw geen mechanisch ventilatiesysteem, ventilatie ging door kieren en gaten in de woningen. Steeds meer woningen worden echter dicht-geïsoleerd en voorzien van tochtstrippen. Hierdoor vervalt de natuurlijke ventilatie en is deze woning mogelijk ongezond voor de bewoners. Bij deze woningen is het zeer belangrijk om een passend ventilatiesysteem te kiezen. Laat een adviseur langskomen en vraag naar een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.

Ik ventileer niet, een half uur luchten is voldoende

Alleen luchten is niet voldoende!
Luchten betekent namelijk dat je ramen of deuren tijdelijk openzet, zodat vrijwel alle lucht in de ruimte wordt ververst. Zodra je de ramen en deuren echter weer sluit, neemt dit effect echter snel weer af. Aangezien we de ramen en deuren maar een klein deel van de dag openhouden, zeker in de winter, betekent dit dat er het grootste deel van de dag geen schone lucht binnenkomt.
Wat is ventileren dan?
Bij ventileren zorg je ervoor dat de lucht in huis constant, dus 24 uur per dag, wordt ververst.
Kies hierbij voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en een CO2 sensor. Deze bewaakt continu de luchtkwaliteit en stuurt deze bij.

Het badkamerraam staat altijd open voor het drogen van de douche

Door in het stookseizoen het raam van de badkamer open te zetten komt er in plaats van warme lucht koude lucht naar binnen. Koude lucht neemt minder vocht op dan warme lucht en zo ontstaat er energieverlies, condens en het is bovendien niet comfortabel. Bij woningen met mechanische ventilatie is het beter om het badkamerraam dicht te houden zodat warme en drogere lucht vanuit het huis door de badkamer stroomt waardoor condens en schimmel minder kans krijgen. Bovendien bespaar je energie. Met een warmteterugwinning uit de ventilatielucht kost dit nog minder. Dus houd dat raam dus dicht na het douchen of badderen.

Denk ook eens aan decentraal ventileren

In woningen vanaf 1975 is het vrijwel altijd mogelijk om het bestaande centrale ventilatiesysteem energiezuinig te maken, nieuwbouwwoningen worden ook steeds meer opgeleverd met ventilatie met WTW . Bij oudere woningen is dit soms lastig te realiseren terwijl ventileren juist steeds belangrijker wordt. Decentrale balansventilatie kan een mooie oplossing zijn voor ouder woningen of in bijvoorbeeld een aanbouw of aparte werkruimte. Lees op deze pagina meer over dit onderwerp!

Dingen die je ook kunnen interesseren


Luchtverwarming

Ventileren, verwarmen en koelen in één

Comfortvloer

Ventileren, verwarmen en koelen via de vloer

Grondbuisventilatie

Duurzame warmte en koude uit de bodem

Hybride ventilatie- warmtepomp

Snel en eenvoudig warmte uit ventilatielucht terugwinnen

CONTACTGEGEVENS

Grijs naar groen
De Lange Schaft 9G
3991 AP Houten
T: 030-7510039
E : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verduurzamingspartner van:
Naar boven

© | Grijs naar groen