Skip to main content

Stappenplan naar een duurzame woning

Op weg naar een aardgas-vrije toekomst

Grijs naar groen helpt je bij het energiezuinig, comfortabel of aardgasvrij maken van jouw woning. Er zijn namelijk veel dingen die je zelf kan doen om jouw woning zuiniger te maken zoals kleine maatregelen maar je kan ook kiezen voor het laten uitvoeren van isolatie of het opwekken van duurzame energie. Met dit stappenplan heb je een duidelijk overzicht van de stappen die je kan zetten en de volgorde.

In stappen energie besparen en opwekken

Energie besparen

  • 1. Eenvoudige besparingen

    Bijna iedereen kan zonder hoge kosten en veel moeite zelf energie besparen. Met een bewuster gedrag en kleine maatregelen kan je vaak wel honderden euro’s per jaar besparen.

    Bekijk hoe je eenvoudig energie kan besparen

  • 2. Eerst goed en energiezuinig ventileren

    In veel oudere woningen is de ventilatie niet of onvoldoende geregeld. Hierdoor loop je gezondheidsrisico’s als je de woning helemaal dicht gaat maken bij het isoleren.
    Zorg dus eerst dat je goed ventileert voordat je gaat isoleren. Het mooie is dat je in met moderne ventilatiesystemen veel energie kan besparen in vergelijking met oude ventilatiesystemen.

    Bekijk alle ventilatiesystemen met warmte teugwinning

  • 3. Isoleren

    Hoe ouder de woning, des te meer energie je kan besparen met isolatie.

    Bekijk alle isolatiesoorten of de maatregelen per bouwjaar

  • 4. Kieren dichten

    Door naden en kieren dicht te maken zal je de warmte binnen houden en zal je vanzelf eenvoudig energie gaan besparen.

    Meer over kierdichting

Energie opwekken en opslaan

  • 1. Hybride of all-E warmtepomp

    Een warmtepomp is op dit moment de beste vervanger van jouw cv-ketel of stadsverwarming. Is jouw huis nog niet geschikt voor volledig verwarmen met een warmtepomp, dan kan je met een hybride warmtepomp ook veel besparen.

    Bekijk de mogelijkheden van warmtepompen

  • 2. Zonnepanelen

    Met eigen zonnepanelen bespaar je direct op je stroomrekening.

    Lees meer over zonnepanelen en zonnedakpannen

  • 3. Thuisbatterij

    We gaan er mee te maken krijgen vanaf 2025; de afbouw van de salderingsregeling. Hierdoor krijg je minder voor je zelfopgewekte stroom waardoor het slim kan zijn om zelf opgewekte stroom op te slaan.
    Met een thuisbatterij verdubbel je in veel gevallen het verbruik van je zelf opgewekte zonnestroom.

    Bekijk de systemen voor het opslaan van je eigen stroom

Dit kan je ook verder helpen

Lees verder

Maak jouw energie slimmer

Lees verder

StorEdge, slimme stroomopslag

De combinatie van zonne-energie met batterijopslag verandert de manier waarop we energie verbruiken en creëert nieuwe kansen voor bezitters van PV-systemen. Door de overtollige productie van zonne-energie op te slaan in een batterij, kan je jouw energieverbruik controleren en het gebruik van zonne-energie voor de eigen woning maximaliseren. Zo worden we minder afhankelijk van fossiele energie.

  • Meer gebruik van zonne-energie

    De overtollige productie van zonne-energie wordt opgeslagen in een batterij en kan wanneer nodig gebruikt worden, dag of nacht

  • Lagere elektriciteitsrekening

    Gebruik batterijopslag om de woning van energie te voorzien en minder of goedkopere elektriciteit te kopen van het netwerk

  • Meer onafhankelijk

    Beperk de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en bescherm huiseigenaren tegen stijgende elektriciteitskosten

SolarEdge installaties optimaliseren met StorEdge

De StorEdge DC-gekoppelde oplossing combineert de baanbrekende omvormertechnologie van SolarEdge met moderne systemen voor batterijopslag. Ze wordt gevoed door een enkele omvormer en biedt hogere energieproductie, geavanceerde veiligheid en monitoring op paneelniveau.

