We zien ze allemaal steeds vaker opduiken, langs wegen, bij dorpen en steden en langs kanalen: windmolenparken of hoge windturbines. Vanuit financieel oogpunt gezien, lijkt deze vorm van groene stroom misschien een interessante investering. Maar hoe zit dat eigenlijk met windmolens in de bebouwde kom?
Kleine windturbines in de bebouwde omgeving zijn altijd een hoofdpijndossier geweest voor omwonenden, adviseurs en installateurs. De geïntroduceerde ontwerpen waren vaak goedbedoeld maar niet rendabel of niet opgewassen tegen de harde realiteit van het Nederlandse klimaat. Door begroeing, bebouwing of te lage plaatsing vallen de opbrengsten dikwijls tegen en er is vrijwel altijd onderhoud nodig.
Alle exotische ontwerpen ten spijt, de energie-opbrengst van een windturbine wordt voor het grootste deel bepaald door het oppervlak waarin de turbinebladen draaien en de windsnelheid. Natuurlijk kan de windsneheid een deel van het gemis aan oppervlakte goed maken als je bijvoorbeeld dicht bij de zee woont of in de polder. Plaatsing in een woonwijk is echter voorsorteren op teleurstelling, draaien van de rotorbladen bij weinig wind betekend namelijk niet dat er (veel) stroom opgewekt wordt. De gemiddelde windsnelheid moet namelijk meer dan 3 meter per seconde zijn om enige opbrengst te hebben. Zie ook de windkaart van het KNMI hiernaast. Normaal is rood niet goed maar op deze kaart zijn de rode gebieden juist optimaal om windturbines te plaatsen.
Een kleine windturbine kan wel werken op een locatie waar het flink waait. Alleen op locaties met veel wind wekken kleine windturbines voldoende stroom op om duurzaam en rendabel te zijn. Voordat je een kleine windmolen gaat plaatsen moet je wel onderzoek doen naar de hoevelheid wind in jouw omgeving. Houd in gedachten dat er windsterkte van meer dan 5,5 m/s nodig is voor kleine windturbines.
Woon je aan de kust of op het platteland, dan is de kans groter er voldoende wind is dan wanneer je in de stad woont. En wil je dan toch een kleine windmolen plaatsen op je dak in de bebouwde omgeving? Zorg dan dat de molen boven ander huizen en begroeing uitsteekt. Een flat, of een ander gebouw van minstens 20 meter hoog is ideaal. Laat ook het dak onderzoeken of deze het gewicht van de installatie kan dragen.
Kleine windmolens met een diamater tot 3 meter in een woonwijk zijn vrijwel nooit rendabel, het potentieel van middelgrote windturbines om de energietransitie te versnellen blijft echter zeker wel interessant. We spreken over middelgroot bij een vermogen van 10 tot 300 kW of een masthoogte van ca. 50 meter. Waar het mogelijk is, zijn grotere en hogere windturbines rendabeler. Veel gemeentes hebben echter geen geschikte locatie voor grote windturbines, kleine en middelgrote turbines kunnen dan een uitkomst bieden.
Stappenplan
Kleine maatregelen
Mogelijkheden per bouwjaar
Warmtepomp-check
50 graden verwarmingstest
Subsidie en financiering
Grijs naar groen
De Lange Schaft 9G
3991 AP Houten
T: 085-2129316
E : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.