Skip to main content

Naad- en kierdichting

Snel besparen en meer comfort in je woning

Een belangrijke maatregel bij het energiezuinig maken van een woning is het kierdichten. Er gaat op koude en winderige dagen namelijk veel energie verloren door allerlei naden en kieren. Koude lucht komt door naden en kieren binnen en warmte lekt hierdoor snel weg. Dat zorgt vaak voor tochtklachten en warmteverlies. Tocht is één van de belangrijkste factoren waardoor we ons huis als niet comfortabel ervaren. Het verbeteren van de naad- en kierdichting is vaak een eenvoudige ingreep waarmee je snel energie kunt besparen en je huis comfortabeler kan maken.

"Goede" isolatie zonder verbeterde kierdichting en WTW is vaak onvoldoende om woningen op LT te verwarmen (bron: TNO onderzoek 2022)

Infiltratie is geen ventilatie

Voldoende frisse lucht is één van de eerste voorwaarden voor mens en dier, maar ook de woning vaart wel bij goede ventilatie. Het voorkomt namelijk schimmel- en vochtproblemen die schade aan de woning kunnen veroorzaken. Het is hierom belangrijk onderscheid te maken tussen ventilatie (geregelde luchtverversing waarbij warmte kan worden terug gewonnen) en infiltratie (ongecontroleerde luchtversing zonder mogelijkheden van warmte terugwinning).

Heb je een oude woning zonder ventilatiesysteem of wil je energiezuinig ventileren? Lees dan dit artikel.

Waar kan je naden en kieren vinden?

  • De aansluitingen van het dak naar de muren

  • De doorvoeren van rioolbeluchting, ventilatiekanalen of de CV-ketel

  • Rondom kozijnen van ramen en deuren

  • De onderkant de vensterbank

  • Doorvoeren in de meterkast of onder het keukenblok naar de kruipruimte

  • Rondom het kruipluik

  • De brievenbus

Heb je en oudere woning, denk aan de ventilatie!

Bij oudere woningen zonder ventilatiesysteem zijn naden en kieren een manier om frisse lucht in de woning te krijgen. Dus als je aan de slag gaat met de naden en kieren in jouw woning? Houd dan goed in de gaten dat er voldoende luchtverversing is. Lees meer over ventilatie en ventilatiesystemen.

"Goede" isolatie met verbeterde kierdichting en WTW, is veel kosten effectiever dan het toepassen van "zeer goede" isolatie (bron: TNO onderzoek 2022)