Meer energie

  • DC-gekoppelde oplossing voor hoge systeemefficiëntie

  • Zonne-energie wordt rechtstreeks in de batterij opgeslagen

  • Geen bijkomende omzettingen van AC naar DC en terug naar AC

  • Geoptimaliseerd vermogen op paneelniveau voor hogere energieopbrengst

Eenvoudig ontwerp en installatie

  • Een enkele, intelligente omvormer voor zonne-energie en opslag

  • Geschikt voor installatie binnen en buiten

  • Geen speciale kabels vereist – dezelfde PV-kabels worden gebruikt

Overzicht en veiligheid

Volledig inzicht en eenvoudig onderhoud

  • Volg de batterijstatus, productie van zonne-energie en het eigen verbruik op het monitoringplatform van SolarEdge

  • Diagnose op afstand en upgrades van de firmware voor omvormer en batterij

  • Onmiddellijke verificatie ter plaatse voor aansluiting en configuratie van batterij

Geavanceerde veiligheid

  • De spanning van het panelenvlak en de batterij wordt automatisch verlaagd tot een aanraakveilige spanning bij uitschakeling van de AC

  • Voldoet aan de hoogste veiligheidsvoorschriften

‘s Werelds nummer 1 zonne-energiesysteem voor thuis

Waarom kiezen de meeste huiseigenaren voor een zonne-energiesysteem met SolarEdge? Het antwoord is simpel. SolarEdge-systemen leveren meer elektriciteit, en dat is waarvoor u een zonne-energiesysteem aanschaft.

Elk zonnepaneel op uw dak is verbonden met een SolarEdge Power Optimizer, waardoor het een slim paneel wordt. In combinatie met onze zeer efficiënte omvormers wekken ze de maximale hoeveelheid energie op, ongeacht schaduw, vervuiling en andere factoren, om uw huis meer elektriciteit te leveren gedurende de levensduur van het systeem.

Lees verder

Naar lagere temperatuur en meer comfort

Meer comfort en energiebesparing

Het is voor iedereen belangrijk om het in de winter warm en comfortabel te hebben in je eigen huis. Dit betekend dan ook dat de warmte uit de radiator of convector ervoor moet zorgen dat het warm wordt in huis. Vaak ontstaan er koude plekken in huis door verminderde muur/vloer isolatie of koude ramen. Soms wordt nagelaten om grotere radiatoren of convectoren te plaatsen bij een extra uitbouw of bij het bouwen van een erker. Hierdoor ontstaan comfort problemen.

De intelligente radiator ventilatoren van ClimateBooster zorgen ervoor dat de huidige radiatoren en convectoren 50% tot 80% efficiënter worden, waardoor de warmte beter verdeelt wordt. Daarnaast is de ruimte tot 2 keer sneller opgewarmd. Zo kan je eenvoudig en snel een comfortprobleem oplossen zonder aan uw verwarming te hoeven sleutelen!

  • Direct 20% gas besparen met het huidige afgiftesysteem en tot 35% met waterzijdig inregelen

  • Zorgt voor een snellere opwarming van ruimtes door verbeterde afgifte en warmteverdeling

  • Ten opzichte van standaard condities kan de aanvoertemperatuur met 15°C dalen, met behoud van vermogensafgifte

  • Laag energieverbruik (gemiddeld 4 watt op vol vermogen) en laag geluidsniveau (max. 24 dB) door intelligente regeling

  • De stilste en best presterende, BCRG gecertificeerde, radiatorventilator vandaag de dag op de markt

  • Eenvoudig en snel te monteren en plug-and-play

  • Biedt tevens mogelijkheden voor koeling

  • Nooit meer koud in huis

    Heb je last van tochtplekken in huis of duurt het té lang voordat het huis 's ochtends warm wordt? De ClimateBoosters zorgen ervoor dat jouw huis 2x sneller opwarmt en dat koude plekken verleden tijd zijn.

  • Tot 15% energie besparen

    Energie besparen zonder aan de verwarming te sleutelen? ClimateBooster maakt radiator & convector 50 tot 80% efficiënter waardoor de keteltemperatuur met 15 graden lager kan zonder het koud te krijgen.

  • Lage temperatuur verwarming

    Je hebt een warmtepomp of wilt er eentje aanschaffen maar nog geen lage temperatuur verwarming? ClimateBooster voorkomt vaak een grote investering in een nieuw warmteafgifte systeem.

