Skip to main content
  • Duurzame energie: It's in the Air

Hybride warmtepompen op buitenlucht

Buitenlucht

Een hybride warmtepompen op buitenlucht haalt warmte uit de buitenlucht. Doordat deze warmtepompen een wat hoger vermogen hebben kan dit type warmtepomp de woning de meeste dagen van het jaar zelfstandig warm houden, op koude dagen schakelt de cv-ketel nog bij. De lucht/water warmtepomp bestaat uit twee delen, waarvan er één buiten staat. Alhoewel de huidige lucht/water warmtepomp stiller is dan de eerdere uitvoeringen kan het geluid een obstakel zijn.

Hybride lucht/water warmtepomp

Een hybride lucht/water warmtepomp kan jouw huis een groot deel van het jaar zelfstandig verwarmen zodat je minder gas gebruikt. Hierdoor kun je tot wel 80 procent minder aardgas verbruiken voor het verwarmen van je huis. Deze warmtepomp werkt op stroom en is zeer zuinig in het gebruik. Als het heel koud is springt de cv-ketel bij zodat je altijd voldoende warmte hebt. Je kunt hiervoor subsidie krijgen én je energierekening gaat omlaag!


Vragen over hybride warmtepompen

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samen met een cv-ketel verwarming en warm water voor jouw woning geeft. Dit is een mooie oplossing als je cv-ketel nog goed is, maar je toch op aardgas wilt besparen. De hybride warmtepomp zorgt een groot deel van het jaar zelfstandig voor het verwarmen van je huis. Alleen als het koud is schakelt de cv-ketel bij. Soms kan de hybride warmtepomp ook een groot deel van het warme water maken, anders levert jouw eigen cv-ketel al het warme water.

Wanneer kies je een hybride warmtepomp?

Met een hybryde warmtepomp bespaar je direct op je gasrekening verminder je de uitstoot van CO₂. Een hybride warmtepomp is een goede keuze als je duurzamer en goedkoper wilt verwarmen, maar het nog niet haalbaar is om over te stappen naar volledig te verwarmen zonder gas. Bijvoorbeeld aIs als je cv-ketel nog goed is, je nog veel moet isoleren of de temperatuur van de verwarming nog te hoog is.

Hoeveel geluid maakt een hybride warmtepomp?

Het geluid van een warmtepomp scheelt per soort en opstelplek.
Binnen opgestelde monoblock warmtepompen zijn buiten vaak niet te horen maar kunnen bij onkundige installatie overlast voor jezelf geven. Warmtepompen met buitenunit maken vaak meer geluid, de opstelplek kan hier van grote invloed zijn.
Voor het geluidsniveau van een warmtepomp met buitenunit gelden sinds 2021 strenge(re) eisen. Laat je vooraf informeren door een vakkundige installateur en bespaar jezelf en de buren geluidsoverlast.
We hebben verschilende werkende warmtepompen in de showroom staan zodat je het geluid zelf beoordelen.

Hoeveel stroom gebruikt een hybride warmtepomp?

Hoeveel stroom een warmtepomp gebruikt hangt af van het rendement van de warmtepomp en hoeveel gas je bespaard. Een warmtepomp onttrekt het grootste deel van de geleverde warmte uit ventilatielucht of de buitenlucht. Een warmtepomp kan tot wel vijf maal meer warmte geven dan deze aan stroom gebruikt.
De hoeveelheid stroom die de warmtepomp gebruikt hangt erg af van de brontemperatuur en de temperatuur van het afgiftesysteem. Een warmtepomp op ventilatielucht presteert hierdoor het beste door de hoge brontemperatuur (ventilatielucht), deze kan een rendement (COP) van meer dan 5 halen. Een hybride warmtepomp op ventilatielucht en buitenlucht heeft een iets lager jaarlijks rendement doordat de buitenlucht kouder is. Een hybride warmtepomp scoort meestal een gemiddeld jaarlijks rendement van ca 4.
Gemiddeld kan je stellen dat je voor het besparen van 1 kuub aardgas ca 2 kWh stroom nodig hebt. De kostprijs van warmte uit een hybride warmtepomp is gemiddeld ca 50% lager dan warmte uit aardgas.
Dus als je 750 M3 aardgas bespaart zal je ca 1500 kWh extra stroom gebruiken.

Is er subsidie voor een hybride warmtepomp?

Als huiseigenaar kom je in aanmerking komen voor de zogeheten ISDE-subsidie als je een hybride warmtepomp koopt. Dit scheelt tot wel 35% in de kosten voor de hybride warmtepomp. De hoogte van de subsidie hang af van het type warmtepomp en het thermisch vermogen, dit kan  voor hybride warmtepompen oplopen tot wel € 3.000,-.

Moet mijn huis geïsoleerd zijn voor een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp maakt net als een cv-ketel warmte, alleen met minder CO2 uitstoot en tegen lagere kosten. Een veelgehoorde misvatting is dat het huis eerst goed geïsoleerd moet zijn voordat een hybride warmtepomp geplaats kan worden. Dit is jammer want een hybride warmtepomp kan in de meeste gevallen zonder problemen en tegen een goed rendement worden gebruikt. Dus ook als jouw woning niet heel goed geïsoleerd kan je bijna altijd een hybride warmtepomp aanschaffen. Alleen in het geval van luchtverwarming en ledenradiatoren (meestal zeer hoge temperatuur verwarming) is een aanvullend advies nodig. Natuurlijk is goed isoleren altijd slime, je gaat hierdoor nog meer besparen en hebt meer comfort.

Wat is invriezen van de buitenunit?

Nederland heeft een zeeklimaat met vochtige lucht en veel dagen waarop de temperatuur tussen de -2 graden en de 7 graden varieert. Dit zijn momenten waarin de condensor van de buitenunit regelmatig zal moeten ontdooien. Tijdens het ontdooiproces verwarmt de airco de ruimte niet. Afhankelijk van het merk sen de situatie zal het ontdooien in 4 minuten tot meer dan 10 minuten duren. Afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid zal de buitenunit meer of minder hoeven te ontdooien.

Hybride lucht/lucht warmtepomp

Een airconditioner is een warmtepomp die de warmte direct aan de lucht afgeeft en niet aan het verwarmingssysteem zoals een lucht/water warmtepomp. Veel airco’s zijn hoofdzakelijk gemaakt om te koelen, maar er komen gelukkig steeds meer airconditioners die ook zeer zuinig kunnen verwarmen. Let hierbij vooral op het SCOP voor verwarmen, dit geeft aan hoe zuinig deze warmtepomp kan verwarmen.

Populaire modellen hybride warmtepomp

Populaire modellen all-e ready warmtepomp

Dit kan je ook interesseren


Ducobox Eco

Hybride of all-E warmtepomp op ventilatie- en buitenlucht

Spaarpomp

Hybride ventilatiewarmtepomp

Bosch Compres

Hybride monoblock warmtepomp

Itho Daalderop Vincent

Hybride of all-E systeem met WTW, zonder buitenunit