Skip to main content

Zo kies je de juiste warmtepomp

Een warmtepomp geeft duurzame warmte en is meestal aanzienlijk voordeliger in het gebruik dan de huidige verwarmingssystemen. Logisch dat veel mensen willen weten of ze ook al kunnen overstappen.

Kan jij ook al overstappen of is een hybride warmtepomp beter?
Is jouw huis nu al geschikt voor een all-E warmtepomp of kan je beter kiezen voor een hybride warmtepomp? Veel hangt af van de temperatuur van het verwarmingssysteem en de isolatie van jouw woning. Wil je weten welke warmtepomp voor jouw woning het meest geschikt is, kies onder het verwarmingssysteem de bouwperiode van jouw woning.

Selecteer de verwarming en het bouwjaar van jouw woning

Radiatoren of luchtverwarming

Aanvoertemperatuur: Hoger dan 50°C

Kies de bouwperiode

Vloerverwarming met radiatoren

Aanvoertemperatuur: lager dan 50°C

Kies de bouwperiode

Vloerverwarming of convectoren

Aanvoertemperatuur: lager dan 40°C

Kies de bouwperiode


Vragen over hybride warmtepompen

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samen met een cv-ketel verwarming en warm water voor jouw woning geeft. Dit is een mooie oplossing als je cv-ketel nog goed is, maar je toch op aardgas wilt besparen. De hybride warmtepomp zorgt een groot deel van het jaar zelfstandig voor het verwarmen van je huis. Alleen als het koud is schakelt de cv-ketel bij. Soms kan de hybride warmtepomp ook een groot deel van het warme water maken, anders levert jouw eigen cv-ketel al het warme water.

Wanneer kies je een hybride warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp bespaar je direct op je gasrekening verminder je de uitstoot van CO₂. Een hybride warmtepomp is een goede keuze als je duurzamer en goedkoper wilt verwarmen, maar het nog niet haalbaar is om over te stappen naar volledig te verwarmen zonder gas. Bijvoorbeeld als je cv-ketel nog goed is, je nog veel moet isoleren of de temperatuur van de verwarming nog te hoog is.

Hoeveel geluid maakt een hybride warmtepomp?

Het geluid van een warmtepomp scheelt per soort en opstelplek.
Binnen opgestelde monoblock warmtepompen zijn buiten vaak niet te horen maar kunnen bij onkundige installatie overlast voor jezelf geven. Warmtepompen met buitenunit maken vaak meer geluid, de opstelplek kan hier van grote invloed zijn.
Voor het geluidsniveau van een warmtepomp met buitenunit gelden sinds 2021 strenge(re) eisen. Laat je vooraf informeren door een vakkundige installateur en bespaar jezelf en de buren geluidsoverlast.
We hebben verschillende werkende warmtepompen in de showroom staan zodat je het geluid zelf beoordelen.

Hoeveel stroom gebruikt een hybride warmtepomp?

Hoeveel stroom een warmtepomp gebruikt hangt af van het rendement van de warmtepomp en hoeveel gas je bespaard. Een warmtepomp onttrekt het grootste deel van de geleverde warmte uit ventilatielucht of de buitenlucht. Een warmtepomp kan tot wel vijf maal meer warmte geven dan deze aan stroom gebruikt.
De hoeveelheid stroom die de warmtepomp gebruikt hangt erg af van de brontemperatuur en de temperatuur van het afgiftesysteem. Een warmtepomp op ventilatielucht presteert hierdoor het beste door de hoge brontemperatuur (ventilatielucht), deze kan een rendement (COP) van meer dan 5 halen. Een hybride warmtepomp op ventilatielucht en buitenlucht heeft een iets lager jaarlijks rendement doordat de buitenlucht kouder is. Een hybride warmtepomp scoort meestal een gemiddeld jaarlijks rendement van ca 4.
Gemiddeld kan je stellen dat je voor het besparen van 1 kuub aardgas ca 2 kWh stroom nodig hebt. De kostprijs van warmte uit een hybride warmtepomp is gemiddeld ca 50% lager dan warmte uit aardgas.
Dus als je 750 M3 aardgas bespaart zal je ca 1500 kWh extra stroom gebruiken.

Is er subsidie voor een hybride warmtepomp?

Als huiseigenaar kom je in aanmerking komen voor de zogeheten ISDE-subsidie als je een hybride warmtepomp koopt. Dit scheelt tot wel 35% in de kosten voor de hybride warmtepomp. De hoogte van de subsidie hang af van het type warmtepomp en het thermisch vermogen, dit kan  voor hybride warmtepompen oplopen tot wel € 3.000,-.

Moet mijn huis geïsoleerd zijn voor een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp maakt net als een cv-ketel warmte, alleen met minder CO2 uitstoot en tegen lagere kosten. Een veelgehoorde misvatting is dat het huis eerst goed geïsoleerd moet zijn voordat een hybride warmtepomp geplaats kan worden. Dit is jammer want een hybride warmtepomp kan in de meeste gevallen zonder problemen en tegen een goed rendement worden gebruikt. Dus ook als jouw woning niet heel goed geïsoleerd kan je bijna altijd een hybride warmtepomp aanschaffen. Alleen in het geval van luchtverwarming en ledenradiatoren (meestal zeer hoge temperatuur verwarming) is een aanvullend advies nodig. Natuurlijk is goed isoleren altijd slim, je gaat hierdoor nog meer besparen en hebt meer comfort.

