Skip to main content

Maatregelen voor woningen van 1975 tot 1982

Helemaal over op de warmtepomp?
Er zullen hier en daar nog wel punten op de i gezet moeten worden als het gaat om isolatie en warmteterugwinning maar deze woningen kunnen geheel of gedeeltelijk van het gas. Door betere isolatie en warmteterugwinning op het ventilatiesysteem komt aardgasvrij wonen al in zicht.

Direct of in stappen naar een gasvrije woning?
Misschien heb je net een nieuwe cv-ketel gekocht of wil je de ontwikkelingen nog even afwachten. Gebruik dan de aankomende jaren om te starten met de maatregelen zoals hieronder. Jouw woning zal zo steeds meer klaar worden voor de toekomst.
Bepaal zelf of je in één keer overgaat naar een aardgasvrije woning of dat je dit liever in stappen doet. Hieronder de maatregelen die passen bij jouw woning.

Voordelen van een duurzame woning

 • Energiebesparing, lagere maandlasten

 • Meer comfort, levenloopbestendiger

 • Betere luchtkwaliteit en minder vocht en schimmel

 • Waardestijging woning, goed renderende investering

 • Minder CO2 uitstoot, kleinere footprint

 • Diverse subsidies voor verschillende maatregelen

Bespaar tot 50% met isolatie

Dak

Vanaf deze bouwperiode worden daken in toenemende mate geïsoleerd.
Het dak in originele staat is zal toch nog warmteverlies geven. Het is vaak eenvoudig mogelijk om een isolerende laag tegen de binnenkant van het dakbeschot te bevestigen; bijvoorbeeld tussen de houten balken. Wanneer de isolerende laag niet dikker is dan de balken, kan het dak na het isoleren ook strak afgewerkt worden, bijvoorbeeld met gipsplaten. Denk bij de isolatieklus ook aan kierdichten en de dampremmer.

Als je nu al van het aardgas wil.
Om over te stappen op een warmtepomp is het verstandig om een minimale isolatiewaarde van 3,5 voor het dak aan te houden, meer isolatie is natuurlijk altijd beter. Controleer in het tabel of jouw huidige isolatie geschikt is voor de overstap op de warmtepomp.

Dikte isolatiemateriaal  Indicatie Rc-waarde Isolatiewaarde
0 cm 0,2 Geen / Slecht
3 tot 5 cm 1,3 Matig
8 tot 10 cm 2,7 Redelijk
14 tot 17 cm 4 of meer Goed
21 cm of meer 6 of meer Zeer goed

Rc is de isolatiewaarde die bepaald is door de isolatiewaarde en de dikte van het totale isolatiepakket. De dikte van isolatiemateriaal is een eenvoudige manier om te checken hoe goed de isolatiewaarde is. Omdat er verschillende soorten isolatie zijn, kan het zijn dat de isolatie in jouw woning afwijkt van de waardes in dit tabel.
Controleer het soort en zoek dan de isolatiewaarde bij de dikte van de isolatie.

Muren

Woningen uit deze bouwperiode hebben inmiddels een spouwmuur met isolatie. Soms is er echter nog ruime in de spouw voor extra isolatie. Laat dit in ieder geval controleren door een isolatiebedrijf. Spouwmuurisolatie is vrijwel altijd een goed rendabele maatregel. Wil je meer isolatie, dan kan je deze in veel gevallen isolatie aan de binnenzijde of aan de buitenkant laten aanbrengen. Of de isolatie voldoende is, hangt af van wat jouw doelen zijn.

Als je van het aardgas wil
Om over te stappen op een warmtepomp is het het beste om een minimale isolatiewaarde van 2,5 voor muren aan te houden. Meer isolatie is natuurlijk altijd beter. Controleer in het tabel of jouw huidige isolatie geschikt voor de overstap op de warmtepomp.

