Skip to main content
  • Zonnedakpan

    De estetische oplossing

De mooiste oplossingen om stroom op te wekken.

Stroom maken van zonlicht, wat een geweldig idee! Met zonnepanelen kan je zelf zonlicht omzetten naar stroom. De opgewekte elektriciteit uit zonnepanelen is namelijk tot 50 keer minder milieubelastend dan energie opgewekt uit kolen. Dat is natuurlijk goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee, want tegen een gemiddeld financieel rendement van 15% kan geen spaarrekening op. Zo kan je duurzaam beleggen met een toprendement op je eigen dak.
Er zijn zonnepanelen in kleuren, soorten en maten en zelfs ook uitgevoerd als hybride zonnepaneel waardoor je ook warmte van je zonnepaneel kan onttrekken.

Eerlijk geproduceerde zonnepanelen

Esthetische oplossingen

PVT-panelen

Triple Solar

Triple Solar is de uitvinder van het bekende PVT-warmtepomppaneel. Met deze oplossing is het mogelijk een woning op duurzame wijze van warmte, warm tapwater en elektriciteit te voorzien. Zónder gas en in alle seizoenen.

PVT-paneel

PVT-panelen zetten zonne-energie om in elektriciteit en warmte. Het dakoppevlak wordt hierdoor optimaal gebruikt. Deze modules kunnen op reguliere zonnepanelen toegepast worden met één centrale junctionbox. Veel nieuwere panelen zijn hier niet voor geschikt.

Wat je moet weten over zonnestroom

Salderingsregeling nu

Door de zogenaamde salderingsregeling is het zeer rendabel om stroom van jouw zonnepanelen aan het stroomnet te leveren. Dit is omdat je dezelfde hoeveelheid stroom ook weer mag afnemen tegen hetzelfde tarief (salderen). 

Afbouw van de salderingsregeling

De regering wil de salderingsregeling gaan afbouwen vanaf 2023 of 2024. Dat betekent dat je elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Met afbouw van de salderingsregeling mag je elk jaar 9 procent minder salderen. In de tabel hieronder wordt het doorgerekend. Als de regeling volledig is afgerond, krijg je circa 6 cent per kWh voor de storrm die je levert aan het net. De afbouw van de salderingsregeling geldt voor iedereen die nu al zonnepanelen heeft of ze nog gaat kopen. 

Als je meer stroom maakt dan je verbruikt

Als je meer stroom produceert dan je gebruikt, is het de moeite waard om een energiebedrijf te zoeken met een hoog teruglevertarief. Op internet staan overzichten, zoek bijvoorbeeld op 'terugleveren stroom en salderen'. Wil je precies weten wat je krijgt, neem dan contact op met het energiebedrijf. Als je jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat je produceert. Deze teruglever-vergoeding verschilt per energiebedrijf en ligt op dit moment ongeveer tussen 3 en 12 cent per kWh.

Meer zonnestroom gebruiken

Vanaf 2023 of 2024 krijg je minder geld voor de zonnestroom die je teruglevert aan het stroomnet dan de stroom die je afneemt. Om meer van je eigen goedkopere zonnestroom te gebruiken, kan je (als de zon schijnt) de wasmachine aanzetten, je fiets of auto laden of jouw keukenboiler overdag aanschakelen via een timer. Want elke kilowattuur die je zelf opwekt en gebruikt, hoef je niet duurder terug te kopen.

Goedkope eigen stroom opslaan voor later

Met een thuisbatterij voor zonnestroom kun je je eigen opgewekte zonnestroom opslaan om deze te gebruiken als de zonnepanelen niets produceren en de stroom dus duurder is. Lees meer over de thuisbatterij

Dit kan je ook interesseren


Smart energy

De toekomst van energiegebruik

Thuisbatterij

Jouw eigen groene stroom opslaan

Hybride PV-T panelen

Stroom en warmte van hetzelfde paneel

Warmte uit een warmtepomp

Duurzame en goedkope warmte