Bestel ClimateBooster met 10% korting met code GRIJSNAARGROEN10%

  • Radiator Pro

    Geschikt voor radiatoren

  • Convector Canal Pro

    Geschikt voor in convectorputten

  • Convector Pro Wall

    Geschikt voor convectoren

ClimateBooster is een makkelijke oplossing waarmee energiebesparing en comfort worden geholpen. Deze maatregel kan je ook zelf uitvoeren waardoor je nog meer kan besparen. Je krijgt ook nog 10% korting met code GRIJSNAARGROEN10%

Meer kleine besparingsmaatregelen

Lees verder

Slim hoor, je eigen stroom opslaan

Meer rendement op je zonnepanelen

Het belangrijkste voordeel van een thuisbatterij voor jouw zonnepanelen is dat de opgewekte zonne-energie niet direct gebruikt hoeft te worden.  Zonnepanelen wekken overdag stroom op terwijl de meeste stroom 's morgens en 's avonds word gebruikt. Een thuisbatterij kan de stroom van overdag opslaan voor wanneer je deze nodig hebt op momenten dat de zonnepanelen geen stroom geven. Hierdoor gebruik je meer eigen zonnestroom en ontlast je het stroomnet.

Je eigen stroom opslaan heeft voordelen

Salderen afgebouwd vanaf 2025
Met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van de salderingsregeling, deze regeling houdt in dat de prijs van stroom die je gebruikt even hoog is als de stroom die je terug levert aan het elektriciteitsnet. Vanaf 2025 is deze vergoeding jaarlijks lager, dat betekend dat de prijs van stroom hoger is als de vraag hoog is en er weinig duurzame stroom op het elektriciteitsnet komt en lager is als alle zonnepanelen stroom leveren. Het verschil in stroomprijs kan oplopen tot honderden procenten, met een thuisbatterij kan je de goedkope stroom van overdag dus opslaan voor de momenten dat de stroomprijs hoog is. Zo bespaar je flink op jouw energiekosten.

Minder afhankelijk van onduidelijke stroom
Ook ben je met een eigen opslagsysteem voor zonnepanelen nog minder afhankelijk van jouw energiemaatschappij omdat je minder (niet zelf opgewekte) stroom hoeft te gebruiken.

Hoe werkt een thuisbatterij?

  • Waarom zou ik zelf stroom opslaan?

    Wanneer je zelf zonnepanelen hebt, verbruik je de elektriciteit die je opwekt niet altijd meteen zelf. Het overschot aan stroom gaat dan terug naar het elektriciteitsnet. De elektriciteit die je ‘s avonds nodig hebt, moet je opnieuw kopen. Een thuisbatterij biedt in zulke gevallen uitkomst. Deze maakt het namelijk mogelijk om het teveel aan opgewekte elektriciteit op te slaan en te gebruiken wanneer je zonnepanelen onvoldoende elektriciteit produceren. Omdat we na 2023 te maken krijgen met variabele stroomprijzen op basis van vraag en aanbod kan een thuisbatterij voorkomen dat je stroomrekening te hoog oploopt.

  • Omvormer of hybride omvormer

    Een thuisbatterij wordt altijd geplaatst in combinatie met een geschikte omvormer. Een reguliere omvormer bij een pv-installatie zet de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken, om in wisselstroom voor gebruik in je woning of teruglevering aan het net. Een batterij werkt echter met gelijkstroom. Daarom heb je een omvormer nodig die in twee richtingen werkt: hij zet wisselstroom uit de omvormer om in gelijkstroom om de batterij te laden en zet de gelijkstroom uit je batterij om in wisselstroom voor je toestellen. Wie al zonnepanelen heeft en een thuisbatterij wil plaatsen, heeft dus een nieuwe of bijkomende omvormer nodig voor de batterij. Wie een nieuwe pv-installatie met thuisbatterij wil installeren, kan beter meteen voor een hybride omvormer kiezen. Dat is ook verstandig als je vandaag alleen zonnepanelen plaatst en eventueel later een thuisbatterij wil kopen.

  • Hoe groot moet de batterij zijn?

