Skip to main content

Gratis warmte, ontvochtiging en koeling

De ventilatie grondbuis (Canadese buis of aardwarmtewisselaar) is een energie besparende toevoeging op een ventilatiesysteem en kan in alle siezoenen warmte en koude onttrekken aan de bodem om aangevoerde ventilatielucht te verwarmen of juist te koelen. Hiermee kan  energiebesparing en comfortwinst worden gerealiseerd zonder grote bouwkundige werkzaamheden in de woning. De besparing bij strenge vorst kan oplopen tot 1,5 kWh (36 kWh per etmaal), vergelijkbaar met 4 kuub aardgas terwijl in de zomer de woning aanzienlijk koeler zal blijven zonder aircondition.

Natuurlijke ventilatie met grote voordelen

Bestaande ventilatiesystemen geven altijd energieverlies, grondbuisventilatie is een natuurlijke ventilatie die energie opwekt en optimaal comfort biedt. Het systeem maakt hiervoor gebruik van het principe dat op een diepte van 1,5 tot 2 meter de temperatuur constant rond de 11 graden Celsius is. De aanvoer van ventilatielucht wordt via de grondbuis richting de woning gevoerd en neemt op zijn route de temperatuur van de aarde aan.

Warmte

In de winter zal de aarde warmte afgeven aan de ventilatielucht waardoor deze voorverwarmd de woning binnenkomt.

Koeling

In de zomer zal de temperatuur van de aangevoerde warme lucht door de koele aarde tot tien graden worden verlaagd.

Vocht

Tijdens vochtige voor- en najaar dagen zal het vocht in de aangevoerde ventilatielucht worden afgevoerd zodat koele en droge lucht de woning wordt ingebracht.

Gebruik bij bestaande bouw

Bij aanleg van een grondbuisventilatie in een bestaande woning dient rekening gehouden te worden met plaatsing van voldoende inblaaspunten op specifieke plaatsen. Deze dienen bij voorkeur onder een radiator of convector geplaatst te worden. De besparing van dit systeem in combinatie met een ventilatiewarmtepomp kan oplopen tot 4,3 GJ ( gelijk aan ongeveer 1200 M³ aargas per jaar aardgas via een cv-ketel.

Gebruik in nieuwbouw

Gebruik van een grondbuisventilatie in nieuw te bouwen woning geeft de mogelijkheid om het comfort en de energieprestatie nog beter te borgen. Kanalen kunnen in het ontwerp al uit het zicht worden verwerkt en omdat er geen roosters zijn is geen koudeval en meer uitzicht door de ramen. De energie-efficiëntie deze vorm van ventileren het hoogst in combinatie met een ventilatiewarmtepomp.

Opties voor deze oplossing

 • Ventilatiewarmtepomp 1,6 kW

  Gondbuis/ventilatiewarmtepomp-combinatie voor woningen met beperkte warmtevraag tot 22.000 MJ/jr. Geschikt voor het maken van beperkte hoeveelheid warm tapwater.
  Optie: D-ventilatie module met luchtverwarming tot 25 graden.
  Buitenunit: Nee (wel dakdoorvoer voor ventilatie)

 • Ventilatiewarmtepomp 2,5 kW

  Gondbuis/ventilatiewarmtepomp-combinatie voor woningen met beperkte warmtevraag tot 27.000 MJ/jr.
  Geschikt voor het maken van een gemiddelde hoeveelheid warm tapwater. Optie: CO2 en RV sensoren.
  Buitenunit: Nee (wel dakdoorvoer voor ventilatie)

 • Ecoforest/EnrgyAir/EQ-Air

  Gondbuis/warmtepomp-combinatie voor woningen met warmtevraag tot 55.000 MJ/jr.
  Geschikt voor het maken van een ruime hoeveelheid warm tapwater. Optie: CO2 en RV sensor
  Buiten-unit: Ja, inclusief ventilatie WTW

 • Levering en installatie

  Levering en installatie: Installatiebderijf Rijnhuis Houten