• Je eigen energie

Stappen naar een duurzaam Nederland

Nederland gaat in de aankomende jaren naar een duurzame manier van verwarmen. Veel gebouwen kunnen we met een aantal verbeteringen al prima verwarmen zonder aardgas. Deze kan je in stappen doen of in één keer als je bijvoorbeeld al direct van het aardgas af wilt.

Om de woning gasvrij-ready te maken zullen er waarschijnlijk een aantal maatregelen moeten worden uitgevoerd. Hierna kan je veilig overschakelen naar gasvrij. De warmtepomp zal in de meeste gevallen de beste keuze zijn als vervanging van de cv-ketel, maar er zijn ook initiatieven met waterstof en warmtenetten.
Lees meer over de alternatieven voor aardgas.

Maak nu alvast je huis aargasvrij-ready

Welk systeem het uiteindelijk gaat worden voor jouw woning weet je misschien nog niet, maar isoleren en warmte hergebruiken is altijd slim. Want de energie die je niet verliest, hoef je natuurlijk niet op te wekken of te kopen. Besparen noemen we dat en daar zijn wij Nederlanders bijzonder goed in. In het element hieronder kan je op de bouwperiode klikken om te zien welke maatregelen het beste bij jouw woning passen. Verder in het artikel kan je algemene informatie vinden over de principes en maatregelen van energie besparen en opwekken. Wil je dat we langskomen om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning? Klik op de knop daaronder.

Oplossingen per bouwjaar

Selecteer de bouwperiode van jouw woning, hierdoor krijg je een goed beeld welke maatregelen er bij jouw woning passen. Klik op de markers om te zien waar je energie kan besparen of opwekken.

Verduurzamen volgens Trias energetica

De logische route voor verduurzamen.

Wij werken volgens het principe van Trias Energetica.
Dit is hoe wij dit toepassen voor het verduurzamen van gebouwen.
1. Warmtevraag beperken: Het met de meest effectieve maatregelen terugdringen van de energievraag is de basis van elke verduurzaming.
2. Terugwinnen van energie: Zorg dat er geen onnodige verliezen zijn, deze energie hoef je niet meer op te wekken uit ander bronnen.
3. Opwekken, onttrekken en opslaan van de nog benodigde hoeveelheid energie. Het restant warmtevraag kan je uit een natuurlijke bron halen zoals lucht, de bodem of water.
Na toepassing van deze stappen zal in de meeste gevallen fossiele brandstof meer nodig zijn.


Stappenplan met aandacht voor gezondheid en comfort.

Een goede en waardevaste verduurzaming verdient zich op den duur terug maar is ook een stevige financiële investering die niet altijd in één keer kan worden gedaan. Wij kunnen vanuit het gemaakte plan aangeven met welke maatregelen je het beste kan starten en welke effect dit heeft op energiegebruik. Binnen deze methode is veel aandacht voor binnenluchtkwaliteit en comfort, jouw persoonlijke wensen ten aanzien van gebruik van materialen of specifieke producten kunnen worden verwerkt in uw persoonlijke verduurzamingsplan.Indien nodig of wenselijk kunnen we een koppeling maken met een kwalitatief goed bekend staande uitvoerende partij op elk onderdeel van de verduurzaming (begeleiding).

Stap 1: Energievraag beperken door isolatie

Voordat je begint

Voordat je aan de gang gaat met isoleren; zorg voor een goede ventilatie.
Deze is in veel woningen al slecht geregeld, bij isoleren maak je de woning nog wat dichter waardoor de luchtverversing verder achteruit gaat.
Het is verstandig een checklist te hebben van de dingen die je gaat aanpakken.
Misschien kan je zelf dingen doen, let dan op of je hierdoor andere dingen die moeten gebeuren niet vertraagd of duurder maakt.
Bij een energiescan kom je heel veel te weten over de woning en de maatregelen die je kan nemen.

Voorkom warmteverlies

De energiebesparing van isolatie is afhankelijk van het bouwjaar en type woning. Te behalen besparingen met isolatie lopen daardoor uiteen van 10% tot 70%.
Lees hier meer over de mogelijkheden van isolatie.

Vaak een goed rendement op isolatie
Met het stijgen van de energieprijzen wordt het financiële rendement van isolatiemaatregelen zelfs nog beter. Soms is er nog subsidie op isolatiemaatregelen. Lees hier meer over subsidies 

Een bijdrage aan het milieu
Doordat je minder energie verbruikt, draagt je bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot. Je bespaart zowel het milieu als je portemonnee.

