Skip to main content

Mijn duurzame Bunnik

Gratis onafhankelijk advies en demonstratie

Wil je energie besparen, opwekken of helemaal van het aardgas? Grijs naar groen helpt je als inwoner van gemeente Bunnik verder om jouw doelen te bereiken. We adviseren je met praktische informatie in de showroom en op de website, slimme tips en initiatieven in jouw buurt.

Inwoners van Bunnik, Odijk en Werkhoven kunnen in de showroom gratis en onafhankelijk advies krijgen. Alle belangrijke producten om energie te besparen of om aardgasvrij te worden zijn hier te vinden. 

Bunnik, een duurzame gemeente

Alle inwoners van gemeente Bunnik krijgen op een dag te maken met de overstap van aardgas naar een duurzame vorm van verwarmen en koken. De gemeente Bunnik werkt aan een visie op de overstap naar aardgasvrij.
Er is nog veel te leren over welke route we met elkaar bewandelen op weg naar duurzaam wonen en werken zonder aardgas. Samen nemen we stappen om tot een duurzame samenleving te komen.

Subsidiemogelijkheden in gemeente Bunnik


Subsidie groen dak, regenton of andere watermaatregelen

De regeling Blauwe Bewonersinitiatieven subsidieert projecten van bewoners die zorgen voor het vergroten van duurzaam waterbeheer en waterbewustzijn in ons waterschapsgebied. De Stichtse Rijnlanden

Subsidie duurzaamheidsadvies voor monumenten

Verduurzamen draagt bij aan het springlevend houden van een monument. Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat jouw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. Deze subsidie is voor een deel van de advieskosten.

Hulp bij gezamenlijke verduurzaming (wijkaanpak)

Wil je met jouw wijk maatregelen nemen om energie te besparen en op te wekken? Vraag dan subsidie aan voor een wijkproject. Na een grondig onderzoek worden de kansen voor het besparen en opwekken van energie aan de wijk gepresenteerd. Als je wil kunnen er ook bedrijven voor de uitvoering worden benaderd voor prijsopgave.

Energiehulp laag inkomen

Met een laag inkomen heeft je recht op diverse vergoedingen. De gemeente Bunnik biedt ook hulp bij verouderde huishoudapparatuur en biedt gesprekken met een energiecoach of spreekuur op het gemeentehuis en de bibliotheek.

Asbest van het dak, zonnepanelen erop

Inwoners met een asbestdak vanaf 35 m² kunnen een subsidie aanvragen, als ze kiezen voor asbestverwijdering in combinatie met verduurzaming. Dus nadat het dak is gesaneerd, kunnen er zonnepanelen op.

Klimaatklaar worden (water)

We merken steeds meer dat het klimaat verandert, ook in gemeente Bunnik. Winters zijn zachter en natter, en de zomers heter en droger. Daarnaast hebben we ook meer last van stormen en heftige regenbuien.

Landelijke subsidie en regelingen


ISDE subsidie voor isolatie en duurzame installaties

Je kan ISDE subsidie aanvragen voor isolatie, een warmtepomp of een zonneboiler als je eigenaar en bewoner bent van een koopwoning.

BTW voordeel op zonnepanelen

De btw op zonnepanelen is per 2023 afgeschaft. Je betaalt dus geen btw meer zodat je ook niets terug hoeft te vragen. Dit scheelt je veel papierwerk, goed geregeld dus!

Laag btw tarief voor isolatiewerkzaamheden

Voor isolatiewerkzaamheden betaal je het lage btw-tarief van 9 % in plaats van het hoge tarief van 21 %. Dit lage btw-tarief is alleen voor de arbeidskosten, de materialen vallen wel onder het normale btw-tarief.

De energiebespaarlening

Met de energiebespaarlening kunnen huiseigenaren tegen een gunstig rentetarief een lening afsluiten voor maatregelen om energie te besparen en op te wekken zoals de isolatie , een warmtepomp of zonnepanelen

Energiebespaarbudget Nationale Hypotheek Garantie (bouwdepot)

Als je een hypotheek gaat afsluiten of je hypotheek gaat verhogen voor een verbouwing en je neemt daarbij ook maatregelen om te verduurzamen, dan is het energiebespaarbudget voor jou een goede mogelijkheid! Het voordeel van deze financieringsvorm is dat je vooraf geen specificatie hoeft aan te leveren.

Duurzame Monumenten-Lening

Het restaureren van een monument is vaak een goed moment om energiebesparende maatregelen te nemen. Verduurzaming draagt namelijk fors bij aan het behoud en de betaalbaarheid van een monument. Voor werkzaamheden welke verband houden met deze werkzaamheden kan je de Duurzame Monumenten-Lening gebruiken.

Energiecoöperatie Bunnik wil bijdragen aan de energietransitie. Ten behoeve van de leden oefent de coöperatie een bedrijf uit, bijvoorbeeld om deel te nemen aan grote projecten met zonnepanelen en om duurzame energie in te kopen. Zo kunnen mensen uit de Bunnikse samenleving deelnemen aan de energietransitie. 

Benieuwd hoe andere inwoners op weg zijn?

In de videoreeks 'Bunnik, Odijk en Werkhoven op weg naar aardgasvrij' delen inwoners uit de gemeente hun verhaal. Bekijk de video's door op een afbeelding hieronder te klikken: