Skip to main content

Mijn duurzame Heuvelrug

Gratis onafhankelijk advies en demonstratie

Wil je energie besparen, opwekken of helemaal van het aardgas? Grijs naar groen helpt je als inwoner van gemeente Heuvelrug verder om jouw doelen te bereiken. We adviseren je met praktische informatie in de showroom en op de website, slimme tips en initiatieven in jouw buurt.

Inwoners van Driebergen, Doorn, Maarn, Maarsbergen, Overberg, Leersum en Elst kunnen in de showroom gratis en onafhankelijk advies krijgen. Alle belangrijke producten om energie te besparen of om aardgasvrij te worden zijn hier te vinden. 

De Heuvelrug, een duurzame gemeente

Subsidiemogelijkheden in de Heuvelrug


Subsidie onderzoekskosten wijkaanpak

Wil je met jouw wijk maatregelen nemen om energie te besparen en op te wekken? Vraag dan subsidie aan voor een wijkproject. Na een grondig onderzoek worden de kansen voor het besparen en opwekken van energie aan de wijk gepresenteerd. Als je wil kunnen er ook bedrijven voor de uitvoering worden benaderd voor prijsopgave.

Subsidie duurzaamheidsadvies voor monumenten

Verduurzamen draagt bij aan het springlevend houden van een monument. Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat jouw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. Deze subsidie is voor een deel van de advieskosten.

Subsidie groen dak, regenton of andere waterbesparing

De regeling Blauwe Bewonersinitiatieven subsidieert projecten van bewoners die zorgen voor het vergroten van duurzaam waterbeheer en waterbewustzijn in ons waterschapsgebied. De Stichtse Rijnlanden

Energieadvies energieambassadeur

Een energieambassadeur maakt een opname van een woning en geeft hierbij advies. Daarvoor heeft hij/zij een training gedaan die bestaat uit theorie en praktijk. Het gaat vooral over gedragsmaatregelen die je kan nemen in de woning op het gebied van energie.

Landelijke subsidie en regelingen


ISDE subsidie voor isolatie en duurzame installaties

Je kan ISDE subsidie aanvragen voor isolatie, een warmtepomp of een zonneboiler als je eigenaar en bewoner bent van een koopwoning.

BTW voordeel op zonnepanelen

De btw op zonnepanelen is per 2023 afgeschaft. Je betaalt dus geen btw meer zodat je ook niets terug hoeft te vragen. Dit scheelt je veel papierwerk, goed geregeld dus!

Laag btw tarief voor isolatiewerkzaamheden

Voor isolatiewerkzaamheden betaal je het lage btw-tarief van 9 % in plaats van het hoge tarief van 21 %. Dit lage btw-tarief is alleen voor de arbeidskosten, de materialen vallen wel onder het normale btw-tarief.

De energiebespaarlening

Met de energiebespaarlening kunnen huiseigenaren tegen een gunstig rentetarief een lening afsluiten voor maatregelen om energie te besparen en op te wekken zoals de isolatie , een warmtepomp of zonnepanelen

Energiebespaarbudget Nationale Hypotheek Garantie (bouwdepot)

Als je een hypotheek gaat afsluiten of je hypotheek gaat verhogen voor een verbouwing en je neemt daarbij ook maatregelen om te verduurzamen, dan is het energiebespaarbudget voor jou een goede mogelijkheid! Het voordeel van deze financieringsvorm is dat je vooraf geen specificatie hoeft aan te leveren.

Duurzame Monumenten-Lening

Het restaureren van een monument is vaak een goed moment om energiebesparende maatregelen te nemen. Verduurzaming draagt namelijk fors bij aan het behoud en de betaalbaarheid van een monument. Voor werkzaamheden welke verband houden met deze werkzaamheden kan je de Duurzame Monumenten-Lening gebruiken.

Heuvelrug Energie, Hé, is een coöperatieve vereniging voor en door leden.

We bepalen samen de aanpak en profiteren samen van de voordelen. Voor de energielevering, de gewenste service en voor de duurzame energie projecten. We bundelen onze krachten. Er ontstaan, ook financieel, slimme samenwerkingsverbanden.