Skip to main content
  • Verwarmen met airconditioner

Energiebesparing en comfort worden steeds belangrijker, zeker nu de energieprijzen stijgen en we flexibeler wonen en werken. Met een airconditioner kun je het hele jaar door de temperatuur snel naar eigen wens regelen. In de winters gebruik je de airconditioner als warmtepomp om te verwarmen en in de zomer om te koelen. Je kunt kiezen uit airconditioners met één of meer binnenunits om zo meer ruimtes te kunnen verwarmen of koelen.

Airco's oftewel lucht/lucht warmtepompen

Bij airconditioning denk je meestal aan het koelen in de zomer, maar wist je dat een airconditioner jouw woning ook kan verwarmen in de winter. Een airconditioner (airco) is namelijk een lucht-lucht warmtepomp die kan verwarmen en koelen. 

Goede airco's hebben ook een hoog rendement bij verwarmen. Inmiddels hebben veel merken eravaring op het gebied van het verwarmen met een airco.

Vragen over verwarmen met een airco


Hoe kan je verwarmen met een airco?

Een airconditioner (airco) is een warmtepomp die warmte of koude direct aan lucht in plaats van aan het verwarmingssysteem afgeeft. Omdat een airco warmte uit buitenlucht onttrekt en afgeeft aan de binnenlucht noemen we dit type warmtepomp een lucht/lucht warmtepomp. Het systeem bestaat uit een buitenunit om warmte uit de buitenlucht te halen en een binnenunit om deze warmte aan de de woning af te geven. Bij het koelen werkt het gewoon andersom, warmte uit de woning wordt dan afgegeven aan de buitenlucht. Een geschikte airco werkt zelfs bij zeer lage buitentemperaturen nog rendabel. Een lucht/lucht warmtepomp (airco) kan je dus prima gebruiken om aardgas te besparen.

Is verwarmen met airco goedkoper dan gas?

Een geschikte airco verwarmt aanzienlijk goedkoper dan jouw cv-ketel. Vooral met de huidige gasprijzen zal je de besparing snel merken. Een airco die goed kan verwarmen zal circa 50% voordeliger verwarmen dan jouw cv-ketel. Hoeveel je kan besparen op gas hangt af van dingen zoals de SCOP, de prijs voor gas en elektra, hoeveel ruimtes je hiermee wilt verwarmen en het vermogen van de airco.

Hoe comfortabel is verwarmen met een airco?

Verwarmen met een airco werkt anders dan verwarmen met radiatoren of vloerverwarming. De binnenuit van een airco blaast de warme lucht in de ruimte. Airco’s hebben vaak automatisch bewegende luchtkleppen waardoor warme lucht in de kamer afgegeven kan worden. Kies de plek van de binnenuit zorgvuldig want de luchtstroom kan vervelend zijn als je daar precies zit. Door deze luchtstroom kan je ook trek in de ruimte ervaren. Verder moet je rekening houden met het geluid van de binnenuit, let hier op als je deze warmtepomp aanschaft.

Is er ook subsidie voor deze warmtepomp?

Voor een lucht/lucht warmtepomp is het niet mogelijk om subsidie aan te vragen. Deze warmtepomp valt namelijk op dit moment buiten de ISDE-regeling

Wat zijn de voordelen van verwarmen met een airco?
  • Met een airco is een ruimte snel op temperatuur
  • Verwarmen met een airco is goedkoper dan verwarmen met een cv-ketel
  • Vaak voordeliger dan een warmtepomp
  • Een airco kan ook koelen
Het comfort tijdens invriesperiodes

Nederland heeft een zeeklimaat met vochtige lucht en veel dagen waarop de temperatuur tussen de -2 graden en de 7 graden varieert. Dit zijn momenten waarin de condensor van de buitenunit regelmatig zal moeten ontdooien. Tijdens het ontdooiproces verwarmt de airco de ruimte niet. Afhankelijk van het merk sen de situatie zal het ontdooien in 4 minuten tot meer dan 10 minuten duren. Bij het verwarmen met een airco zal gedurende de ontdooicyclus niet verwarmt worden en kan dit ten kosten van het comfort gaan.

Populaire merken


Fujitsu

De Fujitsu lucht/lucht warmtepomp heeft een zeer hoog SCOP (4,7 volgens opgave) waarmee deze één van de zuinigste lucht/lucht warmtepompen in de markt is. leverbaar in verschillende vermogens en met binnendelen voor de wand en het plafond.

Daikin

Met een Daikin airco (lucht/lucht warmtepomp) wordt op zeer snelle wijze jouw woning verwarmd omdat de warmtepomp gebruik maakt van de hernieuwbare en oneindige energiebron lucht. Dit is aanzienlijk zuiniger én goedkoper dan verwarmen met gas (cv-ketel).

Mitsubishi Electric

Mitsubishi Electric is wereldleider op het gebied van airconditioningsystemen voor residentieel, commercieel en industrieel gebruik.

Bosch-Nefit

Bosch-Nefit is de vertrouwde naam welke ook een lijn van single- en mulitisplit lucht/lucht warmtepompen in het programma heeft.

Remeha Elg Ace

Hybride lucht/water warmtepomp

Spaarpomp

Hybride ventilatiewarmtepomp

Dualsun

All-E warmtepomp op PVT-panelen

Itho Daalderop Vincent

Hybride of all-E systeem met WTW, zonder buitenunit