Warmte terugwinning uit douchewater

 

Douche WTW systemen, bespaar tot 62% op energie.

Tijdens het douchen gebruik je gemiddeld 60 tot 80 liter warm water dat direct daarna in het riool stroomt. Dat is natuurlijk zonde van kostbare energie! Met een douche-wtw (Douche warmte terugwin installatie) hergebruik je deze restwarmte om koud aanvoerwater voor te verwarmen.Door de warmtewisselaar verwarm je alvast het koude water, dat naar de douchemengkraan gaat, voor. Daardoor hoeft de warmwatervoorziening zoals een warmtepomp of cv-ketel minder heet water te leveren.
Dit geeft dan ook een flinke besparing op energie voor warm water en kan oplopen tot wel 62%.


 • Douchegoot WTW

  Bespaar tot 52% op warm water

  Bij een standaard douchegoot stroomt warm douchewater direct naar het riool. Om zoveel mogelijk warmte aan het douchewater te onttrekken is de douchegoot-wtw uitgerust met een koperen warmtewisselaar. Hierbij stroomt het warme douchewater eerst over de koperen buizen en geeft de energie af aan het koude leidingwater. Hierdoor hoeft de warmtepomp of cv-ketel minder heet water te leveren om de gewenste temperatuur te bereiken en kan hierdoor soms worden volstaan met een kleinere warmteopwekker en/of boiler.

 • Dochepijp WTW

  bespaar tot 62% op warm water

  Tijdens het douchen stroomt warm douchewater zo het riool in. Om de restwarmte te hergebruiken zijn ook douchepijp-wtw’s ontwikkeld die warmte terugwinnen in een verticale opstelling.
  Door deze tussen de afvoer van de douche en het riool te plaatsen, glijdt het warme water eerst langs de wand van de warmtewisselaar. Hierbij geeft het de restwarmte af aan de koperen wanden. Aan de andere kant stroomt koud leidingwater dat door deze energie warmer naar de douchemengkraan, warmtepomp of cv-ketel stroomt. De warmtepomp of cv-ketel hoeft hierdoor minder heet water te leveren en dat scheelt flink in de energiekosten.


Lees verder

Waterbesparende maatregelen

Maatregelen en tips om water te besparen

Besparen op drinkwater

Slechts 0,6% van al het water is direct geschikt als drinkwater!
In Nederland is tot nu toe altijd voldoende schoon water beschikbaar. Door verdroging, verzilting en vervuiling wordt drinkwater schaarser en duurder. Water besparen is makkelijker dan je denkt, en natuurlijk bespaar je ook op de kosten. Op deze pagina kan je tips en maatregelen vinden om water te besparen. 

Nr 1: de douche

Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 8,3 minuten verbruik je ongeveer 70 liter drinkwater. Dat is meer dan de helft van het drinkwater dat je dagelijks gebruikt. Vaak kan je met een eenvoudige aanpassing veel water, energie en geld besparen.

 • Niebla douchekop 10% korting

  Besparing € 25,- tot € 110,-

  Deze waterbesparende douchekop gebruikt slechts 5 tot 5,5 liter per minuut. Dat is  en 50% minder dan een normale douchekop en 30% minder dan een reguliere ‘waterbesparende’ douchekop. Ook leverbaar in regendouche, combi uitvoering en voor sportaccomodaties. Gebruik code "groendouchen" voor 10% korting

  Lees meer....

 • Comfortsaver

  Besparing € 25,- tot € 110,-

  De Comfortsaver zorgt dat er miljoenen kleine luchtbelletjes in het douchewater terechtkomen waardoor je met je eigen douchekop tot wel 50% water en 30% aan energie gaat besparen.
  Je plaatst deze groene bespaarder ook heel makkelijk op de douchekraan. Vanwege de prijs ook snel terugverdiend.

  Lees meer....

 • Douchetimer

  Bespaar tot 50%

  5 minuten douchen in plaats van de gemiddelde douchetijd van 9 minuten bespaart een gemiddeld 40% water en energie.
  Huishouden besparen op jaarbasis ruim 15.000 liter warm water en 60 m3 gas (samen 60 euro, prijspeil 2019).

Nr 2: de toilet

Gebruik de spoelonderbreker van het toilet als je deze hebt. Dagelijks gebruiken we ongeveer 36 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste spoelknop op het juiste moment te gebruiken, bespaar je hierop snel de helft.

 • Oude WC ?

  Bespaar tot 50%

  Vervang je oude toilet.
  Veel nieuwe toilet-reservoirs hebben namelijk hebben een kleinere inhoud. De waterbesparing kan wel tot 50% zijn.

 • Bespaarfunctie

  Bespaar tot 50%

  Veel toiletten hebben een knop voor een ‘grote’ en ‘kleine’ boodschap. Doortrekken met de spaarknop bespaart eenvoudig de helft van het water. Gebruik daarom zoveel mogelijk de kleine knop.

 • Gebruik grijs water

  Bespaar tot 100%

  Het gebruik van regenwater of grijs water om de toilet mee door te spoelen is natuurlijk superduurzaam. Hiermee kan je eventueel ook wassen of je tuin sproeien.

Diversen

Waterbesparing zit ook vaak in kleine dingen, hier de tips om nog meer water te besparen.

 • Minuutje korte douchen

  Bespaar tot 8500 liter

  Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 8,3 minuten verbruik je ongeveer 70 liter drinkwater. Dat is meer dan de helft van het drinkwater dat je dagelijks gebruikt. Door een minuut korter te douchen, bespaar je al zo 42,5 liter per persoon per week. Dat is ruim 2200 liter per jaar! Door een waterbesparende douchekop te gebruiken, bespaart een gemiddeld huishouden 8500 liter per jaar.  

 • Gebruik water uit een regenton

  Hoewel driekwart van de Nederlanders een tuin heeft, gebruikt maar slechts een derde een regenton. En dat terwijl een kwartier de tuin sproeien 100 liter water kost. Hemelwater is gratis en perfect om planten water te geven of de auto schoon te maken. En wist je dat je er ook je ramen mee kunt lappen?  

 • Tanden poetsen, kraan uit

  Laat jij ook tijdens het tandenpoetsen de kraan lopen? Zonde van al dat kostbare drinkwater dat gewoon wegloopt, zonder dat je het nodig hebt. Wanneer je twee minuten je tanden poetst, spoel je meer dan 40 liter water per keer door de gootsteen. Door de kraan even dicht te draaien, bespaar je enorme hoeveelheden water.

 • Vervang lekkende en druppelende kranen

  Je verwacht het misschien niet, maar een lekkende kraan kost soms wel duizenden liters per jaar. Flinke waterverspilling dus! Je kunt veel water besparen door oude kranen te vervangen. En ben je dan toch bezig? Kies voor een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie.

 • Wasmachine

  Heb je een hele oude wasmachine of sta je voor een reparatie, kies dan voor een nieuwe. Nieuwe apparaten verbruiken tegenwoordig de helft minder dan oude wasmachines.
  Ga ook voor een volle trommel. Wassen met een volle trommel zorgt namelijk voor een schoner resultaat en bespaart veel water en energie.

Meer mogelijkheden om te besparen

 • Douche WTW

  Verschillende douche WTW systemen

 • Zonneboilers

  Warmte uit zonlicht, het hoogste rendement.

 • Bespaartips

  Meer mogelijkheden om energie te besparen

 • Isolerende muurverf

  Tot 30% minder warmteverlies via de muur

 • Waterzijdig inregelen CV systeem

  Bespaar tot 15% op stookkosten

Lees verder

Contactgegevens

Grijs naar groen BV

De Lange Schaft 9G
3991 AP Houten
T: 030-7510039

E : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
I : www.grijsnaargroen.nl

Openingtijden: do + vr : 13:00 tot 17:00 uur
Projectbesprekingen graag op afspraak.

Verduurzamingspartner van:

© | Grijs naar groen

Nieuwsbrief