Skip to main content

Energie besparen door jouw gedrag

Besparen door ander gedrag.

Energie besparen kan op veel manieren, hoe we omgaan met energie bepaald voor een groot deel hoeveel we ervan gebruiken. Als je bijvoorbeeld minder of slimmer verwarmt, verbruik je minder gas. Dat is goed voor het klimaat en voor je energierekening. Omdat de warmtevraag in woningen het grootse deel van het energiegebruik is, zal zuinig verwarmen het grootste deel van de besparing bepalen. Grote stroomgebruikers kan je soms korter of niet aanzetten om zo op stroomkosten te besparen.

Op warmte besparen


  • Verwarm de ruimtes waar je bent

    Draai de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. En houd de deuren in huis dicht. Hiermee bespaar je gemiddeld 150 m3 aardgas per jaar.

    Zorg dat het syteem niet bevriest!
    In slecht geïsoleerde woningen of bij verwarmingsleidingen op koude of tochtige plaatsen, kan bij strenge vorst het verwarmingssysteem bevriezen. Zorg dan dat radiatoren in niet verwarmde ruimtes slechts een klein beetje warm worden door de radiatoren een beetje open te zetten, zo voorkom je bevriezing.

    Lees meer.....

  • Houd deuren dicht

    Houd de deuren overal in huis dicht, vooral ook boven. Hiermee bespaar je gemiddeld 150 m3 aardgas per jaar. 

    Tip: een deurdranger zal de deuren automatisch sluiten, dan hoef je er zelf niet meer aan te denken.

  • Zet de thermostaat één graad lager

    Daarmee bespaar je tot wel 10% op kosten voor verwarming. Als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.

  • Nachtverlaging tot 15 graden

    Hiermee bespaar je gemiddeld 110 m3 aardgas per jaar.

    Let op:
    Vloerverwarming? 
    Begin dan eerder met het opwarmen van de woning.
    Ventilatiewarmtepomp en een redelijk tot goed geïsoleerde woning?
    Dan kan je beter geen nachtverlaging toepassen, de woning zal namelijk zeer voordelig warm worden gehouden (voordeliger dan bij toepassen nachtverlaging).
    Ventilatiewarmtepomp en een slecht tot matig geïsoleerde woning?
    Laat dan een tweede thermostaat monteren, alleen voor de ventilatiewarmtepomp en stel deze in op de gebruikelijke kamertemperatuur (continu). Je kan op de cv-ketel nu gewoon nachtverlaging toepassen.

  • Gordijnen dicht doen

    Dit kan je tot wel 15% op aardgas per jaar besparen, vooral bij woningen met veel glas in de verwarmde ruimtes.

    Dichte gordijnen helpen uitstekend om de warmte binnen te houden als ze niet voor de radiator hangen. Zorg er daarom voor dat de gordijnen op de vensterbank vallen zodat de opstijgende warmte van de radiator langs het gordijn de kamer in komt en niet richitng het raam verdwijnt.

  • Zonlicht is gratis warmte

    Als de zon schijnt kan je eenvoudig warmte in je huis krijgen door alle gordijnen en jaloezieën te openen zodat de warme zonnestralen je huis kunnen binnenkomen. Zodra het donker of bewolkt wordt, houd je de warmte in huis het beste vast door de gordijnen en jaloezieën weer te sluiten. Door goede raambekleding te plaatsen welke goed aansluit op het kozijn, en die te sluiten zodra het donker wordt, kan je per jaar tot wel 250 m3 aardgas besparen.

  • De radiator vrij houden

    Heb je radiatoren onder het raam, dan is het belangrijk dat de raambekleding, de bank of andere spullen de radiator niet helemaal afsluit. Hierdoor voorkom je dat de warme lucht blijft hangen en dat je daardoor onnodig veel energie gebruikt. Zorg er dus voor dat de luchtstroom altijd vrij langs de radiator kan stromen.

Op stroom besparen


  • Oude (onzuinige) apparaten

    Oudere apparaten kunnen soms veel stroom gebruiken in de stand-by stand. Zet deze apparaten met een schakelaar helemaal uit om sluipverbruik te voorkomen.

  • Wassen op lagere temperatuur

    Op lagere temperatuur wassen kost minder stroom nodig. Probeer eerst eens met een programma op 10 graden lager te wassen. Met de eco-stand was je automatisch langer op lagere temperatuur en je was wordt net zo schoon.
    Je kan hierdoor al snel 35 kWh per jaar besparen.

    Let op: Soms is wassen op 60 graden wel verstandig zoals bij het ontsmetten van ziektekiemen of bij huisstofmijt. Vaatdoeken en kleertjes of luiers van (zieke) kinderen moet je vaak ook op 60 graden wassen.

  • Wacht tot de vaatwasser vol is

    Als je de vaatwasser pas aan zet als hij helemaal volgeladen is, bespaar stroom doordat je minder wasbeurten draait. Dat scheelt per jaar al snel meer dan 30 kWh.

  • Gebruik de wasdroger zo min mogelijk

    Als je gemiddeld 2 keer per week je was aan de lijn laat drogen in plaats van de wasdroger gebruikt, bespaar je al snel meer dan 200 kWh per jaar.

