Skip to main content
  • Isolatie

Isolatie-oplossingen voor buitengevels

De gevel is een muur die grenst aan de buitenlucht.
Als het buiten koud is verliest een buitengevel zonder goede isolatie veel warmte terwijl in de zomer de woning juist snel te warm wordt. Isolatie van de muur zorgt in de winter en de zomer voor meer comfort en een lage energierekening. Isolatie van de buitenmuur heeft daardoor veel voordelen.

Hoe jonger de woning des te meer isolatie

Huizen gebouwd vanaf 2000 hebben goede tot zeer goede muurisolatie, de isolatiewaardes zijn vastgelgd in het bouwbesluit. Bij deze woningen is na-isoleren vrijwel nooit rendabel.


Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt de spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) gevuld of bijgevuld met isolatiemateriaal. Na het aanbrengen van de isolatie in de spouw zal de warmteweerstand van het isolatiemateriaal voorkomen dat warmte uit huis verloren gaat. Ontdek welke spouwmuurisolatie voor jouw muur het beste is.

Is spouwmuurisolatie interessant?

Woningen die na 1920 en vóór 1976 gebouwd zijn hebben in principe een spouw, maar in de meeste gevallen geen spouwmuurisolatie. Voor jouw is het dan slim om spouwmuurisolatie te laten aanbrengen. Gebouwen die na 1976 en vóór 1989 gebouwd zijn hebben wel een enige vorm van isolatie maar dat kan vaak worden aangevuld. Meer recente woningen zijn goed geïsoleerd volgens bouwbesluit.


Muurisolatie aan de buitenzijde

Als je energie wilt besparen, overstappen op een warmtepomp maar jouw muur heeft geen spouw of kan niet worden geïsoleerd? Dan kan buitengevelisolatie een goede oplossing voor jouw zijn. Maar wat kost dit en wat zijn de voor- en nadelen van gevelisolatie aan de buitenzijde?

Isolatie buitenzijde

Voorzetmuur buitenzijde, keuze voor een nieuwe look

Thermosteen

Isolatie met gebakken klinker

Muurisolatie aan de binnenzijde

Je kunt de isolatie van een buitenmuur ook verbeteren vanaf de binnenkant isoleren. Dit kan een goede optie zijn als je enkelsteens muren hebt (dit zijn muren zonder spouwruimte), of als je de spouwmuurisolatie verder wilt verhogen.

Voorzetmuur met isolatie (binnen)

Hoge isolatiewaarde mogelijk


Minder bekende producten

Om de isolatiewaarde van geïsoleerde muren verder te verhogen of moeilijk te isoleren wanden te isoleren, kan je ook eens kijken of deze minder bekende producten jou mogelijk kunnen helpen.

Fabels over isolatie

Vocht

Een spouwmuur mag niet helemaal gevuld worden, anders krijg je vochtproblemen

Een hardnekkige fabel is dat er lucht in de spouw moet zitten om vocht op de binnenmuur te voorkomen en aanwezig vocht via ventilatie af te voeren. Dat is niet waar. Als de isolatie goed wordt uitgevoerd, laat een volledig met isolatiemateriaal gevulde spouw geen vocht van buitenaf door. Ventilatie van de spouw is ook niet nodig.
Ventilatie van de woning wel, maar dan voor je eigen gezondheid.
Hiermee ventileer je ook overtollig vocht uit de woning.

Bouwafval

Als er bouwafval of cementresten in de spouw zitten, kun je deze niet isoleren

Bouwafval en cementresten kunnen inderdaad voor problemen zorgen, maar alleen als je ze laat zitten. Bij de meeste woningen kan een vervuilde spouwmuur prima schoongemaakt worden. Het na-isolatiebedrijf moet volgens de richtlijnen van de branche vooraf onderzoeken of er vervuiling in de spouw zit. Het is verstandig om na te gaan of ze de spouw goed hebben onderzocht en of het vuil goed verwijderd kan worden.
Laat bij na-isolatie zeker ook je ventilatiesysteem controleren, dit voorkomt mogelijke vochtproblemen.

Nooit na-isoleren

Een geïsoleerde spouwmuur kun je niet na-isoleren

Weer niet waar: een geïsoleerde spouwmuur kun je prima na-isoleren. Sterker nog: als je een woning met spouwmuren energieneutraal wilt maken, is het juist een belangrijke eerste stap om de spouwmuur te isoleren. De isolatie beperkt luchtstromen in de spouw en vergroot de isolatiewaarde van de buiten- of binnengevelisolatie die je laat aanbrengen.
Vraag ook naar de mogelijkheden voor een voorzetmuur of kijk eens naar de mogelijkheden van Thermoshield.