Skip to main content
  • Isolatieglas: besparing tot 65%

Energie besparen met isolatieglas

Via enkel glas en standaard isolatieglas gaat veel energie verloren doordat glas van zichzelf geen hoge isolatiewaarde heeft. Door het gebruik van  edelgas tussen de glasbladen in combinatie met een warmte-reflectiecoating isoleert nieuw isolatieglas tot wel tien keer beter dan enkel glas . Het glas zal minder koud aanvoelen in de winter waardoor je meer comfort in je woning zal ervaren.

Veelgestelde vragen over isolatieglas

Wat is het verschil tussen U-waarde en R-waarde?

Met de U-waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt, wordt aangeduid hoeveel warmte er per graad (Kelvin) temperatuurverschil, per seconde, per m² doorgelaten wordt tussen de ene en de andere kant van een constructie. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er doorgelaten wordt en hoe hoger derhalve de isolatiewaarde. De U-waarde is de omgekeerde waarde van de R-waarde (Rm-waarde). Vaak wordt de Rc-waarde gebruikt voor vloer, wand, en dakoppervlak en wordt de U-waarde gebruikt voor het berekenen van de isolatiewaarde van ramen (u waarde glas en u waarde kozijn).

Met de U-waarde worden de verschillende R-waardes in rekening gebracht. Een muur bestaat bijvoorbeeld uit baksteen, een luchtspouw etc. elk met hun eigen R-waarde. Daarnaast bestaat een raam niet alleen uit beglazing, maar ook uit het profiel. Die hebben beide een aparte R-waarde.

Waarom isoleert HR++ en HR+++ glas zoveel beter?

HR++ glas bestaat uit twee ruiten van enkel glas. Het verschil is, dat er bij HR++ glas een metaalcoating op één van de ruiten van enkel glas is aangebracht. Deze metaalcoating laat zonnewarmte naar binnen, maar niet terug naar buiten. Daarnaast wordt de spouw van HR++ glas gevuld met Argongas. Argon is een edelgas en het bijzondere daarvan is, dat het nog beter isoleert dan lucht. HR++ glas heeft bij een spouw van 15 millimeter een U-waarde* van 1,1. Bij HR+++ glas is nog een glasplaat met dezelfde eigenschap als HR++ glas geplaatst waardoor de isolatiewaarde nog hoger is.

Hoe kan ik zien of ik al HR++ glas heb?

Vanaf 2005 zijn de meeste nieuwbouwwoningen standaard uitgevoerd met HR++ glas.
Twijfel je of je HR++ glas heb? Zo kan je het controleren.

Test 1: Check de codes in de aluminium strip tussen de glasbladen
Via de codes die je in de aluminium strip kunt zien, kun je achterhalen of het om gewoon dubbel glas of om HR++-glas gaat. Vul deze codes in op een zoekmachine op internet en je vindt op de site van de fabrikant meer informatie over het soort glas.

Test 2: Doe een check met een aansteker of lamp
Houd een brandende aansteker of lucifer voor het glas en kijk schuin op het glas. Als het goed is, zie je vier vlammetjes in het glas gespiegeld. Hebben alle vier de vlammetjes dezelfde kleur, dan is het dubbel glas. Heeft het tweede of derde vlammetje een iets andere kleur? Dan is het HR++-glas.
Je kunt ook proberen om met de zaklamp op je telefoon te checken of je dubbel glas of HR-glas heeft. Dit is helaas niet in alle gevallen goed te zien. Gebruik in ieder geval geen gewone zaklamp met led, deze heeft te weinig lichtbereik om de kleuren goed weer te kunnen geven.

Wat is zonwerende beglazing?

