Skip to main content

Een hybride of een all-electric warmtepomp?

Misschien denk je na over een warmtepomp omdat je graag de impact op het milieu wil verkleinen, jouw wijk van het aardgas af gaat of dat je op de energiekosten wil besparen. In alle gevallen is een warmtepomp een warmteopwekker die je zou moeten overwegen. Omdat warmte uit een warmtepomp de laagste impact heeft op het milieu en tegelijkertijd de goedkoopste warmte levert zal de warmtepomp in veel gevallen een goede keuze zijn.

In dit artikel behandelen we hybride systemen en all-electric systemen. Wanneer kun je beter wel een hybride systeem aanschaffen en wanneer kan je beter voorsorteren op een all-electric oplossing?

Het verschil tussen een hybride en all-electric warmtepomp

Een hybride warmtepomp gebruik je in combinatie met een cv-ketel of warmtenet. Bij een all-electric warmtepomp is er geen cv-ketel of warmtenet meer nodig. 

Hybride warmtepomp

Warmtepomp werkt samen met de cv-ketel

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel want hybride warmtepompen hebben niet voldoende capaciteit voor het verwarmen van de  woning onder alle omstandigheden, bij grote warmtevraag komt de cv-ketel bij. De meest verkochte hybride warmtepompen werken op ventilatielucht of op buitenlucht.
Als je kiest voor hybride dan is het ventilatiesysteem vaak bepalend voor welke je het beste kan kiezen.
Door de lagere aanschafprijs is het aandeel subsidie op deze warmtepomp relatief hoog.


Van hybride naar All-E

Doorgroeien naar volledig op de warmtepomp

Voor woningen welke niet goed geïsoleerd raden wij af om de gehele warmtevraag door middel van een warmtepomp in te vullen, er is dan namelijk een te grote warmtepomp nodig.
Komt isoleren nu niet zo uit maar wil je op den duur je huis wel verwarmen met een warmtepomp? Kies dan een warmtepomp die voldoende is voor jouw woning als deze voldoende geïsoleerd is. Hiervoor is dan wel een transmissieberekening nodig maar zo weet je zeker dat als je later gaat isoleren de warmtepomp het op een bepaald moment alleen kan en dat je de cv-ketel kan laten weghalen.

All-E warmtepomp

Verwarming en warm water van de warmtepomp

Goed geïsoleerde woningen kunnen milieuvriendelijk en goedkoop met een warmtepomp worden verwarmd. Mogelijkheden, levensduur en geluid zijn afhankelijk per merk en gekozen bronsysteem. Aangezien een warmtepomp geen geringe investering is is het belangrijk de voor en nadelen van de systemen goed tegen elkaar af te wegen.
Nieuwe lucht/water warmtepompen zijn stil en kunnen evenals bodemgebonden systemen koelen, toch kunnen er omstandigheden zijn dat een bodemgebonden systeem op den duur gunstiger is.

Veelgestelde vragen over de warmtepomp

Past een warmtepomp wel In mijn woning?

Bij gebruik van een All-E warmtepomp is er ook een boilervat voor warm water nodig. Is er geen ruimte voor een boilervat? Dat kan een reden zijn om te kiezen voor een hybride warmtepomp.

Heb ik lage temperatuur verwarming nodig?

Een warmtepomp werkt het zuinigst in combinatie met lage temperatuur verwarming (verwarming tot maximaal 55ºC bij strenge vorst).
Wanneer er geen lagetemperatuur verwarming aanwezig is of wanneer de woning niet goed warm te krijgen is met alleen lagetemperatuur verwarming is een hybride warmtepomp een goed alternatief.

Relevante onderwerpen

EQ-Air

All-E systeem met warmte-terugwinning

SolarFreezer

All-E systeem met warmtebuffer

Dualsun

All-E warmtepomp op PVT-panelen

Itho Daalderop Vincent

All-E systeem met WTW zonder buitenunit