Skip to main content
  • Subsidie

Subsidie en BTW voordeel

Met de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) stimuleert de overheid huishoudens en bedrijven om over te stappen op duurzame warmtebronnen en om isolatiemaatregelen te nemen.
Dus als je van plan bent om jouw huis te isoleren of als je denkt over de aanschaf van een warmtepomp, dan is het slim om eerst te kijken of je in aanmerking komt voor subsidie. Zo is er een landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor maatregelen zoals isolatie of een warmtepomp. Er zijn ook lokale subsidies en regelingen, kijk hiervoor op de pagina van jouw deelnemende gemeente.

Subsidie en regelingen voor particulieren

Landelijke subsidie en regelingen


ISDE subsidie voor isolatie en duurzame installaties

Je kan ISDE subsidie aanvragen voor isolatie, een warmtepomp of een zonneboiler als je eigenaar en bewoner bent van een koopwoning.

BTW voordeel op zonnepanelen

De btw op zonnepanelen is per 2023 afgeschaft. Je betaalt dus geen btw meer zodat je ook niets terug hoeft te vragen. Dit scheelt je veel papierwerk, goed geregeld dus!

Laag btw tarief voor isolatiewerkzaamheden

Voor isolatiewerkzaamheden betaal je het lage btw-tarief van 9 % in plaats van het hoge tarief van 21 %. Dit lage btw-tarief is alleen voor de arbeidskosten, de materialen vallen wel onder het normale btw-tarief.

De energiebespaarlening

Met de energiebespaarlening kunnen huiseigenaren tegen een gunstig rentetarief een lening afsluiten voor maatregelen om energie te besparen en op te wekken zoals de isolatie , een warmtepomp of zonnepanelen

Energiebespaarbudget Nationale Hypotheek Garantie (bouwdepot)

Als je een hypotheek gaat afsluiten of je hypotheek gaat verhogen voor een verbouwing en je neemt daarbij ook maatregelen om te verduurzamen, dan is het energiebespaarbudget voor jou een goede mogelijkheid! Het voordeel van deze financieringsvorm is dat je vooraf geen specificatie hoeft aan te leveren.

Duurzame Monumenten-Lening

Het restaureren van een monument is vaak een goed moment om energiebesparende maatregelen te nemen. Verduurzaming draagt namelijk fors bij aan het behoud en de betaalbaarheid van een monument. Voor werkzaamheden welke verband houden met deze werkzaamheden kan je de Duurzame Monumenten-Lening gebruiken.

Veelgestelde vragen over ISDE subsidie


Voor welke maatregelen is de ISDE bedoeld?

De ISDE is bedoeld voor de aanschaf van isolatiemaatregelen, warmtepompen, zonneboilers en aansluiting op een warmtenet.

Kom ik ook in aanmerking voor de ISDE subsidie?

Je kan ISDE subsidie aanvragen als je eigenaar en bewoner bent van een koopwoning en of direct na een verbouwing wordt. De subsidiabele maatregelen moeten nieuw aangeschaft zijn, dit moet je kunnen aantonen met een betaalbewijs.

Hoeveel subsidie kan ik ontvangen?

Op de site van het RVO staat een rekentool zodat je zelf kan berekenen hoeveel subsidie je kan ontvangen.

Bij wie moet ik de subsidie aanvragen?

De subsidie kan je anavragen bij RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Daar kan je ook een stappenplan vinden zodat je precies weet wat je nodig hebt om de aanvraag correct in te dienen.

Wanneer moet ik de subsidie aanvragen?

Vanaf 2023 heb je 24 maanden de tijd om de subsidie in te dienen. Deze maatregel gaat ook gelden voor huiseigenaren die na 1 januari 2022 een isolatiemaatregel hebben genomen. Ook kan je vanaf 2023 ook subsidie aanvragen wanneer je één isolatiemaatregel laat uitvoeren. Dit geldt met terugwerkende kracht ook voor maatregelen die zijn uitgevoerd na 2 april 2022. Je krijgt dan tot 15% subsidie, afhankelijk van de te isoleren oppervlakte. Vanaf 24 januari is het mogelijk om ISDE-subsidie aan te vragen.

Kan ik subsidies en financiering combineren?

Je kunt subsidies soms combineren met andere financieringsmogelijkheden zoals bij de installatie van een warmtepomp of spouwmuurisolatie. In dat geval kan je subsidie combineren met een lening of hypotheek om deze maatregelen te financieren. Ook kan je dan gebruik maken van het lage btw-tarief op de isolatiewerkzaamheden.

Controleer het op Simpel Subsidie

Een aantal subsidies zijn voor een aantal jaren bepaald, bij andere is er een maximum aan het bedrag of periode of zijn bepaalde voorwaarden, subsidie aanvragen is niet altijd even makkelijk. Bij Simpel subsidie kan je eenvoudig het bedrag controleren en kan je de aanvraag zonder risico tegen een vaste vergoeding laten uitvoeren voor slechts 85 Euro. Via de site van Grijs naar groen ontvang je bovendien een kortingsvoucher van 35 Euro.
Meer informatie.....