Warmtepompboiler


Warmtepompboilers raken steeds meer in trek in ons land. Dat is ook niet verwonderlijk met een rendement van 300 tot 400%. Voor de productie van warm water zijn deze waarschijnlijk de meest duurzame oplossingen.

Duurzaam en flexibel
De nieuwe generatie warmtepompboilers kan aangesloten worden op de centrale verwarming, de zonneboiler of een houtkachel met warmtewisselaar.
Zo kan je natuurlijk buitenlucht gebruiken om energie uit te halen maar ook ventilatielucht.

Hoe werkt een warmtepompboiler?
Een warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht en gebruikt die om water op te warmen in een boilervat. Een koelkast past hetzelfde principe toe, maar dan omgekeerd. Het is dus geen nieuwe techniek, maar wel één die uitblinkt in energie-efficiëntie. Wanneer warmtevraag groot is en de warmtepomp het water niet genoeg opwarmt kan de CV-ketel deze vraag naadloos aanvullen.

Warmtepompboiler is blinkt uit in efficiëntie.
Uit onderzoek blijkt dat de efficiëntie van een warmtepompboiler twee tot drie keer beter is dan die van een klassieke elektrische boiler. 
Zeker als de temperatuur van de boiler niet hoger dan 50 graden staat ingesteld kan je heel veel energie besparen. 

Warmtepomp boiler(Her)gebruik van ventilatielucht en omgevingswarmte
Een warmtepompboiler haalt energie uit lucht. Je moet hem daarom in een ruimte laten plaatsen waar restwarmte aanwezig is of aangevoerd kan worden.
Met een speciaal inlaatsysteem kan de warme ventilatielucht die normaal  naar buiten word geblazen, gebruikt worden om het rendement van de warmtepomp nog verder omhoog te brengen. Een standaard model kan een voorraad van
300 liter water opwarmen. 

Prijs en terugverdientijd
Als je beslist om een warmtepompboiler te kopen, moet je uitgaan van een prijs vanaf ongeveer 3000 euro inclusief installatie. De terugverdientijd hangt af van de hoeveelheid warm water datn wordt verbruikt, en of je ook warmte terugwint door gebruik te maken van de ventilatielucht.
Gemiddeld zal een warmtepompboiler zich in minder dan 10 jaar terugverdienen.
Een warmtepompboiler hoort thuis in het rijtje van milieuvriendelijke en energie-efficiënte oplossingen met een 
hoog rendement. Hij is ook ideaal om te combineren met andere vormen van hernieuwbare energie.

Tip: laat indien mogelijk direct de vaatwasser en de wasmachine aansluiten op de warmtepompboiler, dit bespaard nog meer energie.