Skip to main content

Stappenplan naar een duurzame woning

Op weg naar een aardgas-vrije toekomst

Grijs naar groen helpt je bij het energiezuinig, comfortabel of aardgasvrij maken van jouw woning. Er zijn namelijk veel dingen die je zelf kan doen om jouw woning zuiniger te maken zoals kleine maatregelen maar je kan ook kiezen voor het laten uitvoeren van isolatie of het opwekken van duurzame energie. Met dit stappenplan heb je een duidelijk overzicht van de stappen die je kan zetten en de volgorde.

In stappen energie besparen en opwekken

Energie besparen

1. Eenvoudige besparingen

Bijna iedereen kan zonder hoge kosten en veel moeite zelf energie besparen. Met een bewuster gedrag en kleine maatregelen kan je vaak wel honderden euro’s per jaar besparen.

2. Eerst goed en energiezuinig ventileren

In veel oudere woningen is de ventilatie niet of onvoldoende geregeld. Hierdoor loop je gezondheidsrisico’s als je de woning helemaal dicht gaat maken bij het isoleren.
Zorg dus eerst dat je goed ventileert voordat je gaat isoleren. Het mooie is dat je in met moderne ventilatiesystemen veel energie kan besparen in vergelijking met oude ventilatiesystemen.

3. Isoleren

Hoe ouder de woning, des te meer energie je kan besparen met isolatie.

4. Kieren dichten

Door naden en kieren dicht te maken zal je de warmte binnen houden en zal je vanzelf eenvoudig energie gaan besparen.

Energie opwekken en opslaan

1. Hybride of all-E warmtepomp

Een warmtepomp is op dit moment de beste vervanger van jouw cv-ketel of stadsverwarming. Is jouw huis nog niet geschikt voor volledig verwarmen met een warmtepomp, dan kan je met een hybride warmtepomp ook veel besparen.

2. Zonnepanelen

Met eigen zonnepanelen bespaar je direct op je stroomrekening.

3. Thuisbatterij

We gaan er mee te maken krijgen vanaf 2025; de afbouw van de salderingsregeling. Hierdoor krijg je minder voor je zelfopgewekte stroom waardoor het slim kan zijn om zelf opgewekte stroom op te slaan.
Met een thuisbatterij verdubbel je in veel gevallen het verbruik van je zelf opgewekte zonnestroom.

Dit kan je ook verder helpen