Skip to main content
  • Ventilatiesysteem D (balansventilatie)

Wat is ventilatiesteem D?

Balansventilatie is een vorm van mechanische ventilatiesysteem waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht in balans is met de hoeveelheid afvoerde vervuilde lucht. Het is een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator, een warmtewisselaar (warmte terugwin unit: WTW), en een aantal luchtkanalen. De verse lucht wordt ingeblazen in de verblijfsruimtes zoals de woonkamer of slaapkamer, afzuiging gebeurd in de badkamer, wc en de keuken Hierdoor ontstaat een comfortabele en constant luchtklimaat in de woning.

Handmatige of automatische regeling voor optimale luchtkwaliteit

Een groot voordeel aan balansventilatie is dat er verschillende manieren zijn waarop het systeem bediend kan worden. Een standaard systeem heeft vaak drie ventilatie standen, er zijn ook systemen met een CO2 sensor en/of vochtsensor. Het ventilatiesysteem bewaakt continue de hoeveelheid kooldioxide en de luchtvochtigheid in de lucht. Als deze waarde te hoog worden zal het systeem meer gaan ventileren totdat de luchtwaardes weer normaal zijn.

Welke ventilatiesystemen zijn er?

Voor elke woning is een van energiezuinig ventilatiesysteem met warmteterugwinning beschikbaar. Het bestaande ventilatiesysteem bepaald welke mogelijkheden er zijn. Klik op het ventilatiesysteem welke in de woning aanwezig is en lees hoe je gezond en energiezuinig kan ventileren.

De voordelen van balansventilatie met WTW

  • Energiezuinig ventilatiesysteem. In combinatie met een WTW kan meer dan 90% van de warmte kan worden teruggewonnen)

  • Bij systemen met warmteterugwinning (WTW) heb je geen last meer van koude luchtstromen.

  • De inkomende lucht kan worden gefilterd door middel van pollenfilters en andere speciale filters. Mensen met allergieën hebben hierdoor minder snel last van problemen met de luchtwegen.

  • Bij gebruik van sensoren kan de hoeveelheid verse lucht kan nauwkeurig worden geregeld zodat de luchtkwaliteit altijd optimaal is.

  • Alle ruimtes worden altijd even goed geventileerd.

Misverstanden over ventilatiesysteem D

Bij ventilatiesysteem D (balansventilatie) mogen de ramen niet open

“Ramen kunnen en mogen zeker wel geopend worden, het balansventilatiesysteem raakt daardoor ook niet defect, wél werkt het dan minder energiezuinig”.

Balansventilatie heeft geen onderhoud nodig

Het is belangrijk om je ventilatiesysteem regelmatig te laten onderhouden. Om de goede werking te behouden is het van belang om op drie verschillende momenten aandacht te besteden aan het onderhoud van je WTW unit:

  • Laat periodiek de filters vervangen.
  • Laat iedere 2 jaar klein onderhoud uitvoeren. Hierbij worden de ventielen van de kanalen gereinigd, evenals de WTW unit zelf.
  • Laat iedere 5 à 6 jaar groot onderhoud uitvoeren. Hierbij worden de ventielen, WTW-unit en de toe- en afvoerkanalen grondig gereinigd.

Bij regelmatig onderhoud zorg je voor gezonde luchtkwaliteit in huis, een zuinige werking en een langere levensduur van je ventilatiesysteem.

Comfortabel en energiezuinig ventileren

Vanwege de voordelen voor gezondheid, duurzaamheid en comfort besteden we veel aandacht aan een geschikt ventilatiesysteem voor iedere situatie. Nieuwe en slimme ventilatiesystemen bieden een hoog comfort  in combinatie met minimaal of geen energieverlies. Sensoren kunnen bepalen of en waar geventileerd moet worden en de warmte in de ventilatielucht kan worden teruggewonnen om je huis op temperatuur te houden.

Dingen die je ook kunnen intersseren


Luchtverwarming

Ventileren, verwarmen en koelen in één

Comfortvloer

Ventileren, verwarmen en koelen via de vloer

Grondbuisventilatie

Duurzame warmte en koude uit de bodem

Hybride ventilatie- warmtepomp

Snel en eenvoudig warmte uit ventilatielucht terugwinnen