Heb je last van veel zoninstraling dan kan je kiezen voor glas met een zonwerende coating. 
Zonwerende beglazingen hebben een filter om de instroom van zonnewarmte gedeeltelijk te bokkeren. De hoeveelheid van blokkeren wordt meestal aangegeven door middel van de zontoetredingsfactor (ZTA), dit is het percentage zonne-energie dat door de beglazing wordt toegelaten.
Basisprincipes
1) Hoe lager de ZTA waarde van het glas is, hoe minder zonne-energie het glas doorlaat en hoe meer het glas tegen de zonneschijn beschermt.
2) Het is  niet mogelijk een lichtdoorlaat (LTA) van 100% te combineren met een zontoetredingsfactor van 0%. Hoe hoger de LTA is, hoe hoger de zontoetredingsfactor is zoveel minder effectief de beglazing zal zijn op het gebied van zonwering. Een goede zontoetredingsfactor geeft daarom altijd verlies van lichtinstraling.
Zontoetredingsfactor= de verhouding tussen de totale hoeveelheid door de beglazing doorgelaten energie en de invallende energie
Ofwel ZTA= DET (Directe Energietransmissie) + ET (Energietransmissie als gevolg van de energie-absorptie of opnieuw uitgestraalde energie)

Wat is vacuüm glas?

Vacuüm glas is een nieuw soort isolatie glas. het bestaat uit twee bladen met een zeer smalle spouw. Die spouw wordt niet gevuld maar juist vacuüm getrokken. Het resultaat is een beglazing die de kwaliteiten van triple glas evenaart of overtreft, maar wel vier keer zo dun is, 33% minder weegt en meer licht doorlaat. De U-waarde van vacuüm glas ligt tussen de 0,4 en 0,7 W/m2K.

Behalve dat vacuüm glas dus bijzonder goed warmte kan helpen vasthouden, isoleert het ook goed tegen geluid en heeft het de veiligheidskenmerken van gehard glas. Doordat het zo dun is kan het oude beglazing vervangen in panden waar dat met dubbel of triple HR isolatieglas niet zou gaan. Vacuümglas kan dan ook een belangrijke rol gaan spelen bij de verduurzaming van bestaande woningen.

Is er subsidie voor isolatieglas?

De ISDE is bedoeld voor de aanschaf van isolatiemaatregelen, warmtepompen, zonneboilers en aansluiting op een warmtenet.
Dus ook voor isolatieglas

Wat zijn isolerende kozijnen?

Ook via de kozijnen kan veel energie verloren gaan.
Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Kies dan direct voor isolerende kozijnen met triple-glas en dubbele kierdichting en een lage U-waarde. Dan heb je in 1 klap de beste raamisolatie en veel meer comfort in jouw woning.

Isolerende kozijnen en deuren hebben luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de buitenkant en binnenkant. Het plaatsen van nieuwe kozijnen met triple-glas kost ongeveer 20% meer dan nieuwe kozijnen met HR++-glas.

Buiten- en binnentemperaturen

Eigenschappen verschillende glassoorten

Enkel glas

U waarde: ca 5,5
R waarde: ca 0,18
Dikte: 3 tot 8 mm
Gewicht: 7,5 tot 20 KG/M2

Dubbel glas

U waarde: ca 2,6
R waarde: ca 0,38
Dikte: 12 tot 23 mm
Gewicht: 15 tot 25 KG/M2

HR glas

U waarde: ca 1,8
R waarde: ca 0,55
Dikte: 12 tot 23 mm
Gewicht: 15 tot 25 KG/M2

Monumentenglas

U waarde: 3.6 tot 1.4
R waarde: 0,27 tot 0,71
Dikte: 3 tot 8 mm
Gewicht: 7,5 tot 20 KG/M2

HR+ glas

U waarde: ca 1,4
R waarde: ca 0,71
Dikte: 12 tot 23 mm
Gewicht: 15 tot 25 KG/M2

HR++ glas

U waarde: ca 1,1
R waarde: ca 0,91
Dikte: 12 tot 23 mm
Gewicht: 15 tot 25 KG/M2

HR+++ glas

U waarde: ca 0,6
R waarde: ca 1,66

Dikte: 32 tot 42 mm
Gewicht: 30 tot 60 KG/M2

Vacuümglas

U waarde: ca 0,5
R waarde: ca 2,0
Dikte: 8,3 tot 16,3 mm
Gewicht: 15 tot 40 KG/M2