  • Gebruik die ECO-knop!

    Veel vaatwassers hebben een ECO-stand waardoor deze minder stroom gebruikt. Door elke dag op deze knop te drukken bespaar je al snel 65 kWh per jaar. Dat is makkelijk verdiend!

Meer bespaartips


  • Kleine maatregelen

    Lees meer.....

  • Korter douchen

    Korter of net wat minder douchen kan je veel besparen want we gebruiken best veel aardgas om al dat water op te warmen. Met korter douchen bespaar je snel 80 m3 aardgas per jaar.

    Beter niet meer dan 5 minuten
    Een douchetimer helpt je herinneren om maximaal 5 minuten te douchen.

  • Beter douchen dan in bad

    Stap liever even onder de douche dan vaak het bad te gebruiken. Je gebruikt met een bad namelijk 3 keer zoveel water en energie als een douche van 5 minuten!

Meer besparingen

  • Kleine maatregelen

    Deze kan je vaak zelf doen

  • Meer waterbesparing

    Meer waterbesparende maatregelen en tips

  • Douche WTW

    Verschillende douche WTW systemen

  • Zonneboilers

    Warmte uit zonlicht, het hoogste rendement.

Lees meer

Duurzame ontwikkelingen

Duurzame innovatie

De laatste jaren zijn er geweldig mooie innovaties op de markt gekomen waardoor we duurzamer kunnen wonen en werken.  Bij grijs naar groen zijn we altijd op zoek naar hoe het duurzamer kan en laten deze nieuwe producten ook graag aan je zien. Omdat we deze producten ook zelf leveren en installeren laten we alleen producten van bewezen betrouwbare leveranciers en bedrijven zien.

  • Dualsun; warmte en stroom van één paneel

    Dualsun hybride panelen zijn PV panelen met een thermische collector op de achterzijde.
    Hierdoor leveren zonnepanelen een hogere elektrische opbrengst bij het koelen (tot 15% meer elektriciteit bij warme zonnige dag), tevens kan je met deze panelen verwarmen en koelen. Geschikt voor All-E woningen en energieconcepten.

    Lees meer...

  • Ruimtebesparende PCM boiler

    Oneindig laden en ontladen met PCM boiler van Flamco

    Deze ultracompacte, thermische batterij voor de opslag van warmte voor warm tapwater komt van Flamco. Met zijn compacte design (éénderde van een gewone boiler) en efficiënte werking past FlexTherm Eco in elke woning en is het toestel zeer zuinig (energielabel A+ voor stilstandverliezen).

    De batterij is makkelijk te installeren (een water- en 230V elektra-aansluiting volstaat) en is onderhoudsarm (geen bewegende delen). De gebruiker kan oneindig vaak op- en ontladen zonder verlies van rendement en is leverbaar in drie vermogens van 3,5, 7 en 10,5 kW. Het toestel is schoon en milieuvriendelijk, omdat het geen gassen verbrandt, geen giftige stoffen bevat en 100% recyclebaar is.

  • Windenergie voor bebouwde omgeving

    Elegante windturbines

    Wat deze windturbines uniek maakt, is dat ze makkelijk ingepast kunnen worden in stedelijke gebieden omdat ze stil en relatief klein zijn. De kleinste is 2,7 meter, de grootste 6 meter. Daarnaast zien de turbines er sympathiek uit doordat ze de vorm van een tulp hebben. Flower turbines kunnen op daken van flats of bedrijven geplaatst worden. Voor een woning levert één turbine voldoende energie, voor een bedrijf heb je een aantal nodig.

  • Duurzame E-mobiliteit

    Meer, sneller en duurzamer laden

    De 1-fase omvormer met geïntegreerde EV-lader van SolarEdge is ontworpen om het positieve effect van EV's te versterken. Door het gebruik van slimme energie uit te breiden, optimaliseert de omvormer met EV-lader efficiënt energiegebruik, waardoor automobilisten profiteren van lagere installatiekosten en elektriciteitsrekeningen, laden ze sneller en schoner op en geeft het een mate van gemoedsrust.
    Nu zonne-energie betaalbaarder is dan ooit, is het tijd om op zonne-energie over te schakelen. Dankzij SolarEdge’s omvormer met geïntegreerde EV-oplader, ziet de toekomst er zonnig uit

  • Ducobox ECO warmtepomp

    Doorgroeien van hybride naar All-E

    De DucoBox Eco is een warmtepomp zonder buitenunit die ook ventilatie en warmteterugwinning combineert. Deze warmtepomp ventileert op natuurlijke wijze op basis van CO2, vocht en tijd en compenseert de verder benodigde energie met verse buitenlucht.
    Mede door de modulerende warmtepomp en het ontbreken van een buitenunit geeft deze warmtepomp geen overlast voor jezelf of de omgeving.
    De warmtepomp kan als hybride en all-E uitvoering worden ingezet met veschillende boilers. Hierdoor kan je ook starten met deze warmtepomp als hybride en deze later doorgroeien naar All-E.

    Lees meer...

  • Zout water-grafiet batterij

    De meest duurzame batterij ooit!

    De zoutwaterbatterijen van GREENROCK zijn vervaardigd uit zout water en grafiet waardoor er bij productie, gebruik en het hergebruik geen belasting of uitputting van het milieu is. De baterijen zijn zowel geschikt voor thuisgebruik, met standaard opslag oplossingen van 5 kWh tot 30 kWh, als voor de commerciële markt. Voor de commerciële markt wordt een vermogen aangeboden van 30 kWh tot 270 kWh. ‘’ Alle GREENROCK systemen zijn plug & play versies die makkelijk te installeren zijn. De batterijcellen zijn niet-ontvlambaar, niet-explosief, niet-giftig en onderhoudsvrij waardoor deze batterij veilig inpandig gebruikt kan worden.

    Lees meer...

  • Econext EnrgyAIR bron en WTW

    Buitenunit zonder warmtepomp

    De EnrgyAir is een gecombineerde schoorsteen met aansluitingen voor afblaas van ventilatielucht, rioolontluchting en de belangrijkste functie: dé energiebron voor de Ecoforest warmtepomp. De EnrgyAir is ontwikkeld voor nieuwbouw- en renovatiewoningen met een maximaal vermogen van 4,8 kW bij een temperatuur van -7 graden Celsius. Bij woningen met C-ventilatie kan de energie hierin worden teruggewonnen waardoor het rendement en het vermogen van de warmtepomp stijgt. Het energietransport tussen de EnrgyAir en de warmtepomp is water/glycol en bevat dus geen F-gassen. Het aantal bewegende delen in de EnrgyAir is beperkt tot één stille gelijkstroom-ventilator en hiermee onderhoudsvrij!

    Lees meer...

  • Thermodule® van Optisolar PVT

    Warmte en stroom van het dak

    De Thermodule® van Optisolar-PVT haalt warmte van achter de zonnepanelen uit de buitenlucht. Hoe dat werkt?
    Het montageframe van de zonnepanelen bestaat uit een aluminium lucht/water wisselaar die verbonden is met een warmtepomp.
    In dit circuit kan een warmtedrager (water/glycol) de energie uit de buitenlucht naar de warmtepomp overbrengen. Hierbij helpt het oppervlak van de zonnepanelen mee om een groter uitwisselingsoppervlak te krijgen.
    Dit systeem heeft het voordeel dat het dakvlak dubbel kan worden gebruikt en dat dit systeem totaal stil is voor de omgeving.

    Lees meer...

  • Grondbuisventilatie

    Bij grondbuisventilatie wordt de binnenkomende ventilatielucht door de bodem aangevoerd.
    Hierbij wordt warmte of koude uit de aarde onttrokken en via de ventilatielucht in de woning afgegeven.
    Deze onuitputtelijke energie kan woningen sneller energie neutraal maken. Geschikt voor nieuwbouw en renovatie.

    Lees meer...

  • Maxeon 5: 430-450 Wp

    22,2% efficiëntie

    Met gebruik van baanbrekende innovatie en vijf generaties bewezen zonneceltechnologie is de Sunpower Maxeon 5 COM de nieuwste toevoeging aan de Maxeon-lijn. Tot 22,2% efficiëntie, met een vermogensbereik van 430-450 W en een jaarlijkse degradatie van slechts 0,25% gegarandeerd gedurende 25 jaar. En altijd ondersteund door de Volledige Betrouwbaarheidsgarantie.

Lees verder

AEG zonnepanelen

Standaard paneel All black

All black panelen van AEG met 25 jaar garantie

Vanwege de constante hoge kwaliteit en uitstekende garantie kiezen wij voor AEG zonnepanelen. Deze all-black PV-panelen, gemaakt van zorgvuldig geteste componenten zijn van betrouwbare Duitse kwaliteit. Hierdoor halen deze panelen zeer hoge rendementen bij een zeer lange levensduur.

Het nieuwe standaardpaneel
Met dit nieuwe standaardpaneel kiezen we duidelijk voor een hogere standaard in kwaliteit, levensduur en kleurvastheid.
AEG monokristallijn panelen zijn A-klasse hoogrendement zonnepanelen van 310 Wp, voorzien van alle keurmerken (CE, IEC, TUV). Alle panelen worden afzonderlijk getest en voorzien van een eigen serienummer. 

  • Topkwaliteit

    Stabiel montageframe
    Door een degelijk geanodiseerd alumium frame kan het paneel stormvast worden gemonteerd.
    Montagemateriaal van RVS en aluminium zorgt voor een zorgeloze opbrengst onder de zwaarste omstandigheden.

    Direct bestellen

  • 5 busbar technologie

    Hogere jaaropbrengst
    Deze technologie verdeeld het paneel in kleinere delen waardoor schaduw, weining licht en degradatie minder invloed hebben op de prestaties. Dit resulteert in een aanzienlijk hogere opbrengst per jaar.

    Direct bestellen

  • Solaredge

    Maximale opbrengst
    Poweroptimizers van SolarEdge geven jouw systeem onder alle omstandigheden de maximale opbrengst.
    Plekken met schaduw, verschillende hoeken of dakvlakken zijn hierdoor probleemloos te gebruiken.

    Direct bestellen

  • Installatie

    Vakmanschap en ervaring
    Met onze betrouwbare installatiepartner zijn jouw zonnepanelen snel en zonder rommmel geplaatst.
    Kwaliteit door VCA en NEN1010 certificaat.
    Ervaringen van anderen met dit bedrijf.

    Direct bestellen

Specificaties

Paneel

Aluminium-glas All Black

Opbrengst tolerantie

310-320 Wp

Technologie

Monokristallijn

Leveringsgarantie

25 jaar

Product garantie

20 jaar

Lees verder

Windenergie, hoe zit het ermee?

Na zonnepanelen ook nog een windmolen op je dak?

Is een windturbine het ei van Columbus?

We zien ze allemaal steeds vaker opduiken, langs wegen, bij dorpen en steden en langs kanalen: windmolenparken of hoge windturbines. Vanuit financieel oogpunt gezien, lijkt deze vorm van groene stroom misschien een interessante investering. Maar hoe zit dat eigenlijk met windmolens in de bebouwde kom?

Kleine windturbine vaak geen goed idee

Kleine windturbines in de bebouwde omgeving zijn altijd een hoofdpijndossier geweest voor omwonenden, adviseurs en installateurs. De geïntroduceerde ontwerpen waren vaak goedbedoeld maar niet rendabel of niet opgewassen tegen de harde realiteit van het Nederlandse klimaat. Door begroeing, bebouwing of te lage plaatsing vallen de opbrengsten dikwijls tegen en er is vrijwel altijd onderhoud nodig.

Vorm is minder bepalend voor de opbrengst, hoogte en oppervlak wel.

Alle exotische ontwerpen ten spijt, de energie-opbrengst van een windturbine wordt voor het grootste deel bepaald door het oppervlak waarin de turbinebladen draaien en de windsnelheid. Natuurlijk kan de windsneheid een deel van het gemis aan oppervlakte goed maken als je bijvoorbeeld dicht bij de zee woont of in de polder. Plaatsing in een woonwijk is echter voorsorteren op teleurstelling, draaien van de rotorbladen bij weinig wind betekend namelijk niet dat er (veel) stroom opgewekt wordt. De gemiddelde windsnelheid moet namelijk meer dan 3 meter per seconde zijn om enige opbrengst te hebben. Zie ook de windkaart van het KNMI hiernaast. Normaal is rood niet goed maar op deze kaart zijn de rode gebieden juist optimaal om windturbines te plaatsen.

Maar het kan ook wel werken

Een kleine windturbine kan wel werken op een locatie waar het flink waait. Alleen op locaties met veel wind wekken kleine windturbines voldoende stroom op om duurzaam en rendabel te zijn. Voordat je een kleine windmolen gaat plaatsen moet je wel onderzoek doen naar de hoevelheid wind in jouw omgeving. Houd in gedachten dat er windsterkte van meer dan 5,5 m/s nodig is voor kleine windturbines.

Woon je aan de kust of op het platteland, dan is de kans groter er voldoende wind is dan wanneer je in de stad woont. En wil je dan toch een kleine windmolen plaatsen op je dak in de bebouwde omgeving? Zorg dan dat de molen boven ander huizen en begroeing uitsteekt. Een  flat, of een ander gebouw van minstens 20 meter hoog is ideaal. Laat ook het dak onderzoeken of deze het gewicht van de installatie kan dragen.

Verschillende ontwerpen

kleine windturbines

Het potentieel van kleine en middelgrote windturbines

Kleine windmolens met een diamater tot 3 meter in een woonwijk zijn vrijwel nooit rendabel, het potentieel van middelgrote windturbines om de energietransitie te versnellen blijft echter zeker wel interessant. We spreken over middelgroot bij een vermogen van 10 tot 300 kW of een masthoogte van ca. 50 meter. Waar het mogelijk is, zijn grotere en hogere  windturbines rendabeler. Veel gemeentes hebben echter geen geschikte locatie voor grote windturbines, kleine en middelgrote turbines kunnen dan een uitkomst bieden.

Succesvolle middelgrote windturbines

  • Hoogte en weinig obstakels

  • Compacte plaatsing geeft meer opbrengst

  • Hoge panden bij de kust

Dingen die je ook kunnen interesseren

Lees verder

Zonnepanelen Wevolt

Exasun black roof

Het waterdichte solarsyteem

Wevolt Energiedak-oplossingen

Als woningeigenaar wil je profiteren van de mogelijkheden die zonne-energie biedt. Standaard zonnepanelen passen niet in het design of mogen niet worden toegepast. Wevolt Energiedak-oplossingen heeft voor elk type dak een passende, betrouwbare en duurzame oplossing.

  • Zonnedakpan

    Met een Wevolt Energiedak dat is gedekt met Alegra 10 Wevolt zonnedankpannen combineer je de schoonheid van een karakteristiek dak met keramische dakpannen én de voordelen van zonne-energie. Zo draag je samen met Wienerberger bij aan een duurzame toekomst. Energiek en karakteristiek.

  • X-ROOF

    Wevolt X-Roof is een volledig dakvervangend systeem, met geïntegreerde zonnepanelen in het dakvlak. Het resultaat is een mooi, waterdicht, vuur- en windbestendig energiedak met een eigentijdse uitstraling en maximaal rendement. Het systeem wordt aangevuld met verzaagbare paspanelen.

  • X-Tile

    Een Wevolt Energiedak dat is gedekt met Wevolt X-Tile zonnepanelen heeft een strakke uitstraling. De Wevolt X-Tile zonnepanelen worden naadloos gecombineerd met de keramische Actua 10 EB dakpannen van Wienerberger in dezelfde kleur. Dit resulteert in een zeer rustig dakbeeld, waarin de Wevolt X-Tile zonnepanelen nauwelijks opvallen.

Innovatie van Nederlandse bodem

Wevolt is een samenwerking van Wienerberger en de Nederlandse Solar PV fabrikant Exasun.

Lees verder

Besparen en opwekken

Hoe kunnen we je helpen?

Misschien wil je energie besparen of opwekken maar weet je niet waar je moet beginnen. Wij willen je graag verder te helpen met het duurzamer maken van jouw woning. Zo bespaar je direct op energiekosten en wordt jouw huis klaar voor de toekomst. Kijk eens bij de oplossingen die passen bij de bouwperiode van jouw huis, bekijk het stappenplan of kies één van de onderwerpen hieronder.

Isoleren


  • Muurisolatie

    Bij een oudere woning kan isolatie van de muur je flink op energiekosten besparen. Bovendien zal jouw huis direct comfortabeler aanvoelen.

    Lees meer.....

  • Dakisolatie

    Via het dak kan tot wel 30% van de warmte in een huis verloren gaan. Goede isolatie van het dak is daarom belangrijk.

    Lees meer.....

  • Vloerisolatie

    Vloerisolatie is nuttig om kou en vocht vanuit de kruipruimte tegen te houden. Hiermee wordt het woonklimaat verbeterd en verlaag je direct de stookkosten.

    Lees meer.....

  • Isolatieglas

    Enkel glas of oud isolatiglas vervangen voor HR++ of HR+++ heeft voordelen. Je bespaart op stookosten, het huis blijft warmer en je voelt minder kou en tocht.

    Lees meer.....

  • Isolatiedeuren

    Isolerende deuren houden de warmte beter tegen doordat er een isolatielaag in aangebracht is. Vaak hebben deze deuren ook dubbele kierdichting en een valdorpel.

    Lees meer.....

  • Kierdichting

    Het dichtmaken van kieren is vaak een eenvoudige ingreep waarmee je snel energie kunt besparen en je huis comfortabeler kan maken.

    Lees meer.....

Energie opwekken


  • Hybride warmtepompen

    Een hybride warmtepomp is een duurzame warmteopwekker die samenwerkt met een gewone cv-ketel. Er zijn verschillende uitvoeringen en vermogens zodat er voor vrijwel elke woning een goede oplossing is.

    Lees meer.....

  • Volledige warmtepompen

    Een volledige warmtepomp, ook all-E warmtepomp genoemd werkt alleen op stroom en zorgt voor zowel de verwarming van je woning als warm water. Hiermee heb je geen cv-ketel meer nodig.
    Er zijn verschillende systemen die op (ventilatie)lucht, water of de bodem werken.

    Lees meer.....

  • Zonnepanelen

    Zonnepanelen op je dak is wel een hele makkelijke manier om zelf stroom op te wekken. Zonnepanelen zijn er in verschillende uitvoeringen en vermogens, kijk welke bij jouw passen.

    Lees meer.....

  • Zonneboiler

    Warmte uit de zon kan je ook gebruiken om warm water te maken voor douche of bad. Bekijk of dit voor jou een slimme keuze is.

    Lees meer.....

  • Hernieuwbaar gas

    Hernieuwbaar gas is gas uit hernieuwbare bronnen, oftewel biogas dat op aardgaskwaliteit is gebracht. Groen gas kan met dezelfde kwaliteit als aardgas gewoon door ons aardgasnet. Handig toch?.

    Lees meer.....

  • Windturbines

    Als er geen zon is kan windenergie soms een oplossing zijn om zelf stroom te produceren.

    Lees meer.....

Slimme oplossingen


  • Warmte terugwinning

    Ontdek hoe je eenvoudig warmte terug kan winnen uit ventilatielucht en douchewater. Want warmte die niet verloren gaat hoeven we immers niet op te wekken. Goed voor het milieu en jouw portemonnee.

    Lees meer.....

  • Energiezuinig ventileren

    Gezond ventileren met warmteterugwinning voorkomt dat je warmte verliest. Dit kan je een mooie besparing opleveren.

    Lees meer.....

  • Smart energy

    Hoe kunnen we slim omgaan met al die energie die we nodig hebben en opwekken?

    Lees meer.....

  • Thuisbatterij

    De saldering stopt, hoe gaan we slim om met onze zonnestroom? Is opslaan in een batterij een goed idee?

    Lees meer.....

