Skip to main content

Energieconcepten voor monumenten

Een monument verduurzamen, waar moet ik beginnen?

Een monumentaal gebouw energiezuinig en duurzaam maken en tegelijk de historische waarde van het pand in stand houden is een serieuze opgave. Kennis van materialen, bouwtechniek en de mogelijkheden om energie te besparen moeten in harmonie blijven met de doelstelling van het historisch erfgoed. 

Energie besparen en opwekken

In een monumentaal gebouw is de keuze voor een opweksysteem vrijwel altijd maatwerk. Om zonder of met minimale zichtbaarheid te verduurzamen en tegelijk de waarde van het erfgoed in stand te houden dient een plan te worden gemaakt. Voor zowel de isolatiemogelijkheden als de opwek van warmte en stroom beschikken wij over een uitgebreid assortiment van maatregelen en verwerkers om met minimale zichtbaarheid een optimaal effect te realiseren.

Oplossingen voor monumenten

Energiedak schuin

Warmte en stroom van het dak

Het Energiedak schuin is een energiesysteem voor hellende daken, waarbij kunststof warmtewisselaars onzichtbaar zijn opgenomen in de dakconstructie. Door deze lamellen stroomt medium welke warmte of koude kan opnemen voor warm tapwater, ruimteverwarming of koeling. De dakpannen genereren stroom uit zonlicht waardoor in stroom en warmte kan worden voorzien.
+ Geluidloze warmtewisseling
+ Energie uit zon en lucht
+ Verwarmen en koelen
+ Hoog COP, laag energiegebruik
+ Lange levensduur

Monumentenglas U 0,45

Hogere isolatie dan triple glas

Dit nieuwe vacuümglas met een isolatiewaarde die zelfs beter is dan triple glas is de oplossing voor veel monumenten en gebouwen met beschermd stadsgezicht. Het glas heeft een U-waarde van 0,45 W/(m2•K) met een dikte van 8,3 mm, waardoor het in bestaande kozijnen past. Vacuümglas is al langer op de markt maar een U-waarde van 0,45 is tot nu toe nooit in beeld geweest. Die lage waarde is mogelijk dankzij nieuwe productietechnieken. Ter vergelijking: de gemiddelde U-waarde van triple glas varieert van 0,5 tot 0,9. Toepassing van dit glas zal dan ook comfort en aanzienlijke energiebesparing geven.