Dikte isolatiemateriaal  Indicatie Rc-waarde Isolatiewaarde
0 cm 0,2 Geen / Slecht
3 tot 5 cm 1,3 Matig
8 tot 10 cm 2,7 Goed
14 tot 17 cm 4 of meer Zeer goed

Rc is de isolatiewaarde die bepaald is door de isolatiewaarde en de dikte van het totale isolatiepakket. De dikte van isolatiemateriaal is een eenvoudige manier om te checken hoe goed de isolatiewaarde is. Omdat er verschillende soorten isolatie zijn, kan het zijn dat de isolatie in jouw woning afwijkt van de waardes in dit tabel.
Controleer het soort en zoek dan de isolatiewaarde bij de dikte van de isolatie.

Vloer

De woningen uit deze bouwperiode hebben al enige vloerisolatie.  
Om over te stappen op een warmtepomp is het slim om een minimale isolatiewaarde van 3,5 voor de vloer aan te houden, ga je vloerverwarming toepassen, ga dan liever naar een Rc-waarde van 5,0.

Over Rc-waardes
Rc is de isolatiewaarde die bepaald is door de isolatiewaarde en de dikte van het totale isolatiepakket. 

Naad en kierdichting

Een betrekkelijk eenvoudige maatregel bij het energiezuinig maken van een woning is het kierdichten. Er gaat op koude en winderige dagen namelijk veel energie verloren door allerlei naden en kieren. Koude lucht komt door naden en kieren binnen en warmte lekt hierdoor snel weg naar buiten. Dit zorgt voor tochtklachten en warmteverlies. Tocht is één van de belangrijkste factoren waardoor we ons huis als niet comfortabel ervaren.

Bij helemaal overstappen op de warmtepomp
Met goede kierdichting verlaag je de warmtevraag van de woning zodat je minder energie gebruikt, als je kiest voor een volledige warmtepomp (all-E) kan je bovendien vaak een kleiner vermogen warmtepomp aanschaffen als de kierdichting zeer goed is.

Controleer het ventilatiesysteem!
Controleer voor de kierdichting of de ventilatie voldoende op orde is. In oudere woningen zorgen naden en kieren immers nog voor wat luchtverversing. Ga je aan de slag met het verbeteren van de naden en kieren in jouw woning? Houd de ventilatievoorziening dan goed in de gaten.
Controleer deze eventueel met een CO2 meter.
Naar energiezuinige ventilatiesystemen...

Isolatieglas en raamroosters

Oudere woningen zijn vanaf de bouw minder goed geïsoleerd dan nieuwe. Energieverlies via het glas , kozijnen en deuren kan vaak eenvoudig worden aangepakt door het te vervangen. Soms is er hier en daar al eens geïsoleerd, maar is het voldoende en kan het beter? Veel hangt af van wat jouw doelen zijn.

Ik blijf voorlopig hybride
Een hybride warmtepomp zal je direct besparen op de energiekosten en kan je altijd toepassen, ook als het glas nog niet vervangen is voor HR++ of HR+++. Met beter isolerend glas ga je direct op energie besparen en bovendien raakt je huis hierdoor ook klaar voor de volgende stap.

Ik wil van het aardgas
Om over te stappen op een warmtepomp is het raadzaam om minimaal HR++ in de woning te hebben, HR+++ (drievoudig glas) is natuurlijk nog beter. 

Controleer in het tabel of de isolatie geschikt voor de overstap op de warmtepomp. HR++ is hierbij voldoende, HR+++ is optimaal.

 Ramen Isolatiewaarde 
Enkel glas Geen / slecht
Gewoon dubbel glas (geen HR++) Matig
HR++ glas Goed
Triple glas (HR+++) Zeer goed

Wel of geen roosters in de ramen?
Heeft je woning geen ventilatiesysteem, kies dan een eerste een ventilatiesysteem voordat je glas besteld. Dit bepaald namelijk of je roosters in de ramen nodig hebt of niet.
A & C-ventilatie -> wel roosters in de ramen
D & decentraal ventileren -> geen rooster in de ramen
Als je voor roosters in de ramen kiest, denk er om dat dit een zelfregelende uitvoering is, deze sluit een beetje met harde wind zodat er geen overmatige trek of tocht in jouw huis komt.

Kozijnen en deuren

Kozijnen
Met name metalen kozijnen geven de warmte vanuit de woning snel door naar buiten (vaak te herkennen aan condens aan de binnenzijde).