  • Water besparing

    Besparen op het gebruik van water is natuurlijk een goed idee. Met een waterbesparende douchekop ga je ook energie besparen.

    Lees meer.....

  • Kleine maatregelen

    Snel energie besparen met kleine aanpassingen in jouw huis of in jouw gedrag kan je veel opleveren.

    Lees meer.....

Lees meer

Zonnepanelen

Zonnedakpan

De estetische oplossing

De mooiste oplossingen om stroom op te wekken.

Stroom maken van zonlicht, wat een geweldig idee! Met zonnepanelen kan je zelf zonlicht omzetten naar stroom. De opgewekte elektriciteit uit zonnepanelen is namelijk tot 50 keer minder milieubelastend dan energie opgewekt uit kolen. Dat is natuurlijk goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee, want tegen een gemiddeld financieel rendement van 15% kan geen spaarrekening op. Zo kan je duurzaam beleggen met een toprendement op je eigen dak.
Er zijn zonnepanelen in kleuren, soorten en maten en zelfs ook uitgevoerd als hybride zonnepaneel waardoor je ook warmte van je zonnepaneel kan onttrekken.

Eerlijk geproduceerde zonnepanelen

  • AEG

    Duitse kwaliteit

    AEG panelen zijn beschikbaar voor een kleine meerprijs ten opzichte van de goedkopere panelen. Compleet met SolarEdge poweroptimizers voor meer opbrengst, tot wel 25%. Vakkundige installatie en met 20/25 jaar garantie.

    Meer lezen....

  • Sunpower Maxeon

    Inclusief montage

    Profiteer in alle gemoedsrust van de hoogste duurzaamheid, de grootste betrouwbaarheid en het hoogste rendement en ondersteuning van de toonaangevende garantie in de branche.

    Meer lezen....

  • Energyra zonnepanelen

    In Europa gemaakte zonnepanelen met Europese technologie en duurzame materialen. Zonder lood,  fluor of PFAS. 100% slaafvrij premium monokristallijne zonnecellen met backcontact technologie.

    Meer lezen....

Esthetische oplossingen

  • Zonnedakpan

    30 jaar garantie

    Een keramische dakpan met zonnecel. Het gehele dakvlak kan hierdoor estetisch en effectief worden gebruikt. Een mooie oplossing voor panden die vallen onder ‘beschermde stads- en dorpsgezichten’.

    Meer lezen....

  • X-Roof

    Prijs op aanvraag

    Het X-Roof systeem voorziet in complete daken van woningen, zonder gebruik van dakpannen. Zo ontstaat een dak dat volledig bestaat uit PV-panelen en daarmee met een maximale opbrengst. Je realiseert elk dak met slechts vijf onderdelen.

    Meer lezen....

  • X-Tile

    Prijs op aanvraag

    X-Tile is een indaksysteem waarbij het PV-paneel tussen de dakpannen ligt. Het paneel sluit perfect aan en verdwijnt daardoor visueel bijna onzichtbaar in het dak.

    Meer lezen....

PVT-panelen

  • Dualsun PVT

    Dualsun PVT Hybride panelen zijn PV panelen met een thermische collector op de achterzijde. Hierdoor leveren deze zonnepanelen stroom en warmte. Geschikt voor voor woning, bedrijf of zwembad. Ook geschikt voor gebruik met warmtepomp.

    Meer lezen....

  • Triple Solar

    Triple Solar is de uitvinder van het bekende PVT-warmtepomppaneel. Met deze oplossing is het mogelijk een woning op duurzame wijze van warmte, warm tapwater en elektriciteit te voorzien. Zónder gas en in alle seizoenen.

  • PVT-paneel

    PVT-panelen zetten zonne-energie om in elektriciteit en warmte. Het dakoppevlak wordt hierdoor optimaal gebruikt. Deze modules kunnen op reguliere zonnepanelen toegepast worden met één centrale junctionbox. Veel nieuwere panelen zijn hier niet voor geschikt.

Wat je moet weten over zonnestroom

  • Salderingsregeling nu

    Door de zogenaamde salderingsregeling is het zeer rendabel om stroom van jouw zonnepanelen aan het stroomnet te leveren. Dit is omdat je dezelfde hoeveelheid stroom ook weer mag afnemen tegen hetzelfde tarief (salderen). 

  • Afbouw van de salderingsregeling

    De regering wil de salderingsregeling gaan afbouwen vanaf 2023 of 2024. Dat betekent dat je elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Met afbouw van de salderingsregeling mag je elk jaar 9 procent minder salderen. In de tabel hieronder wordt het doorgerekend. Als de regeling volledig is afgerond, krijg je circa 6 cent per kWh voor de storrm die je levert aan het net. De afbouw van de salderingsregeling geldt voor iedereen die nu al zonnepanelen heeft of ze nog gaat kopen. 

  • Als je meer stroom maakt dan je verbruikt

    Als je meer stroom produceert dan je gebruikt, is het de moeite waard om een energiebedrijf te zoeken met een hoog teruglevertarief. Op internet staan overzichten, zoek bijvoorbeeld op 'terugleveren stroom en salderen'. Wil je precies weten wat je krijgt, neem dan contact op met het energiebedrijf. Als je jaarlijks meer stroom levert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat je produceert. Deze teruglever-vergoeding verschilt per energiebedrijf en ligt op dit moment ongeveer tussen 3 en 12 cent per kWh.

