Skip to main content
  • Duurzaam ondernemen

Een duurzaam bedrijf heeft aantrekkingskracht

Onze economie moet duurzamer, in 2050 zelfs gasvrij. Ook het bedrijfsleven zal moeten vergroenen. Goed nieuws voor jouw bedrijf en het milieu want duurzaam ondernemen levert naast milieu- en maatschappelijk rendement ook financiële winst op. Bedrijven die duurzaam ondernemen, maken hun bedrijf toekomstbestendig en zijn aantrekkelijk voor klanten, overheden en personeel.
Dus ook voor jouw bedrijf heeft duurzaam ondernemen grote voordelen. 

  • Energiedak

  • Plafond verwarming/koeling

  • Energiezuinig ventileren

  • Groen dak

De voordelen van duurzaam ondernemen

  • Kostenbesparing door een lager energiegebruik
  • Vaak langere afschrijving investering
  • Minder afval of minder grondstoffen
  • Verhoogde efficiëntie
  • Gemotiveerd personeel
  • Betere concurrentiepositie
  • Meer innovatie binnen het bedrijf/regio

Nieuws voor ondernemers

Subsidieregeling mkb-ondernemers verduurzamen pand of processen

Wil je als mkb-ondernemer energie besparen of een duurzame bedrijfsvoering? Ga dan aan de slag met de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM). Deze subsidie loopt tot 30 september 2022. Deze regeling geeft je als ondernemer de mogelijkheid subsidie aan te vragen voor advies over en ondersteuning bij het verduurzamen van bedrijfspanden of bedrijfsvoering. De subsidieregeling is voor mkb-ondernemingen tot 250 werknemers (fte’s) en een jaaromzet van maximaal € 50 miljoen, die 1 of meer bedrijfspanden hebben of een bedrijfspand (of ruimte daarin) huren én niet onder de wettelijke energiebesparingsplicht vallen. Het bedrijfspand mag per jaar niet meer dan 25.000 m3 aardgas(equivalent) en 50.000 kWh elektriciteit verbruiken. Dit betreft een subsidie voor de kosten van een op maat gemaakt energieadvies. Denk hierbij aan het aanbrengen van muur-, vloer- of dakisolatie of isolatieglas. Of installatie van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen of andere energiezuinige installaties.

Energielabel C voor kantoor voorkomt boete

Kantoorgebouwen groter dan 100 m2 moeten vanaf 2023 volgens de wet energielabel C of hoger hebben. Als het kantoorpand vanaf dat jaar energielabel D of lager heeft, riskeer je als eigenaar ervan een boete van maximaal 81.000 euro of moet je het pand sluiten. Voorkom dit door 1 of meer van deze 5 duurzame oplossingen toe te passen.

Meeste bedrijven kennen Europese richtlijn duurzaamheidsrapportage niet

Het merendeel (72%) van het Nederlandse bedrijfsleven is niet bekend met de nieuwe Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage in het jaarverslag. Volgens de Europese Unie moeten bedrijven met meer dan 250 medewerkers vanaf 2023 voldoen aan deze op stapel staande wetgeving. Ondernemers vinden de aandacht voor duurzaamheid een goede zaak maar vrezen voor toenemende kosten, regeldruk en gebrek aan kennis. Dat blijkt uit de Nationale ESG-barometer waarin KPMG vanaf nu elk jaar inzicht geeft in de status van de duurzaamheidsagenda van ondernemend Nederland.