Deuren
Ook deuren zoals paneeldeuren en hardhouten deuren geven veel warmteverlies vanwege de geringe dikte en de relatief lage isolatiewaarde van hout.
Als je kozijnen of deuren gaat vervangen moet je weten dat er ook geïsoleerde uitvoeringen zijn. Let ook goed op de U-waarde, hoe lager deze is des te beter de isolatie is.

Kierdichting
Controleer de kierdichting van de deuren en ramen plaats indien nodig rubbers of profielen.
Kies bij vervangen van deuren of draaiende ramen voor dubbele kierdichting.

Een duurzame installatie

Energiezuinige ventilatie, bespaar tot 35%

Frisse lucht is niet alleen belangrijk voor de gezondheid, het voorkomt ook schimmels en vochtproblemen. Woningen vanaf deze bouwperiode zijn vaak gebouwd met een passief of een mechanisch ventilatiesysteem waarbij echter ook veel warmte verloren gaat. Kies dan een energiezuinig ventilatiesysteem dat bij jouw woning past. Je vindt alle mogelijkheden op Gezond en energiezuinig ventileren.

Cv-ketel met hybride warmtepomp

Heb je nog een jonge cv-ketel of is jouw woning nog niet voldoende geïsoleerd? Een hybride warmtepomp is dan waarschijnlijk de beste keuze om snel op energiekosten te besparen. Een hybride warmtepomp gaat gemiddeld 15 jaar mee waardoor je de tijd hebt om de woning verder klaar te maken voor een overschakeling naar aardgas-vrij.
Kies een hybride warmtepomp die het beste bij jouw woonsituatie past.

Lage temperatuur verwarming

Ik blijf voorlopig hybride
Wil je nog niet direct overschakelen op duurzame verwarming met een warmtepomp en blijf je voorlopig hybride? Dan moet je weten dat lage temperatuurverwarming nu nog niet noodzakelijk is maar je hiermee wel kan besparen.

Ik wil nu overschakelen naar aardgasvrij
Wil je direct of in stappen overschakelen op duurzame verwarming met een warmtepomp? Dan moet je weten of je op lage temperatuur kan verwarmen als het koud is (liefst lager dan 40 graden en maximaal 50 graden). Is deze nog te hoog, kies dan voor lage temperatuurverwarming zoals convectoren of vloerverwarming.

Volledige warmtepomp (all-E)

Een volledige warmtepomp (all-electric /all-E) zorgt voor verwarming én voor warm water in de badkamer en de keuken. Als je ook nog elektrisch gaat koken, woon je helemaal zonder aardgas.
Er zijn veel soorten warmtepompen in verschillende vermogens.
Laat je eerst adviseren over de warmtepomp die bij jouw past en voldoende warmte kan geven voor jouw woning.
Over de warmtevraag van de woning.

Zonnepanelen en thuisbatterij

Met zonnepanelen kan je stroom maken uit daglicht zodat je eenvoudig op stroomkosten kunt besparen. Vraag aan jouw installateur de meerprijs voor een hybride omvormer, zo heb je al een voorbereiding om later ook stroom op te kunnen slaan.

Welke route naar 2050 neem jij?

Veel mensen willen aan de slag met het duurzaam maken van de woning maar weten niet waar te beginnen en vooral….. niet waar naartoe? Want hoe kan je aan de slag met je woning als je geen einddoel hebt.

Wat gaat het worden met die transitie?

Er zijn mensen die zeggen dat we allemaal aan de warmtepomp moeten of juist beter kunnen wachten op waterstof, anderen zetten volledig in op warmtenetten, wie heeft gelijk?
De waarheid is dat we alle technieken nodig hebben om in 2050 onze huizen zonder fossiele brandstof verwarmen. De uitdaging is om in elke situatie de juiste techniek toe te passen.

Hoe snel gaat dat allemaal?
Het kan zijn dat in jouw wijk hernieuwbaar gas aangeboden gaat worden of een warmtenet wordt aangelegd. Dit is nu in veel gevallen nog niet besloten of zijn er eerst nog (aanvullende) onderzoeken of vergunningen nodig.
Het aanleggen van warmtenetten kan ook nog tot wel 8 tot 10 jaar in beslag nemen. Maar als je nu aan de slag wil gaan is een hybride of een volledige warmtepomp in ieder geval de snelste, en waarschijnlijk ook de voordeligste keuze.

