Web Analytics Made Easy -
StatCounter
  • Je eigen energie

Van het aardgas, maar hoe?

Nederland gaat in de aankomende jaren naar een duurzame manier van verwarmen. Door alle informatie die je krijgt zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wie heeft gelijk en wat is het beste voor mijn situatie? In dit artikel leggen we je uit waar de kansen liggen en welke stappen je veilig kan doen.

Warmtepomp, waterstof, bio of warmtenet?

Om de kansen en risico's goed af te wegen zetten we de groene bril af en baseren we ons zo veel mogelijk op betrouwbare feiten. Als je overtuigd bent of raakt van een oplossing voor jouw woning zoals waterstof of aansluiting op een warmtenet dien je er rekening mee te houden dat dit collectieve systemen zijn die de gemeente of energiemaatschappij zal moeten aanleggen. Vraag je gemeente naar de warmtevisie voor jouw wijk.

De remmende voorsprong van de aardgasbel.

Nederland is al decenia een aardgasland. Aardgas als brandstof was ooit een logische keuze met veel voordelen in vergelijking tot het verbranden van kolen of olie. Het was ook goedkoop en aardgas kan  veel warmte maken voor warm tapwater maar ook het huis snel opwarmen als het koud is. Ook kan met aardgas gemakkelijk een hoge temperatuur worden gemaakt waardoor radiatoren kleiner konden worden uitgevoerd en waardoor  een complete verwarmingsinstallatie op aardgas zeer goedkoop is. Door onze aardgasvoorraad zijn overheid en ontwikkelaars makkelijk geweest met betrekking tot verspillen van kostbare energie door minimale isolatie en het maken van een instalatie tegen de laagste kosten. Hierdoor zijn veel recente woningen nog niet geschikt voor warmtepompen en warmtenet.

Te hoge warmtevraag

Doordat lange tijd te weinig aandacht is besteed aan isolatie en warmteterugwinning hebben veel woningen een hogere warmtevraag. Vanwege deze hoge warmtevraag is ruwweg 90% van de Nederlandse woningen op dit moment slecht of minder geschikt voor verwarming met een warmtepomp of een warmtenet. Om deze woningen geschikt te maken voor duurzame warmtevoorziening dient hier eerst een inhaalslag gemaakt te worden op het gebied van isolatie, warmteterugwinning en energeizuinige verwarming.

Is de waterstofketel dan een goede oplossing?

De laatste tijd horen we veel over hoe waterstof het antwoord zou zijn op al onze duurzaamheidsvragen. We krijgen het idee dat we nog even moeten wachten om de cv ketel op aardgas in te ruilen voor een waterstofketel. Het lijkt misschien logisch maar het vervangen van aardgas door waterstof is buitengewoon milieubelastend en kost ten opzichte van de warmtepomp tot zeven maal meer energie voor dezelfde hoeveelheid warmte.
Hieronder de omzettingen en de bijbehorende verliezen/winst

De cijfers en rendementen achter de woorden

Om warmte te maken met verschillende technieken is het goed eerst de systeemrendementen te bekijken en te vergelijken hoe duurzaam en toekomstbestendig deze zijn. Om het rendement eerlijk te vergelijken beginnen we met een gelijke hoeveelheid energie. 

Warmtepomp | Rendement uit aangeboden energie: 225%

Voor het gebruik van een elektrische warmtepomp is stroom nodig. deze wordt uit een mix van aardgas, kolen en duurzame opwek geproduceerd. In dit proces zal nu er nog weinig duurzame opwek is, ongeveer 50% verlies zijn.
Een warmtepomp met een gemiddeld COP van 4,5 zal dus 225% van de aangeboden energie aan warmte produceren.
Met het toenemen van het percentage duurzame stroom zal de toch al duurzame warmtepomp dus nog duurzamer worden.

CV Ketel op aardgas| Rendement uit aangeboden energie: 90%

Gebruik van aardgas voor warmteopwek is het meest eenvoudig, je haalt aardgas uit de grond, pompt het door een buis en daarna kan je het verbranden in een cv-ketel. Als we de distributieverliezen buiten beschouwing laten en het gewonnen aardgas in een cv-ketel verbranden zullen we van de aangeboden hoeveelheid energie ongeveer 90% overhouden, een mooi resultaat. Als biomassa wordt vergist en hieraan toegevoegd of het aardgas geheel vervangt zou dit een mooie groene oplossing zijn. Er is echter lang niet voldoende biomassa om voldoende biogas te produceren voor de warmtevraag van onze woningen.

CV ketel op waterstof | Rendement uit aangeboden energie: 34%

Voor het maken van waterstof is stroom nodig. Deze wordt uit een mix van aardgas, kolen en duurzame opwek geproduceerd met een gemiddeld rendement van 50%. Hierna wordt van de stroom waterstof gemaakt waar ten minst 25% verloren gaat. Als het waterstof in de ketel wordt verbrand zal er gemiddeld 10% worden verloren waardoor het rendement van de aangeboden energie op 34% uitkomt. Hiermee is waterstof de minst gunstige manier van verwarmen voor het milieu.

Warmtenet | Rendmenten zeer verschillend

Een ander route om gebouwen te verwarmen en te koelen is het "warmtenet". Dit is een collectieve warmte- en in toenemende mate koude-voorziening zoals bijvoorbeeld stadsverwarming. Een toekomstbestendig ontwerp, kosten, de aanleg, aanbod en garantie op levering van warmte en koude zijn grote obstakels. Hierdoor kan een warmtenet in veel gevallen niet rendabel of duurzaam gemaakt worden. Nu ook koeling belangrijker gaat worden kan ook niet meer worden volstaan met levering van warmte alleen, hierdoor dient een laagtemperatuur warmtenet te worden aangelegd waarop iedere gebruiker alsnog een warmtepomp aansluit voor verwarming en koeling. Vraag je gemeente of er plannen zijn voor de aanleg hiervan en voor welk soort men kiest of heeft gekozen.

Maak je huis nu al klaar voor de toekomst

Welk systeem het uiteindelijk gaat worden voor jouw woning, isoleren en warmte hergebruiken is altijd een goed idee. Want de energie die je niet verliest, hoef je natuurlijk niet aan te schaffen. In het element hieronder kan je op de bouwperiode klikken om te zien welke maatregelen hier het best bij passen. Verder in het artikel kan je algemene informatie vinden over de principes en maatregelen van het verduurzamen. Wil je dat we langskomen om te bekijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning? Klik op de knop hieronder.

Bouwperiode

Selecteer de bouwperiode van jouw woning, hierdoor krijg je een goed beeld welke maatregelen er bij jouw woning passen. Klik op de markers om te zien waar je energie kan besparen of opwekken.

Contactgegevens

Grijs naar groen BV

De Lange Schaft 9G
3991 AP Houten
T: 030-7510039

E : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
I : www.grijsnaargroen.nl

Openingtijden: do + vr : 13:00 tot 17:00 uur
Projectbesprekingen graag op afspraak.

Verduurzamingspartner van: