Skip to main content

Energie besparen

Welke isolatie kan ik (nog) doen in mij huis?

Als je een oudere woning goed isoleert, kan je flink besparen op de energierekening. De meeste winst behaal je door het grootste 'warmtelek' te dichten. Welk warmtelek het grootste is hangt sterk af van het bouwjaar van de woning. Kijk voor de mogelijkheden bij het bouwjaar of raadpleeg een energieadvieseur.

Wat is het verschil tussen dubbel glas en HR++ glas?

Veel mensen denken dat dubbel glas en HR++ glas gelijk aan elkaar zijn, maar dat klopt niet helemaal. Er zijn namelijk een aantal belangrijke verschillen tussen dubbel glas en HR++ glas.
Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat HR++ glas tot wel drie maal beter isoleert dan ‘standaard’ dubbel glas. HR staat namelijk voor ‘hoog rendement’ en dat merk je in de stookkosten en het comfort.


Hybride warmtepompen

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samen met een cv-ketel verwarming en warm water voor jouw woning geeft. Dit is een mooie oplossing als je cv-ketel nog goed is, maar je toch op aardgas wilt besparen. De hybride warmtepomp zorgt een groot deel van het jaar zelfstandig voor het verwarmen van je huis. Alleen als het koud is schakelt de cv-ketel bij. Soms kan de hybride warmtepomp ook een groot deel van het warme water maken, anders levert jouw eigen cv-ketel al het warme water.

Wanneer kies je een hybride warmtepomp?

Met een hybryde warmtepomp bespaar je direct op je gasrekening verminder je de uitstoot van CO₂. Een hybride warmtepomp is een goede keuze als je duurzamer en goedkoper wilt verwarmen, maar het nog niet haalbaar is om over te stappen naar volledig te verwarmen zonder gas. Bijvoorbeeld aIs als je cv-ketel nog goed is, je nog veel moet isoleren of de temperatuur van de verwarming nog te hoog is.

Hoeveel geluid maakt een hybride warmtepomp?

Het geluid van een warmtepomp scheelt per soort en opstelplek.
Binnen opgestelde monoblock warmtepompen zijn buiten vaak niet te horen maar kunnen bij onkundige installatie overlast voor jezelf geven. Warmtepompen met buitenunit maken vaak meer geluid, de opstelplek kan hier van grote invloed zijn.
Voor het geluidsniveau van een warmtepomp met buitenunit gelden sinds 2021 strenge(re) eisen. Laat je vooraf informeren door een vakkundige installateur en bespaar jezelf en de buren geluidsoverlast.
We hebben verschilende werkende warmtepompen in de showroom staan zodat je het geluid zelf beoordelen.

Hoeveel stroom gebruikt een hybride warmtepomp?

Hoeveel stroom een warmtepomp gebruikt hangt af van het rendement van de warmtepomp en hoeveel gas je bespaard. Een warmtepomp onttrekt het grootste deel van de geleverde warmte uit ventilatielucht of de buitenlucht. Een warmtepomp kan tot wel vijf maal meer warmte geven dan deze aan stroom gebruikt.
De hoeveelheid stroom die de warmtepomp gebruikt hangt erg af van de brontemperatuur en de temperatuur van het afgiftesysteem. Een warmtepomp op ventilatielucht presteert hierdoor het beste door de hoge brontemperatuur (ventilatielucht), deze kan een rendement (COP) van meer dan 5 halen. Een hybride warmtepomp op ventilatielucht en buitenlucht heeft een iets lager jaarlijks rendement doordat de buitenlucht kouder is. Een hybride warmtepomp scoort meestal een gemiddeld jaarlijks rendement van ca 4.
Gemiddeld kan je stellen dat je voor het besparen van 1 kuub aardgas ca 2 kWh stroom nodig hebt. De kostprijs van warmte uit een hybride warmtepomp is gemiddeld ca 50% lager dan warmte uit aardgas.
Dus als je 750 M3 aardgas bespaart zal je ca 1500 kWh extra stroom gebruiken.

