Skip to main content

Mijn duurzame Houten

Gratis onafhankelijk advies en demonstratie

Wil je energie besparen, opwekken of helemaal van het aardgas? Grijs naar groen helpt je als inwoner van gemeente Houten verder om jouw doelen te bereiken. We adviseren je met praktische informatie in de showroom en op de website, slimme tips en initiatieven in jouw buurt.

Inwoners van Houten, 't Goy, Tull en 't Waal of Schalkwijk kunnen in de showroom gratis en onafhankelijk advies krijgen. Alle belangrijke producten om energie te besparen of om aardgasvrij te worden zijn hier te vinden. 

Houten, een duurzame gemeente

Nederland wordt aardgasvrij, dus ook gemeente Houten. In het hele land stappen we over op andere manieren om huizen en gebouwen te verwarmen en om te koken. We maken daarom plannen waarin we beschrijven we hoe we de overstap naar aardgasvrij gaan maken. Dit doen we samen met allerlei organisaties, inwoners en ondernemers.

Subsidiemogelijkheden gemeente Houten


Subsidie groen dak, regenton of andere watermaatregelen

De regeling Blauwe Bewonersinitiatieven subsidieert projecten van bewoners die zorgen voor het vergroten van duurzaam waterbeheer en waterbewustzijn in ons waterschapsgebied. De Stichtse Rijnlanden

Subsidie duurzaamheidsadvies voor monumenten

Verduurzamen draagt bij aan het springlevend houden van een monument. Een specifiek duurzaamheidsadvies van een Duurzame Monumenten (DuMo) adviseur zorgt ervoor dat jouw monument verduurzaamd wordt met oog voor de monumentale waarden. Deze subsidie is voor een deel van de advieskosten.

Subsidie afkoppelen regenwater van riool

Je kan subsidie aanvragen voor het loskoppelen van jouw regenpijp op het riool. je vangt dan zelf het regenwater op in de tuin via een ondergrondse infiltratievoorziening.

Subsidie onderzoekskosten wijkaanpak

Wil je met jouw wijk maatregelen nemen om energie te besparen en op te wekken? Vraag dan subsidie aan voor een wijkproject. Na een grondig onderzoek worden de kansen voor het besparen en opwekken van energie aan de wijk gepresenteerd. Als je wil kunnen er ook bedrijven voor de uitvoering worden benaderd voor prijsopgave.

Landelijke subsidie en regelingen


ISDE subsidie voor isolatie en duurzame installaties

Je kan ISDE subsidie aanvragen voor isolatie, een warmtepomp of een zonneboiler als je eigenaar en bewoner bent van een koopwoning.

BTW voordeel op zonnepanelen

De btw op zonnepanelen is per 2023 afgeschaft. Je betaalt dus geen btw meer zodat je ook niets terug hoeft te vragen. Dit scheelt je veel papierwerk, goed geregeld dus!

Laag btw tarief voor isolatiewerkzaamheden

Voor isolatiewerkzaamheden betaal je het lage btw-tarief van 9 % in plaats van het hoge tarief van 21 %. Dit lage btw-tarief is alleen voor de arbeidskosten, de materialen vallen wel onder het normale btw-tarief.

De energiebespaarlening

Met de energiebespaarlening kunnen huiseigenaren tegen een gunstig rentetarief een lening afsluiten voor maatregelen om energie te besparen en op te wekken zoals de isolatie , een warmtepomp of zonnepanelen

Energiebespaarbudget Nationale Hypotheek Garantie (bouwdepot)

Als je een hypotheek gaat afsluiten of je hypotheek gaat verhogen voor een verbouwing en je neemt daarbij ook maatregelen om te verduurzamen, dan is het energiebespaarbudget voor jou een goede mogelijkheid! Het voordeel van deze financieringsvorm is dat je vooraf geen specificatie hoeft aan te leveren.

Duurzame Monumenten-Lening

Het restaureren van een monument is vaak een goed moment om energiebesparende maatregelen te nemen. Verduurzaming draagt namelijk fors bij aan het behoud en de betaalbaarheid van een monument. Voor werkzaamheden welke verband houden met deze werkzaamheden kan je de Duurzame Monumenten-Lening gebruiken.

EnergieRijk Houten

Het inwonersinitiatief EnergieRijk Houten wil inwoners van Houten met informatie en diensten ondersteunen in het verduurzamen van hun woning. De ambitie van EnergieRijk Houten is om zoveel mogelijk woningen versneld energieneutraal en aardgasvrij te maken op weg naar 2040. Energierijk Houten informeert en ondersteunt inwoners van Houten met het verduurzamen van hun woning.