  • Meer zonnestroom gebruiken

    Vanaf 2023 of 2024 krijg je minder geld voor de zonnestroom die je teruglevert aan het stroomnet dan de stroom die je afneemt. Om meer van je eigen goedkopere zonnestroom te gebruiken, kan je (als de zon schijnt) de wasmachine aanzetten, je fiets of auto laden of jouw keukenboiler overdag aanschakelen via een timer. Want elke kilowattuur die je zelf opwekt en gebruikt, hoef je niet duurder terug te kopen.

  • Goedkope eigen stroom opslaan voor later

    Met een thuisbatterij voor zonnestroom kun je je eigen opgewekte zonnestroom opslaan om deze te gebruiken als de zonnepanelen niets produceren en de stroom dus duurder is. Lees meer over de thuisbatterij

Bereken de opbrengst van jouw zonnepanelen

Dit kan je ook interesseren


  • Smart energy

    De toekomst van energiegebruik

    Lees meer...

  • Thuisbatterij

    Jouw eigen groene stroom opslaan

    Lees meer...

  • Hybride PV-T panelen

    Stroom en warmte van hetzelfde paneel

    Lees meer...

  • Warmte uit een warmtepomp

    Duurzame en goedkope warmte

    Lees meer...


Lees verder

Infrarood verwarming, lokale en snelle warmte

Infrarood verwarming

Convectiewarmte en stralingswarmte

Bij infrarood verwarming denk je misschien aan zo'n straalkacheltje dat elektriciteit werkt. Het klopt inderdaad dat deze vorm van verwarmen op stroom gaat maar toch mag deze vorm van verwarmen zich echt duurzaam noemen mits deze goed wordt ingezet. Infrarood verwarming werkt namelijk heel snel en is richtbaar. Hierdoor is dit zeer goed toepasbaar in bijvoorbeeld een badkamer of werkruimte.

Verwarming voor specifiek gebruik

Badkamer

In een De badkamer is een plek welke lastig duurzaam te verwarmen is. Omdat we hier toch vaak meer comfort willen en er maar enkele momenten per dag zijn is het verspilling om deze ruimte continu warm te houden.

Gerichte warmte

Doordat infrarood warmte objecten verwarmt en niet de ruimte zelf kan er in een koelere ruimte toch een comfortabele plek worden gecreëerd. Denk hierbij aan een (tijdelijke) werkplek of iets meer comfort op een plek zonder de verwarming hoger te zetten.

Veelgestelde vragen infrarood verwarming

  • Is infrarood verwarming duurzaam?

    Nee, het volledig verwarmen van woningen met infrarood is bijzonder vervuilend ten opzichte van het verwarmen met een warmtepomp en zelfs vervuilender dan verwarmen op aardgas. Dit komt omdat er voor het maken van één kWh stroom ca twee kWh energiedrager nodig is in de vorm van kolen en gas. Voorstander zeggen dat dit allemaal uit zon en wind komt, de praktijk is echter anders. In de winter als de zonnepanelen weinig opleveren en we door de koude veel warmte nodig hebben zal het overgrote deel van de stroom uit fossiele brandstof komen. Daar om is infrarood bij voorkeur niet de manier om huizen volledig te verwarmen. Omdat verwarmen met stroom veel duurder is dan verwarmen met een warmtepomp of aardgas, zal dit over het algemeen niet gedaan worden. Bovendien zou het Nederlandse stroomnet en de centrales de stroomvraag niet aankunnen als dit grootschalig zou worden toegepast.

  • Hoe werkt een infraroodpaneel?

    Infraroodpanelen warmen een ruimte op door middel van warmtestraling (vergelijkbaar met die van de zon). Vijf tot tien minuten na het aandoen zijn deze op werktemperatuur van 80 tot 90 graden Celsius en geven ze stralingswarmte af. Ze warmen echter de lucht niet op, zoals dat bij conventionele verwarming wel het geval is (conventie), maar alleen en personen en materialen in hun omgeving. Deze geven na opwarming pas warmte af aan de omgeving.

  • Hoe ver gaat deze warmte?

    Infraroodpanelen hebben een reikwijdte van ongeveer drie meter. Buiten het bereik van de panelen blijft het dus koud. Met andere woorden: om een grotere ruimnte te verwarmen, heb je dus meerdere infraroodpanelen nodig.

  • Zou ik infrarood panelen moeten aanschaffen?

    Infraroodpanelen hebben soms voordelen ten opzichte van andere verwarmingssystemen. Zo zijn ze gemakkelijk zelf te installeren en nemen ze weinig ruimte in beslag. De aanschafkosten zijn daarnaast relatief laag. Een stuk lager dan die van de installatie van een convector of radiator bijvoorbeeld. Ook zijn ze in staat om een plek snel comfortabel laten voelen. Verder zijn ze stil en hebben geen onderhoud nodig.

  • Is infrarood verwarmen goedkoper dan warmte van een warmtepomp?