Is er subsidie voor een hybride warmtepomp?

Als huiseigenaar kom je in aanmerking komen voor de zogeheten ISDE-subsidie als je een hybride warmtepomp koopt. Dit scheelt tot wel 35% in de kosten voor de hybride warmtepomp. De hoogte van de subsidie hang af van het type warmtepomp en het thermisch vermogen, dit kan  voor hybride warmtepompen oplopen tot wel € 3.000,-.

Moet mijn huis geïsoleerd zijn voor een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp maakt net als een cv-ketel warmte, alleen met minder CO2 uitstoot en tegen lagere kosten. Een veelgehoorde misvatting is dat het huis eerst goed geïsoleerd moet zijn voordat een hybride warmtepomp geplaats kan worden. Dit is jammer want een hybride warmtepomp kan in de meeste gevallen zonder problemen en tegen een goed rendement worden gebruikt. Dus ook als jouw woning niet heel goed geïsoleerd kan je bijna altijd een hybride warmtepomp aanschaffen. Alleen in het geval van luchtverwarming en ledenradiatoren (meestal zeer hoge temperatuur verwarming) is een aanvullend advies nodig. Natuurlijk is goed isoleren altijd slime, je gaat hierdoor nog meer besparen en hebt meer comfort.

Kan ik ook een airco gebruiken als hybride warmtepomp?

Ja, dat kan in veel gevallen heel goed.
Steeds meer airco's zijn geschikt om te verwarmen en de rendementen zijn goed.


Volledige warmtepomp (all-Electric)

Wat is een all-electric warmtepomp?

Een all-E warmtepomp is een warmtepomp die zelfstandig alle verwarming en warm water voor jouw woning geeft. Dit is een goede keuze als jouw woning goede isolatie heeft en je op lage temperatuur kan verwarmen. De warmtepomp haalt zijn warmte en vaak koeling uit de bodem, ventilatielucht en/of buitenlucht.

Hoeveel geluid maakt een all-E warmtepomp?

Het geluid van een warmtepomp scheelt per soort en opstelplek.
Een warmtepomp op de bodem is niet hoorbaar buiten, Het geluid binne is vergelijkbaar met cv-ketel.
Binnen opgestelde monoblock warmtepompen zijn buiten vaak niet te horen maar kunnen bij onkundige installatie overlast voor jezelf geven. Warmtepompen met buitenunit maken vaak meer geluid, de opstelplek kan hier van grote invloed zijn.
Voor het geluidsniveau van een warmtepomp met buitenunit gelden sinds 2021 strenge(re) eisen. Laat je vooraf informeren door een vakkundige installateur en bespaar jezelf en de buren geluidsoverlast.
We hebben verschilende werkende warmtepompen in de showroom staan zodat je het geluid zelf beoordelen.

Hoeveel stroom gebruikt een all-E warmtepomp?

Hoeveel stroom een warmtepomp gebruikt hangt af van het rendement van de warmtepomp en hoeveel gas je bespaard. Een warmtepomp onttrekt het grootste deel van de geleverde warmte uit de bodem, ventilatielucht of de buitenlucht. Een warmtepomp kan tot wel vijf maal meer warmte geven dan deze aan stroom gebruikt.
De hoeveelheid stroom die de warmtepomp gebruikt hangt erg af van de brontemperatuur en de temperatuur van het afgiftesysteem. Een all-E warmtepomp kan voor verwarming tegenwoordig al een rendement (COP) van ca 5 halen.
Gemiddeld kan je stellen dat je voor het besparen van 1 kuub aardgas ca 2 kWh stroom nodig hebt. De kostprijs van warmte uit een warmtepomp is gemiddeld ca 50% lager dan warmte uit aardgas.
Dus als je 1000 M3 aardgas voor verwarming gebruikte zal je ca 2000 kWh extra stroom gebruiken.
Het tapwater maakt een warmtepomp met een wat lager rendement, ca 3,3, per gebruikte kuub aardgas moet je hiervoor ca 3 kWh rekenen.

Is er subsidie voor een all-E warmtepomp?