Bespaar tot 15% energie met vloerisolatie

• Meer comfort in huis en een behaaglijk aanvoelende vloer.
• Gezonder woonklimaat door minder vocht, stof en schimmels in huis. 
• Direct voelbaar hogere temperatuur van vloer tot wel 3 graden! 
• Geen optrekkend vocht uit de kruipruimte.
• Geen tocht over de vloer.
• In de zomer blijft de woning langer koel.
• Besparing op energiekosten. Per jaar  4 tot 7 m3 gas per m2 vloer.
• BTW tarief op arbeid nu geen 19%, maar slechts 9%!
• Investering is eenmalig, de besparingen elk jaar.
• Vloerisolatie is brandveilig, duurzaam en dus goed voor het milieu.

Bespaar tot 25% op energie met spouwmuurisolatie

Vanaf 1920 zijn woningen uitgevoerd met een spouwmuur en vanaf de zeventiger jaren is men die gaan vullen met isolatie om warmterverlies te voorkomen. Wanneer de spouwmuur wordt geïsoleerd, gaat de temperatuur van de muur voelbaar omhoog. Na spouwmuurisolatie zal de muur niet meer koud aanvoelen. Ook heb je geen last meer van vocht en schimmels op de muren. Tevens zorgt de isolatie voor een demping van het geluid van buiten en de buren.

Makkelijk & snel
Spouwmuurisolatie is een verduurzaming die makkelijk en snel is uitgevoerd. Spouwmuurisolatie geeft geen rommel, omdat het isolerend materiaal van buitenaf in de spouw wordt geblazen. Binnen een dag is spouwmuurisolatie uitgevoerd en begint het genieten van een huis met lagere energiekosten en meer comfort. Lage investering, hoog rendement. De gemiddelde investering bij het isoleren van de spouwmuur ligt op € 1.350,- en door de grote besparing vaak al binnen enkele jaren terugverdiend; gemiddeld na 3 jaar! Heb je geen spouwmuur of twijfel je of er isolatie in jouw spowmuur kan? Lees hier meer over isolatie van muren of vraag of één van onze specialisten langs komt.

Bespaar tot 25% met dakisolatie

Een dak zonder isolatie verliest veel warmte: het is een van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie bespaar je jaarlijks honderden euro’s op je energierekening en woon je comfortabeler. Als je de zolder verwarmt, is het voordeel in een gemiddelde eengezinswoning zo’n 800 euro per jaar. Bij een onverwarmde zolder bespaar je ongeveer 450 euro.
Meer dan 80 procent van de woningen heeft al een geïsoleerd dak, maar de meeste zijn matig geïsoleerd. Het is de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Sommige maatregelen kun je prima zelf uitvoeren. Een goed geïsoleerd dak is beter voor het milieu. Je woning verliest minder warmte zodat je minder hoeft te stoken. Dat scheelt gas en CO2-uitstoot, en geeft dus minder klimaatverandering.

Glas, deuren en kozijnen: bespaar tot 20%

Glas heeft van zichzelf een lage isolatiewaarde waardoor onnodig veel warmte verloren gaat.
Nieuw isolatieglas isoleert echter tot tien keer beter dan enkel glas omdat hierin veel innovatie is doorgevoerd.
Veel nieuwbouwwoningen van 2004 en jonger zijn al uitgevoerd met HR++ glas (isolatieglas met argongas en reflectiecoating), oudere woningen zijn uitgevoerd met dubbel glas of enkel glas.

Kozijnen en deuren
Vanwege de lage isolatiewaarde van gewone deuren en kozijnen, en de het energieverlies door kieren hierin is het raadzaam om ook hier goed naar te kijken als je een gasloze woning wilt.

Verwarm de ruimte die je gebruikt

Door alleen de ruimtes waar je bent te verwarmen, ventileren en te verlichten kan je veel energie besparen.

Techniek die meewerkt voor ons milieu
Slimme systemen kunnen leren hoe je leeft en hierdoor bepalen wanneer je opstaat, weggaat en thuiskomt.

Meer dan alleen energie besparen
Deze slimme bespaarders kunnen vaak veel meer dan aleen besparen, ook bijvoorbeeld observatie en beveiliging kan vaak door deze systemen worden geregeld.