    Het rendement van de omzetting van stroom naar warmte uit een warmtepomp is één. Dat wil zeggen dat een infraroodpaneel van één deel stroom ook één deel warmte zal maken. Een warmtepomp maakt van één deel stroom tot wel vijf delen warmte. (doorgaans uitgedrukt met de term COP, wat Coëfficiënt of performance betekend. Een warmtepomp kan dus veel goedkopere en milieuvriendelijker warmte maken dan infrarood panelen.

Wie kan infrarood panelen plaatsen?

Zelf doen? Wie verkoop infrarood panelen?

Infrarood panelen met 7,5% korting met kortingscode: grijsnaargroen

Meer mogelijkheden om te besparen

  • Bespaartips

    Meer mogelijkheden om energie te besparen

  • Isolerende verf

    Deze isolerende verf kan de isolatiewaarde van een muur tot wel 30% verhogen.

  • Innovaties

    De laatste duurzame ontwikkelingen

  • Wat kost.....?

    Bereken zelf de kosten van verschillende maatregelen

Meer kleine besparingsmaatregelen

Lees verder

Zonneboiler

De zon is de grootste leverancier van warmte

Gebruik deze onuitputtelijke energiebron

Ontdek de voordelen van een zonneboiler

Met een zonneboiler op je dak kan je de energie van de zon gebruiken om warm water te maken.
Dit kan je tot wel 70% op energiekosten voor warm water besparen.
Voor zonneboilers is er een hele ruime subsidie beschikbaar van maar liefst € 0,75 per kWh, dit betekend dat de overheid vaak wel 50% van de investering bijdraagt.

Hoe werkt een zonneboiler?

een zonneboiler haalt warmte uit zonlicht en slaat die op in een boiler.
De collector op het dak wordt verwarmt zoor zonlicht waarna de regeling een pomp aanstuurt die de warmte in de transportvloeistof afgeeft aan de warmtewisselaar in het boilervat.
Hierdoor wordt het koude water verwarmt tot soms wel 90 graden.
Als de energie uit het zonlicht onvoldoende is verwarmt je warmtepomp, naverwarmer of cv-ketel het water verder tot een veilige waarde van boven de 60 graden.
Zo heb je altijd genoeg warm water maar je gebruikt veel minder energie.
En met deze mooie subsidie is dat dus dubbel besparen.

  • Buiscollector

    Heatpipes of vacuümbuizen zijn de meest efficiënte zonnecollectoren

  • Vlakke plaat collector

    Zeer geschikt voor horeca en recreatietoepassingen.

  • Collector PV-formaat

    Combineer zonnepanelen met zonnecollectoren

  • Sunridge nok-zonneboiler

    De zonneboiler die ruimte laat voor zonnepanelen.

Buiscollector of vlakke plaat collector?

  • Buiscollector (heatpipes)

    Bij dit type zonneboiler zit het collectorvlak in een vacuumbuis.
    Door het vacuum in de buis ontstaat een perfecte isolatie, de opgevangen warmte kan dan ook bijna zonder verlies naar het boilervat worden verplaatst.
    Deze collectoren blijven in de koude periode zeer effectief, zelfs bij bewolking en matig zonlicht.
    Door deze eigenschappen worden buiscollectoren steeds meer gebruikt op woningen en bedrijven.
    Stel je eigen vacuumbuis-zonneboiler samen

  • Vlakke plaat collector

    Een vlakke plaat collector heeft een groot absobtie-oppervlak die de warmte uit het het zonlicht afgeeft aan koperen buizen in de collector.Dit type collector heeft het grootste rendement in de warmere perioden van het jaar.De lagere isolatie en het grote oppervlak dat in verbinding staat met de koudere buitenlucht zal in de winter maar een klein deel van de opgevangen warmte naar het boilervat kunnen transporteren. Dit type collector is zeer geschikt voor toepassing in buitenzwembaden en recreatietoepassingen.

Meer mogelijkheden om te besparen

  • Meer waterbesparing

    Meer waterbesparende maatregelen en tips

  • Douche WTW

    Verschillende douche WTW systemen

  • Zonneboilers

    Warmte uit zonlicht, het hoogste rendement.

  • Bespaartips

    Meer mogelijkheden om energie te besparen

  • Comfortsaver

    Bespaar water en energie met je bestaande douchkop

Lees verder

Warmte terugwinning

Hergebruik van warmte uit ventilatie en douchewater

Laat je energie niet verloren gaan!

Bij veel woningen kan warmte worden teruggewonnen uit ventilatielucht en douchewater.
Door deze warmte opnieuw te gebruik je minder energie waardoor je deze maatregelen meestal snel terug verdiend.
Uit ventilatielucht en douchewater kan tot wel 50% van de jaarlijkse warmtevraag worden teruggewonnen.

Warmteterugwinning voor ventilatiesystemen

Centrale WTW
balansventilatie

Warmtepomp hybride

Warmtepomp
All-Electric

Decentrale
WTW

Warmteterugwinning voor warm water

Douche WTW
Goot

Douche WTW
Module

Douche WTW
Verticaal

Lees verder