Als huiseigenaar kom je in aanmerking komen voor de zogeheten ISDE-subsidie als je een all-E warmtepomp koopt. Dit scheelt tot wel 30% in de kosten. De hoogte van de subsidie hang af van het type warmtepomp en het thermisch vermogen, dit kan voor all-E warmtepompen oplopen tot wel € 6.000,-.

Moet mijn huis goed geïsoleerd zijn voor een all-E warmtepomp?

Voor een volledig elektrische warmtepomp (all-E) moet je woning wel goede isolatie hebben en kierdichting hebben. Goede isolatie houdt in dat de vloer, spouwmuur en het dak geïsoleerd zijn en dat er HR++ glas in de ramen zit. Voor een goed rendement van de warmtepomp heb je ook lage temperatuur verwarming nodig zoals vloerverwarmin of convectoren.


Verwarmen met een airco

Hoe kan je verwarmen met een airco?

Een airconditioner (airco) is een warmtepomp die warmte of koude direct aan lucht in plaats van aan het verwarmingssysteem afgeeft. Omdat een airco warmte uit buitenlucht onttrekt en afgeeft aan de binnenlucht noemen we dit type warmtepomp een lucht/lucht warmtepomp. Het systeem bestaat uit een buitenunit om warmte uit de buitenlucht te halen en een binnenunit om deze warmte aan de de woning af te geven. Bij het koelen werkt het gewoon andersom, warmte uit de woning wordt dan afgegeven aan de buitenlucht. Een geschikte airco werkt zelfs bij zeer lage buitentemperaturen nog rendabel. Een lucht/lucht warmtepomp (airco) kan je dus prima gebruiken om aardgas te besparen.

Is verwarmen met airco goedkoper dan gas?

Een geschikte airco verwarmt aanzienlijk goedkoper dan jouw cv-ketel. Vooral met de huidige gasprijzen zal je de besparing snel merken. Een airco die goed kan verwarmen zal circa 50% voordeliger verwarmen dan jouw cv-ketel. Hoeveel je kan besparen op gas hangt af van dingen zoals de SCOP, de prijs voor gas en elektra, hoeveel ruimtes je hiermee wilt verwarmen en het vermogen van de airco.

Hoe comfortabel is verwarmen met een airco?

Verwarmen met een airco werkt anders dan verwarmen met radiatoren of vloerverwarming. De binnenuit van een airco blaast de warme lucht in de ruimte. Airco’s hebben vaak automatisch bewegende luchtkleppen waardoor warme lucht in de kamer afgegeven kan worden. Kies de plek van de binnenuit zorgvuldig want de luchtstroom kan vervelend zijn als je daar precies zit. Door deze luchtstroom kan je ook trek in de ruimte ervaren. Verder moet je rekening houden met het geluid van de binnenuit, let hier op als je deze warmtepomp aanschaft.

Is er ook subsidie voor deze warmtepomp?

Voor een lucht/lucht warmtepomp is het niet mogelijk om subsidie aan te vragen. Deze warmtepomp valt namelijk op dit moment buiten de ISDE-regeling

Wat zijn de voordelen van verwarmen met een airco?
  • Met een airco is een ruimte snel op temperatuur
  • Verwarmen met een airco is goedkoper dan verwarmen met een cv-ketel
  • Vaak voordeliger dan een warmtepomp
  • Een airco kan ook koelen

Ventileren

Ventileren is toch energieverspilling?

Een veelgehoord misverstand is dat ventileren altijd veel energie kost.

Antwoord
Goede ventilatie is in eesrte instantie nodig voor een gezonde woning. Met energiezuinige ventilatiesystemen kan je energiezuinig ventileren of zelfs energie besparen. Dus geen reden meer om alles helemaal dicht te houden. 

Welk ventilatiesysteem kies ik voor een oudere woning?

Ik heb een woning zonder ventilatiesysteem en ik weet niet welk ventilatiesysteem ik moet kiezen.