We zijn op zoek naar de voordeligste warmte

De goedkoopste warmte zal in de meeste gevallen van een warmtepomp komen, deze kan namelijk van één deel stroom tot wel meer dan vijf delen warmte maken. Het voordeel is dat je de stroom gedeeltelijk zelf kan opwekken met zonnepanelen.
Over de prijs van warmte uit warmtenetten en waterstof in de toekomst kunnen we niet veel zeggen, deze zal bepaald worden door de aanbieder die het netwerk heeft aangelegd of degene die de waterstof produceert. Het aanleggen van warmtenetten is zeer tijdrovend en groene waterstof zal niet eerder dan in 2035 in serieuze hoeveelheden geleverd kunnen worden. Hernieuwbaar gas uit reststromen kan wel een interessante optie zijn omdat de samenstelling van dit gas gelijk is aan aardgas en daardoor waarschijnlijk de voordeligste energiedrager kan worden in de toekomst. De beschikbaarheid hiervan is echter niet voldoende voor de warmtevraag van dit moment, een hybride warmtepomp blijf in de toekomst nodig.

En wat kan ik dan nu doen?

Je bent het beste uit als je alle isolatiemaatregelen, de energiezuinige ventilatie en de kierdichting heel serieus uitvoert, dit bespaard je elk jaar weer veel energie en kosten. Neem je daarna ook lage temperatuurverwarming, dan krijg je naast de besparing ook nog extra comfort in je huis. Het bijkomende voordeel is dat jouw huis klaar wordt voor alle verwarmingsbronnen die in de toekomst aangeboden kunnen worden.

Hybride warmtepomp
In alle gevallen kan je nu al een hybride warmtepomp aanschaffen, deze kan je gewoon blijven gebruiken in combinatie met een warmtenet of hernieuwbaar gas. Kies je direct al een hybride warmtepomp met tapwaterboiler, dan kan je deze verder uitbreiden bij de volledige omschakeling naar de warmtepomp.

 • Welke route kies jij?

  Nu hybride, later een volledige warmtepomp

  Misschien moet er aan jouw huis nog wel wat gebeuren voordat je kan overschakelen. Deze route geeft je tijd om de woning verder klaar te maken voor omschakeling op de warmtepomp.

  De juiste hybride warmtepomp
  Waarschijnlijk heeft jouw woning al passieve of mechanische ventilatietype C, als dat zo is, dan kan je het beste kiezen voor een ventilatiewarmtepomp met tapwaterboiler of optie hiervoor.
  Hiermee kan je veilig en voordelig overstappen en jij bepaalt het tempo. • Welke route kies jij?

  Nu hybride, later over op een warmtenet

  Er moet aan jouw huis nog wel wat gebeuren voordat je kan overschakelen. Deze route geeft je de tijd om de woning verder klaar te maken voor omschakeling op een warmtenet. 

  Misschien weet je nog niet of deze in jouw wijk aangelegd zal worden, in dat geval is jouw woning ook klaar voor een volledige warmtepomp of een hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel op hernieuwbaar gas.

 • Welke route kies jij?

  Nu hybride, later hybride met hernieuwbaar gas

  Er moet aan jouw huis misschien nog wel wat gebeuren voordat je kan overschakelen. Je kunt al beginnen met een hybride warmtepomp en je hebt de tijd om de woning verder klaar te maken voor de verdere omschakeling op een hybride warmtepomp in combinatie met groen gas.

  Misschien weet je nog niet of er in jouw wijk hernieuwbaar gas aangeboden gaat worden, in dat geval is jouw woning ook klaar voor een volledige warmtepomp of een warmtenet.

 • Welke route kies jij?

  Je bent al goed op weg en kunt al bijna over op de warmtepomp

  Je hebt jouw woning nu al goed geïsoleerd en alle kieren zijn dicht.
  Ook heb je al een energiezuinig ventilatiesysteem aangelegd.
  Voordat je rendabel kunt overschakelen op de warmtepomp is het alleen nog nodig om lage temperatuur verwarming aan te leggen.

Onderwerpen die je ook kunnen helpen