Vocht kan tot verschillende problemen leiden zoals schimmels, natte plekken, ongedierte, loslatend behang en schilderwerk of een muffe lucht in huis. Dit is niet alleen heel vervelend en slecht voor de woning, maar dit kan ook schadelijk voor de gezondheid zijn. Mensen met luchtwegaandoeningen hebben bijvoorbeeld meer kans op klachten door het wonen in een vochtig huis.
Vochtproblemen kunnen veroorzaakt worden door onvoldoende ventilatie, optrekkend vocht, koudebruggen of lekkage. De beschikbare technieken en meetmethoden voor het opsporen van vochtproblemen zijn verschillend en afhankelijk van de constructie. Op basis van een zorgvuldige inspectie, het bestuderen van beschikbare bouwtekeningen en uitvoeren van metingen kan een goed advies gegeven worden.
Vocht- en schimmelplekken
Loslatend behang of stucwerk
Een muffe of bedompte geur in huis
Hoger energieverbruik
Condens op ramen, muren of vloeren
De was in huis droogt minder goed
Ongedierte zoals zilvervisjes of pissebedden
Om de oorzaak van vochtproblemen vast te stellen kunnen verschillende metingen en onderzoeken worden gedaan met warmtebeeldcamera, niet destructieve vochtmeters, endoscopen en dataloggers (een apparaat welke verhoogde vochtpercentages vastlegt). Naast deze meetapparatuur beschikken inspecteurs over een brede kennis van bouwconstructies en installaties.
Voordat een vochtprobleem definiteif kan worden verholpen moet eerst de oorzaak worden vastgesteld. Omdat vochtproblemen in huis meestal verschillende oorzaken hebben zal er voor elke situaltie een andere oplossing gekozen moeten worden.
Bij optrekkend vocht trekt grondwater of ander vocht de fundering en/of muren in. Dit komt vaker voor bij oude gebouwen zonder fundering en kruipruimte. Regenval, grondwaterniveau en de kwaliteit van steen- en metselwerk zijn vaak orozaken van optrekkend vocht.
Hoe herken je optrekkend vocht?
Optrekkend vocht is bijvoorbeeld te herkennen aan loslatende verf, stucwerk en behang, schimmels en/of vochtplekken aan de onderkant van de muur.
De gevolgen van optrekkend vocht en wat kan je zelf onderzoeken?
Om te voorkomen dat de conditie van de woning verslechterd zal de oorzaak weggenomen moeten worden. Vochtproblemen door optrekkend vocht zijn alleen op te lossen door een fundamentele en permanente aanpak.
De effecten van koudebruggen zijn meestal zichtbaar op plekken in de woning waar een niet of slecht geïsoleerde verbinding is tussen de kou van buiten en de verwarmde ruimte binnen. Warme lucht bij een koud oppervlak koelt af waarbij het vocht in de lucht zal condenseren op het koude oppervlak. Koudebruggen, ook wel bouwknopen genoemd zijn bijvoorbeeld doorgestorte elementen zoals balkons en vloeren, metalen kozijnen of vervuiling in de spouwmuur.
Mensen, dieren en planten produceren vocht. Per persoon is dit al één liter vocht per dag. Met koken, wassen en douchen komt daar tussen de 10 en 20 liter vocht per dag bij. Dit woonvocht kan tot problemen leiden als dit niet door middel van ventileren afgevoerd wordt.
Controleer daarom regelmatig de werking van het ventilatiesysteem. Let op! LUCHTEN IS NIET VENTLEREN. Lees hier meer over ventileren
Vocht door lekkage is een meestal goed te herkennen doordat deze ook in droge periodes aanwezig is. Soms is de lekkage een gevolg van een bouwfout maar meestal zijn het oorzaken die met de installatie te maken hebben. Denk aan overstromen van afvoeren, lekkende waterleidingen, slechte kitvoegen of een lekkend reservoir van bijvoorbeeld toilet. Meestal is dit een klus voor jouw installatiebedrijf.
Goed ventileren of luchten
Hang de was buiten te drogen. Hierdoor verminder je de vochtproductie binnen.
Isoleren helpt. Minder koude vlaken betekend minder kans op condensatie.
Na het douchen direct de badkamer droogmaken.
Zet tijdens het koken altijd de afzuigkap aan.
Doe het ventilatiesysteem nooit helemaal uit. Zet de ventilatie tijdens het douchen en een half uur erna op de hoogste stand.
Stappenplan
Kleine maatregelen
Mogelijkheden per bouwjaar
Warmtepomp-check
50 graden verwarmingstest
Subsidie en financiering
Grijs naar groen
De Lange Schaft 9G
3991 AP Houten
T: 085-2129316
E : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.