Amtwoord
Oudere woningen hebben vanaf de bouw geen mechanisch ventilatiesysteem, ventilatie ging door kieren en gaten in de woningen. Door het verder isoleren en dichtmaken van kieren vervalt de natuurlijke ventilatie en is deze woning mogelijk ongezond voor de bewoners. Bij deze woningen is het zeer belangrijk om een passend ventilatiesysteem te kiezen.

Is dagelijks luchten niet voldoende?

Alleen luchten is niet voldoende!
Luchten betekent namelijk dat je ramen of deuren tijdelijk openzet, zodat vrijwel alle lucht in de ruimte wordt ververst. Zodra je de ramen en deuren echter weer sluit, neemt dit effect echter snel weer af. Aangezien we de ramen en deuren maar een klein deel van de dag openhouden, zeker in de winter, betekent dit dat er het grootste deel van de dag geen schone lucht binnenkomt.

Wat is ventileren dan?
Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de lucht in huis constant, dus 24 uur per dag, wordt ververst. Er zijn zijn verschillende energiezuinige ventilatiesystemen waardoor er altijd één is die bij jouw woning past.

Het badkamerraam staat altijd open voor het drogen van de douche

Door in het stookseizoen het raam van de badkamer open te zetten komt er in plaats van warme lucht koude lucht naar binnen. Koude lucht neemt minder vocht op dan warme lucht en zo ontstaat er energieverlies, condens en het is bovendien niet comfortabel. Bij woningen met mechanische ventilatie is het beter om het badkamerraam dicht te houden zodat warme en drogere lucht vanuit het huis door de badkamer stroomt waardoor condens en schimmel minder kans krijgen. Bovendien bespaar je energie. Met een warmteterugwinning uit de ventilatielucht kost dit nog minder.


Elektriche cv-ketel en infrarood panelen

Ik heb een elektrische cv-ketel gekocht, ik ben nu heel duur uit

Gevolg gevend aan de maatschappelijke wens om “van het gas af te komen” en op basis van de toen geldende verwachtingen over prijsontwikkelingen van gas en elektra hebben wij eind 2019 het gas laten afsluiten.
Ons totaal jaarlijks energie gebruik is circa 8000 KW waarvan ca. 6200 kW voor verwarming dmv een elektrische cv ketel.
Bij het voorgestelde prijsplafond voor 2023 dreigen wij voor een aanzienlijk deel de marktprijs te moeten betalen.

Antwoord
De lage prijs van een elektrische cv-ketel lijkt een aantrekkelijke manier om van het aardgas af te komen, schijn bedriegt. Door de huidige kosten voor stroom en de aanstaande afbouw van de salderingsregeling zal een goede warmtepompinstallatie op den duur aanzienlijk meer besparen. Het jaarlijkse stroomverbruik voor verwarming kan hierdoor dalen van 6200 kWh tot onder de 1500 kWh per jaar.
Hier heb je wel lage temperatuur verwarming voor nodig.

Kan ik energie besparen met infrarood panelen?

Infrarood panelen (IR panelen) kunnen een energiebesparende maatregel zijn als bijverwarming en in ruimtes die je weinig gebruikt zoals een werkplek.
Tijdelijk en lokaal is de vuistregel voor infrarood verwarming.
Dat is zo omdat infrarood verwarming een verwarming is met een rendement van 1. Dat wil zeggen dat de warmteopwekker van bijvoorbeeld 1 kWh stroom ook 1 kWh warmte maakt. Hiermee is het rendement gelijk aan het rendement van een elektrisch kachel. Een warmtepomp kan tot meer dan 5 kWh uit 1 kWh stroom maken dus dat is veel efficiënter. Als je bijvoorbeeld in een koudere ruimte werkt en je straalt jezelf wat aan met een infrarood paneel kan je wel energie besparen want je voorkomt dat je de hele ruimte moet opstoken.
Denk hierbij ook aan tijdelijke warmte in de badkamer


Zonnepanelen

Wat is het financieel rendement van zonnepanelen nu echt?

