Skip to main content
  • Ventilatiesysteem C

Wat is ventilatiesysteem C?

Bij ventilatiesysteem C is eenvoudig ventilatiesysteem waarbij verse lucht naar binnen wordt gezogen via roosters in de ramen of in muren. Gebruikte binnenlucht wordt afgevoerd door een  ventilatie-unit (MV box). De doorstroming van lucht verloopt langs roosters in binnenwanden of -deuren of langs spleten onder de binnendeuren. De afzuiging van vervuilde/gebruikte binnenlucht gebeurt via ventilatieventielen in keuken, toilet en de badkamer.

Goed ventileren en toch energie besparen

Voldoende ventileren is noodzakelijk voor een gezond woon en werkklimaat. Met behulp van een ventilatiewarmtepomp kan ventilatiesysteem-C zeer energiezuinig worden gemaakt. Een mooie oplossing voor bestaande woningen waarbij je vaak wel honderden Euro's op energiekosten kan besparen. 

Welke ventilatiesystemen zijn er?

Voor elke woning is een van energiezuinig ventilatiesysteem met warmteterugwinning beschikbaar. Het bestaande ventilatiesysteem bepaald welke mogelijkheden er zijn. Klik op het ventilatiesysteem welke in de woning aanwezig is en lees hoe je gezond en energiezuinig kan ventileren.

Voordelen van ventilatiesysteem C

  • Ventilatiesysteem C is doeltreffend, betaalbaar en vaak eenvoudig te plaatsen in bestaande woningen zonder ventilatiesysteem.

  • Bij dit systeem is alleen de afvoer mechanisch. De toevoer van verse lucht is nog steeds natuurlijk, vaak via raamroosters die al aanwezig zijn. Dat maakt het een betaalbaar ventilatiesysteem.

  • Zeer energiezuinig te maken met behulp van een ventilatiewarmtepomp. Besparingen bij gebruik van een ventilatiewarmtepomp kunnen oplopen tot ca% 50% van het energiegebruik voor ruimteverwarming (gem. woning).

  • Ventileren met warmteterugwinning kan honderden Euro's besparen.

Misverstanden over ventilatietype C

C- ventilatie is niet niet energie-efficiënt

Een groot misverstand is dat ventileren met ventilatietype-C altijd energieverspilling geeft omdat de binnekomende lucht telkens weer verwarmd moet worden. Ventileren is echter absoluut geen energieverspilling, niet alleen is droge en schone lucht makkelijker en sneller op te warmen, waardoor het dus ook minder energie kost, ventileren is ook ontzettend belangrijk voor de gezondheid.
Door het gebruik van een ventilatiewarmtepomp kan dit ventilatiesysteem zelfs energiezuiniger zijn dan balansventilatie met WTW.

Het badkamerraam staat altijd open voor het drogen van de douche

Bij woningen met mechanische (C) ventilatie is het beter om het badkamerraam dicht te houden zodat warme en drogere lucht vanuit het huis door de badkamer stroomt waardoor condens en schimmel minder kans krijgen. Bovendien bespaar je energie. Met een warmteterugwinning uit de ventilatielucht kost dit nog minder. Dus houd dat raam dus dicht na het douchen of badderen.


Oplossingen voor energiebesparing en comfort bij ventilatiesysteem C

Ventilatiesysteem C is een bijzonder efficiënt ventilatiesysteem en in de meeste nieuwbouwwoningen is toegepast. Echter scoort dit systeem niet heel hoog op het gebied van energiegebruik en comfort. Met deze oplossingen kan het ventilatiesysteem C energiezuinig en comfortabel worden.

Zuinige MV-box

Zeer stille en zuinige gelijkstroommotor

CO2/vocht sensor

Geen overbodige ventilatie

ZR ventilatieroosters

Winddruk-geregelde ventilatie

Voorverwarming ventilatielucht

Geen koude ventilatielucht meer uit de roosters

Vraaggestuurd ventileren

Ventileer per ruimte, regeling op CO2 of vocht

Dingen die je ook kunnen interesseren


Ventilatiewarmtepomp met boiler

Meer warmte uit ventilatielucht terugwinnen

Luchtverwarming

Ventileren, verwarmen en koelen in één

Comfortvloer

Ventileren, verwarmen en koelen via de vloer

Grondbuisventilatie

Duurzame warmte en koude uit de bodem