Vragen over all-electric warmtepompen

Wat is een all-electric warmtepomp?

Een all-E warmtepomp is een warmtepomp die zelfstandig alle verwarming en warm water voor jouw woning geeft. Dit is een goede keuze als jouw woning goede isolatie heeft en je op lage temperatuur kan verwarmen. De warmtepomp haalt zijn warmte en vaak koeling uit de bodem, ventilatielucht en/of buitenlucht.

Hoeveel geluid maakt een all-E warmtepomp?

Het geluid van een warmtepomp scheelt per soort en opstelplek.
Een warmtepomp op de bodem is niet hoorbaar buiten, Het geluid binnen is vergelijkbaar met cv-ketel.
Binnen opgestelde monoblock warmtepompen zijn buiten vaak niet te horen maar kunnen bij onkundige installatie overlast voor jezelf geven. Warmtepompen met buitenunit maken vaak meer geluid, de opstelplek kan hier van grote invloed zijn.
Voor het geluidsniveau van een warmtepomp met buitenunit gelden sinds 2021 strenge(re) eisen. Laat je vooraf informeren door een vakkundige installateur en bespaar jezelf en de buren geluidsoverlast.
We hebben diverse werkende warmtepompen in de showroom staan zodat je het geluid zelf kan beoordelen.

Hoeveel stroom gebruikt een all-E warmtepomp?

Hoeveel stroom een warmtepomp gebruikt hangt af van het rendement van de warmtepomp en hoeveel gas je bespaard. Een warmtepomp onttrekt het grootste deel van de geleverde warmte uit de bodem, ventilatielucht of de buitenlucht. Een warmtepomp kan tot wel vijf maal meer warmte geven dan deze aan stroom gebruikt.
De hoeveelheid stroom die de warmtepomp gebruikt hangt erg af van de brontemperatuur en de temperatuur van het afgiftesysteem. Een all-E warmtepomp kan voor verwarming tegenwoordig al een rendement (COP) van ca 5 halen.
Gemiddeld kan je stellen dat je voor het besparen van 1 kuub aardgas ca 2 kWh stroom nodig hebt. De kostprijs van warmte uit een warmtepomp is gemiddeld ca 50% lager dan warmte uit aardgas.
Dus als je 1000 M3 aardgas voor verwarming gebruikte zal je ca 2000 kWh extra stroom gebruiken.
Het tapwater maakt een warmtepomp met een wat lager rendement, ca 3,3, per gebruikte kuub aardgas moet je hiervoor ca 3 kWh rekenen.

Een warmtepomp op lucht of op de bodem?

Een warmtepomp onttrekt warmte uit een bron, deze wordt door de warmtepomp opgewaardeerd tot bruikbare warmte. Een luchtwarmtepomp heeft de buitenlucht als bron en een aardwarmtepomp haalt energie uit de bodem. De werking is verder hetzelfde, alleen de bron waaruit de warmte wordt onttrokken verschilt. Het rendement van een bodemgebonden systeem is vaak wat hoger dan een warmtepomp op buitenlucht. Warmtepompen op buitenlucht met ventilatielucht geven vaak een vergelijkbaar rendement. All-E warmtepompen op ventilatie- en/of buitenlucht  zijn echter wel voordeliger is aanschaf.
Een adviseur kan bepalen wat in jouw geval het meest gunstig is.

Is er subsidie voor een all-E warmtepomp?

Als huiseigenaar kom je in aanmerking komen voor de zogeheten ISDE-subsidie als je een all-E warmtepomp koopt. Dit scheelt tot wel 30% in de kosten. De hoogte van de subsidie hang af van het type warmtepomp en het thermisch vermogen, dit kan voor all-E warmtepompen oplopen tot wel € 6.000,-.

Moet mijn huis goed geïsoleerd zijn voor een all-E warmtepomp?

Voor een volledig elektrische warmtepomp (all-E) moet je woning wel goede isolatie hebben en kierdichting hebben. Goede isolatie houdt in dat de vloer, spouwmuur en het dak geïsoleerd zijn en dat er HR++ glas in de ramen zit. Voor een goed rendement van de warmtepomp heb je ook lage temperatuur verwarming nodig zoals vloerverwarming of convectoren.

Welk vermogen warmtepomp heb ik nodig voor mijn huis?

Voordat je een warmtepomp aanschaft is het belangrijk te weten hoeveel warmte je nodig hebt als het zeer koud is. De totaal benodigde hoeveelheid warmte is alle warmte voor:
- Ruimteverwarming
- Warm tapwater
- Ventilatieverlies
- Infiltratie/exfiltratie
- Opwarmen van de woning
Omdat bij het selecteren van een warmtepomp meer aandachtspunten een rol spelen dan alleen de capaciteit, zal een deskundige in zijn advies altijd uitgaan van het totaalplaatje. Voor een eerste oriëntatie geeft deze rekentool op basis van kentallen een redelijk inschatting van het benodigde vermogen.