Leveranciers van zonnepanelen rekenen regelmatig met een zeer gunstig financieel rendement door de afschrijving niet mee te tellen, de degradatie van de zonnepanelen en het feit dat de omvormer na circa 10 tot 15 jaar vervangen dient te worden. Als dit is meegewogen wordt blijkt het rendement op de investering vaak minder dan 10% te zijn.
Let op! Vanaf 2025 zal de saldering jaarlijks worden verlaagd tot deze na 2031 geheel zal zijn afgeschaft.
Het effect op het financiële rendement is hierdoor niet te voorspellen maar dit werkt zeker negatief uit.

Moet ik mijn zonnepanelen regelmatig schoonmaken?

Als je makkelijk bij de panelen kunt, kan je ze om de paar jaar schoon maken met een spons en lauwwarm water. Woon je in het bos en heb je bladeren op je panelen, veeg als het veilig kan, in of na de herfst de balderen er af en reinig de panelen. Gebruik géén schoonmaakmiddelen of een schurende borstel als je je zonnepanelen gaat schoonmaken.

Gaan zonnepanelen minder werken als ze ouder zijn?

Ook zonnepanelen verouderen, dit noemen we degradatie. De opbrengst zal elk jaar een klein beetje jaar achteruit gaan. Bij kwalitatief goede systemen zullen na 25 jaar nog minstens 80% van de jaarlijks opbrengst hebben. Sommige fabrikanten zijn nog zekerder van de kwaliteit van hun product en beloven hogere percentages of langere periodes. Selecteer om zeker te zijn van een goede kwaliteit in elk geval een “Tier 1” product. Vergelijk ook de garantievoorwaarden bij aankoop.
Bij defect of een plotselinge achteruitgang is het zaak om te kijken of dit nog onder de productgarantie valt. Bij zonnepanelen met micro omvormers kan je de opbrengst per paneel zien en vergelijken met vorige jaren waardoor je dit kan bepalen.

Ik heb schaduw, kan ik dan geen zonnepanelen?

Er zij twee soorten schaduw waar je last van kunt hebben als je zonnepanelen aan wil schaffen. Er is permanente (harde) schaduw en tijdelijke schaduw. Permanente schaduw van bijvoorbeeld hoge bomen in de omgeving of een schoorsteen op het dak kan een obstakel zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. In veel gevallen kan een systeem met optimalisatie per paneel het plaatsen van zonnepanelen toch rendabel maken. Tijdelijke schaduw is bijvoorbeeld schaduw op winterochtenden, wanneer de zon erg laag staat. In dit geval is er eigenlijk geen reden om uiteindelijk minder zonnepanelen te installeren, het verlies dat door de tijdelijke schaduw ontstaat zal de totale opbrengst van de rest van de dag of van de rest van het jaar niet veel beïnvloeden. Ook hier is optimalisatie per paneel een goede manier om het maximale uit de installatie te krijgen. Laat jouw situatie beoordelen door een ervaren installateur.


Zonneboilers en zonnecollectoren

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een installatie die de warmte van de zon gebruikt voor het opwarmen van water in een boilervat. Dit warme water kan je bijvoorbeeld gebruiken om mee te douchen. Bij het verwarmen van water met een zonneboiler veroorzaak je geen CO2-uitstoot en zal je besparen op het energieverbruik.

Is een zonneboiler interessant voor mij?

Een zonneboiler kost met installatie en na subsidie gemiddeld € 3000,- en gaat zo'n 25 jaar mee. Daarbij komen nog kosten voor onderhoud en eventuele storingen en reparaties. Als een zonneboiler goed is geplaatst zal deze je ongeveer 60% kunnen besparen op aardgas voor warm tapwater. Dus met 150 M3 aardgas per jaar voor warm water zal je ca 90 M3 gaan besparen, bij 200 M3 is dit ca 120 M3.
Als je niet teveel kosten hebt zal je de zonneboiler ergens aan het einde van de levensduur terug gaan verdienen. Of dit interessant is moet je zelf bepalen. Het is overigens wel zo dat hoe meer warm water je gebruikt des te beter het financieel rendement is van een zonneboiler.