Plat dak

Door ontbrekende of niet goed aansluitende isolatie ontstaat koudeval.

Spouwmuur

Spouwmuur

De linker woning heeft geen spouwmuurisolatie en verliest daardoor veel warmte.

Dakisolatie

Koude en tocht door matige isolatie en kieren tussen de bouwdelen.

Isolatieglas

Met een isolatiewaarde van 0,35 verliest deze woning veel warmte, bewoners ervaren comfortproblemen.

Stap 2: energie terugwinnen

 • Energie terugwinnen

  Hergebruik van energie kan je veel besparen

  Na goed isoleren is warmte terugwinnen de volgende stap in een duurzaam gebouw.
  Bij woningen kan warmte worden teruggewonnen uit ventilatielucht en douchewater.
  Voor de warmte die wordt hergebruikt hoeven je geen nieuwe energie toe te voegen aan de woning.
  Hierdoor zal de installatie voor het produceren van warmte minder groot hoeven te worden uitgevoerd.
  Uit ventilatielucht en douchewater kan in veel woningen tot 50% van de jaarlijkse energievraag worden bespaard.

 • Warmte terugwinning ventilatielucht

  WTW systemen kunnen tot 95% warmte hergebruiken.

  Ventileren is noodzakelijk voor de gezondheid van mens, dier en woning.
  Met het ventileren gaat echter veel energie verloren, hoog tijd om hier aandacht aan te besteden met een passend ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Huidige systemen kunnen tot wel 95% van de warmte hergebruiken voor het warm houden van de woning.


 • Warmterugwinning douchewater

  Met een douche-wtw blijft warmte uit wegstromend douchewater niet langer onbenut. De douche-wtw warmt er koud water mee op zodat de ketel minder hard hoeft te stoken. Voor warmteterugwinning (wtw) is soms een kleine verbouwing nodig.

  Een douche-wtw vermindert die milieubelasting doordat die tot meer dan de helft van de warmte uit wegstromend douchewater kan terugwinnen en daarmee koud water kan voorverwarmen. De cv-ketel of warmtepomp hoeft dan minder hard te werken.

Warmteterugwinning ventilatielucht

Warmteterugwinning douche-WTW

Douchepijp

Douche WTW met een terugwinningspecentage tot 72%

Douche WTW goot

Douche WTW met een terugwinningspecentage tot 52%

Stap 3: energie onttrekken uit duurzame bronnen

 • Onttrekken van energie en opslag

  Overal om ons heen is energie.
  Door energie uit de zon, de bodem of uit buitenlucht te halen is het niet meer nodig om brandstof uit de grond te halen en te verbranden.
  Veel warmte voor tapwater en stroom kunnen we bijvoorbeeld effectief uit zonlicht halen, voor verwarming zijn bronnen als de bodem en buitenlucht heel geschikt.

 • Zonne-energie en opslag

  De zon is een schone energiebron die nooit opraakt. Je kunt zelf de energie van de zon benutten met zonnepanelen of een zonneboiler op je dak.

  Zonnepanelen
  Met zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Omdat je niet altijd gebruikt wat de zonnepanelen opwekken kan je die energie bijvoorbeel in een batterij opslaan. Een zoutwater-grafiet batterij is gemaakt uit materialen die volledig herbruikbaar zijn.
  Zonneboiler
  Met een zonneboiler kan je warmte uit zonlicht halen om bijvoorbeeld op te douchen. Met een goed passend systeem kan je tot wel 60% van de nergie voor warm water uit zonlicht halen.

 • Energie uit de lucht en de aarde

  Ook in buitenlucht en in de aarde is voldoende energie om je woning te kunnen verwarmen.
  Dat doen we bij voorkeur met een warmtepomp.
  Een warmtepomp kan namelijk van één deel stroom en meerdere delen energie uit de natuur heel voordelig jouw huis verwarmen.
  Met bodemgebonden system heb je het voordeel dat je in de zomer gratis je woning kan koelen, bij luchtgebonden warmtepompen kost dit wat energie.

Contactgegevens

Grijs naar groen BV

De Lange Schaft 9G
3991 AP Houten
T: 030-7510039

E : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
I : www.grijsnaargroen.nl

Openingtijden: do + vr : 13:00 tot 17:00 uur
Projectbesprekingen graag op afspraak.

Verduurzamingspartner van:

© | Grijs naar groen

Nieuwsbrief