    Een thuisbatterij moet voldoende capaciteit hebben om zoveel mogelijk van jouw eigen zonnestroom zelf te kunnen gebruiken. Het is belangrijk te weten dat een thuisbatterij bedoeld is om het stroomgebruik van de avond en nacht zoveel mogelijk te overbruggen, niet om een langere periode zonder zon door te komen. In een optimale situatie wordt de batterij overdag volledig opgeladen en is deze weer leeg als de zonnepanelen weer beginnen te produceren. Wanneer er ‘s ochtends nog elektriciteit in je batterij zit, kan er minder zonne-elektriciteit in worden opgeslagen en lever je  weer meer terug aan het net. Het heeft dus weinig zin om een te grote (overgedimensioneerde) batterij te plaatsen, deze zou je niet voldoende kunnen opladen en ontladen.In dat geval werkt de werkt de batterij niet optimaal en geeft niet het ideale rendement ten opzichte van de investeringskosten.
    De vuistregel voor de keuze van de capaciteit is: Wp vermogen PV-installatie : 650 = opslagcapaciteit thuisbatterij* 
    * Bij zuidelijk georiënteerde en goed gedimensioneerde PV installatie ten opzichte van gebruik woning.

Welke types thuisbatterijen zijn er?

Bij de keuze voor een geschikte thuisbatterij komt heel wat kijken. Naast het benodigde vermogen en de technische specificaties spelen ook de prijs en milieu-impact een belangrijke rol. Hieronder een overzicht van de meest toegepaste thuisbatterijen met hun eigenschappen.

Zout-water


Zout water is een veilige, onderhoudsarme en milieuvriendelijke vorm van energieopslag. Deze batterijen hebben echter een lage energiedichtheid, waardoor ze meer ruimte vragen dan de alernatieven. Deze batterij kan zeer goed tegen diepe ontladinge, de maximale ontladingsstroom is echter lager.

Meer hierover

Li-ion


De Li-ion accu is de meest gebruikte thuisbatterij vanwege de hoge energiedichtheid en het relatief lage gewicht. Deze technologie is door de grotere energieinhoud echter gevoeliger voor brand. De grondstoffen voor productie zijn eindig en de batterijen kunnen slechts gedeeltelijk worden hergebruikt.

Lood-zuur


Lood-zuur batterijen zijn de voordeligste thuisbatterijen op de markt. Het is een geschikte batterij voor waar een groot vermogen nodig is. Lood-zuur batterijen zijn zwaarder en nemen meer ruimte in dan Li-ion. De batterijen zijn niet goed bestand tegen diep ontladen en hebben een korte levensduur.

Systeemaanbieders

Dingen die je ook kunnen interesseren

Lees verder

Muurverf met een keramisch filter

ClimateCoating is een hightech keramisch filter. Het keramische filter heeft een grote, positieve invloed op de temperatuur -en vochtregulering, lichtreflectie en de akoestiek. Het is dun, extreem sterk en kan binnen en buiten worden toegepast. Het is bovendien een gecertificeerd milieuvriendelijk vloeibaar keramisch filter met een zeer lange levensduur en eigenschappen, die zowel het leefcomfort en binnenklimaat in een ruimte verbeteren en de energiekosten verlagen.

Het effect van ClimateCoating

Naast het energiebesparende effect van ClimateCoating zal ook het binnenklimaat duidelijk anders worden. Koudeval en kille muren zullen verminderen, de luchtvochtigheid zal beter worden gereguleerd en door de refelcterende eigenschappen van deze coating zal het lichter zijn in de woning.

Geluid van buiten klinkt minder hard, galmen wordt minder.
ClimateCoating producten hebben door het keramische filter ook een goed effect op de ruimtelijke akoestiek. Het vermindert het ‘galmeffect’.

Dit moet je wel weten over de werking van dit product

Wij moeten hier wel bij vermelden dat het effect van dit product zwaar leunt op reflectie (het terugkaatsen van warmte) en vrijwel niet op isolatie (warmteweerstand). Stralingswarmte van je eigen lichaam en warmte uit de ruimte waar je bent, zal door dit effect gedeeltelijk wordt teruggekaatst, waardoor het sneller behaaglijk zal aanvoelen. Door dit effect zal je minder snel geneigd zijn om de thermostaat hoger te zetten zodat je energie bespaard. Maar omdat dit product bij hoge temperaturen ook zijn werk doet, zal het in de zomer warmer aanvoelen dan je gewend bent.