Kan ik een zonneboiler gebruiken voor verwarming?

Het tabel geeft de gemiddelde hoeveelheid zonne-energie per M2 per dag weer (diercte en indirecte instraling).
Zo bereken je de gemiddelde opbrengst van een zonnecollector:
apertuuroppervlak x rendement collector - distributieverlies - stilstandverlies boiler.
Dit resulteert doorgaans in een netto opbrengst van nog geen 0.5 kWh per M2 apertuuropervlak per dag In de winter. In de maanden dat je de warmte juist nodig hebt zal er doorgaans niet eens voldoende zijn om warm tapwater te produceren, laat staan dat er warmte overblijft voor verwarming. Gebruik liever het dakoppervlak voor zonnepanelen om de stroom hiervan in warmte om te zetten zodat je het kan maken wanneer je het nodig heb en niet wanneer de zon schijnt.

Heeft een zonneboiler onderhoud nodig?

Bij de meeste zonneboilers dient er onderhoud uitgevoerd te worden. De onderhoudskosten zijn over het algemeen laag, gemiddeld minder dan € 25 per jaar. Bij een drukgevuld systeem is vaak meer onderhoud nodig en is daarom wat duurder in onderhoud.

Heeft een zonneboiler nut als ik ook zonnepanelen heb?

Het is goed mogelijk om beide systemen te laten installeren. Als je voldoende ruimte hebt op je dak, dan kan je zowel voor zonnepanelen alswel een zonneboiler kiezen. heb je minder ruimte kies dan voor zonnepanelen. Hiervan kan je de opgewerkte stroom terugleveren aan het stroomnet als je zelf teveel hebt, dit kan bij een zonneboiler niet.


Vragen over afgiftesystemen

Wat ga ik besparen met lage temperatuur verwarming?

Omdat jouw cv-ketel of warmtepomp efficiënter werkt op lagere temperaturen zal je energie en dus geld besparen. Als je helemaal overstapt op een warmtepomp is lage temperatuur verwarming zelfs noodzakelijk. Dit omdat de meeste warmtepompen tot maximaal 55 graden kunnen verwarmen, hoe hoger temperatuur van de verwarming des te lager het rendement van de warmtepomp. Warmtepompen met propaan kunnen wel een hogere aanvoertemperatuur leveren maar dat gaat ook ten koste van het rendement. Blijf je voorlopig nog hybride dan is lage temperatuurverwarming dus vaak niet noodzakelijk.

Moet ik vloerverwarming bij een volledige warmtepomp?

Warmtepompen en lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming zijn een ideale combinatie omdat deze systemen optimaal functioneren bij lage temperaturen. Voor een warmtepomp geldt namelijk de vuistregel: Hoe lager de aanvoertemperatuur, hoe hoger het rendement van de warmtepomp. Tegenwoordig zijn er echter goede alternatieven voor vloerverwarming die op lage temperaturen ook efficiënt kunnen verwarmen zoals convectoren, wand of plafondverwarming.
Als je al eens hebt getest om een winter door te komen op bijvoorbeeld 50 graden aanvoertemperatuur kan het waarschijnlijk volstaan om één of enkele convectoren te plaatsen in plaats van radiatoren. Soms kan een convectorput ook gebruikt worden bij lage temperatuur afgifte.

Moet ik lage temperatuur verwarming bij een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp heeft een lager vermogen dan een volledige (all-E) warmtepomp waardoor deze de temperatuur van de verwarming vaak niet erg hoog kan opstuwen. Hierdoor zal deze het overgrote deel van het jaar met een goed rendement kunnen verwarmen. Alleen als het erg koud is en de cv-ketel de temperatuur naar boven de 50 graden brengt zal het rendement van de hybride warmtepomp sterk teruglopen. Veel hybride warmtepompen zullen dan ook niet meer meedoen.
Warmtepompen met propaan kunnen wel een hogere aanvoertemperatuur leveren maar dat gaat ook ten koste van het rendement. Blijf je voorlopig nog hybride dan is lage temperatuurverwarming dus vaak niet noodzakelijk.