De eigenschappen van ClimateCoating

  • Warmtereflectie

    Met ClimateCoating behandelde binnenwanden (en/of plafonds) reflecteren de warmte-energie voor een belangrijk deel weer terug de ruimte in. Dit betekent dat niet alle warmte door de gevel de ruimte verlaat! Het filter, dat voor een belangrijk deel bestaat uit keramische microscopische bolletjes, verdeelt deze warmte naar alle kanten waardoor de ruimte snel maar vooral ook gelijkmatig wordt verwarmd.
    Hierdoor ontstaat er een geringere werveling van de interieurlucht waardoor het comfort in de ruimte wordt verbeterd. Het bekende probleem van een warm hoofd en koude voeten, behoort tot het verleden, muren stralen geen koude meer af en die tochtstroom is voorgoed verdwenen!
    Het effect van ClimateCoating is een behoorlijke besparing (gemiddeld 10%) op de energierekening omdat minder warmte nodig is om de gewenste interieurtemperatuur te bereiken en te handhaven.

  • Zonlichtreflectie

    Het keramische filter, verwerkt in de buiten- en daktoepassingen van ClimateCoating, werkt in hoge mate zonlichtreflecterend waardoor gebouwen niet overmatig opgewarmd worden. Dit scheelt, met name bij platte daken, enorme koelkosten. Reductie van warmtelast op een gebouw vanwege zonlichtreflectie betekent een (koel)energiebesparing in dezelfde mate!
    De zonlichtreflectie reikt tot 86% bij de kleur wit maar ook donkere kleuren geven hogere reflectiewaarden dan standaard als gevolg van deze keramische filtertechnologie (een aantrekkelijk unicum voor architecten).
    Door de keramische bestanddelen van ClimateCoating op de buitengevel blijft de warmte ’s zomers vooral buiten en ’s winters houden de muren de warmte vast. Het keramische filter biedt daarnaast een hoge bescherming tegen schadelijke UV-straling waardoor de kans op verbleken minder groot is.

  • Geluid

    ClimateCoating producten hebben door het keramische filter een goed effect op de ruimtelijke akoestiek. Het vermindert het ‘galmeffect’ en alles wat je zegt klinkt warmer. In 2011 zijn in het Laboratorium voor Akoestiek van Peutz BV te Mook, geluidsabsorptiemetingen uitgevoerd aan ClimateCoating Interieur. Ook voor geluiddempende materialen kan ClimateCoating worden ingezet, zij het onder bepaalde voorwaarden.

  • Diffuse Lichtreflectie

    Door significant méér weerkaatsing van licht via wanden en plafonds is er met ClimateCoating LUMEN minder (kunstmatig) licht nodig en kan het aantal kunstlichtbronnen worden verminderd. Hierdoor is er minder energie nodig om een gebouw te verlichten en daalt zodoende de energierekening en CO2-uitstoot. ClimateCoating LUMEN kan een ruimte echt lichter maken en zo bijdragen aan een meer duurzame wereld.
    De keramische filtertechnologie verhoogt de verlichtingssterkten van wanden en plafonds ten opzichte van de taakgebieden en kan daarbij zorgen voor een juiste helderheidbalans binnen de ruimte. Ook zorgt deze techniek voor een hogere gelijkmatigheid van de verlichting en kan daarmee hinderlijke contrast-verschillen voorkomen (zonder zichtbare spiegeling, minder schaduwvlakken).
    ClimateCoating LUMEN brengt ontwerp en functionaliteit naar een hoger niveau en draagt bij aan gezondheid, welzijn, (werk)plezier en de productiviteit van mensen in kantoren, scholen, zorgcentra en andere commerciële omgevingen.
    Extern en onafhankelijk licht-onderzoek volgens NEN 1891 door Meutzner Light Vision toont in het brede kleurengamma van ClimateCoating LUMEN aan dat deze geavanceerde verf “best in class” waarden behaalt, die veel hoger zijn dan van de reguliere professionele bouwverven. De minimale verbetering (bij wit, RAL 9010) geeft al een verbetering te zien van maar liefst 12%! Andere, donkere kleuren geven nog grotere verbeteringen te zien.

  • Opslag en afgifte van waterdamp

    Bij hoge luchtvochtigheid ontstaat condensvorming op koude plaatsen op wanden en plafond. Wanneer deze met ClimateCoating behandeld worden, ontstaat een vergroot, keramisch oppervlak met daarin allerlei, minuscuul kleine, holle poriën (micro-capillaren). Het keramische filter compenseert een (te) hoge luchtvochtigheid door waterdamp tijdelijk op te slaan in deze poriën; de piekbelasting aan vocht wordt dus in feite ‘afgetopt’. Bij een verlaging van de luchtvochtigheid, bijvoorbeeld wanneer het raam wordt opengezet, geeft ClimateCoating de waterdamp weer terug aan de ruimte. Hierbij is het filter dusdanig ingesteld dat de relatieve luchtvochtigheid rond ca. 55% gehouden wordt. Door deze vochtregulerende werking voelen wanden en plafond ook droger aan.

  • Dampdoorlatend

    Het keramische filter van ClimateCoating heeft een open structuur waardoor vocht uit de gevel kan worden onttrokken. Hierbij is tevens ruimte voor het onttrekken van eventuele zouten. Deze zouten worden door het filter naar de oppervlakte getrokken alwaar het zich op de oppervlakte kristalliseert. Veelal kan men met een droge borstel deze zoutkristallen verwijderen en blijft er een onbeschadigde wand achter.

  • Schimmelwerend

    Bij hoge luchtvochtigheid ontstaat condensvorming op koude plaatsen op wanden en plafond. Wanneer deze met ClimateCoating behandeld worden, ontstaat een vergroot, keramisch oppervlak met daarin allerlei, minuscuul kleine, holle poriën (micro-capillairen). Het keramische filter compenseert een (te) hoge luchtvochtigheid door waterdamp tijdelijk op te slaan in deze poriën; de piekbelasting aan vocht wordt dus in feite ‘afgetopt’. Bij een verlaging van de luchtvochtigheid, bijvoorbeeld wanneer het raam wordt opengezet, geeft ClimateCoating de waterdamp weer terug aan de ruimte. Door deze vochtregulerende werking voelen wanden en plafond ook droger aan. Schimmels wordt zodoende hun voedingsbodem ontnomen.

  • Waterafstotend

    Het energiebesparende effect van de buitentoepassingen van ClimateCoating kan worden verklaard door het vochtregulerende filter.
    Materialen met een hoge vochtigheid geleiden warmte beter dan materialen met een laag materiaal vochtgehalte. Het is dus belangrijk om het vochtgehalte in de gevel zo laag mogelijk te krijgen en te houden.
    Het vochtregulerende keramische filter in ClimateCoating zorgt ervoor dat het vochtgehalte in de gevel daalt.
    Deze technologie werkt door haar samenstelling vochtregulerend. Op het moment dat er geen sprake is van een vochtbelasting van buiten (regen, mist e.d.) is ClimateCoating damp-open en wordt vocht in de constructie afgevoerd door verdamping. In geval van een vochtbelasting van buiten sluit ClimateCoating haar keramische filter en kan vocht de achterliggende constructie niet binnendringen.
    In de basis is er dus sprake van een damp-open filter door de (microscopische) bolletjes structuur van ClimateCoating. Bij een vochtbelasting van buiten is ClimateCoating damp- en waterdicht. Dit is een principieel verschil met traditionele verven die een constante dampeigenschappen hebben.
    Onderzoek wijst uit dat toepassing van ClimateCoating leidt tot een energiebesparing van zo’n 10-20%, voornamelijk bij constructies met een lage warmteweerstand.

  • Algenwerend

    Het vochtregulerende keramische filter in ClimateCoating zorgt ervoor dat het vochtgehalte in de gevel daalt.
    Deze technologie werkt door haar samenstelling vochtregulerend.
    Op het moment dat er geen sprake is van een vochtbelasting van buiten (regen, mist e.d.) is ClimateCoating damp-open en wordt vocht in de constructie afgevoerd door verdamping. In geval van een vochtbelasting van buiten sluit ClimateCoating haar keramische filter en kan vocht de achterliggende constructie niet binnendringen. Hierdoor wordt het risico van ongewenste begroeiing, welke als bijverschijnsel van condensvorming en blijvend vochtige gevels veelvuldig ontstaat, verminderd.
    De damp-open structuur van ClimateCoating met micro-capillaren ontvochtigt de gevel en ontneemt schimmels, algen en mossen hun voedingsbodem.
    Giftige bestanddelen zijn derhalve in de verf niet nodig. De keramische bestanddelen laden zich niet statisch op, daardoor zijn de vuilafzettingen gering. Het weinige vuil kan relatief eenvoudig met water en eventueel reinigingsmiddel worden verwijderd.

Meer kleine besparingsmaatregelen

Lees verder